Napriek zhoršenej ekonomickej situácii a zdražovaniu chcú ľudia radšej drahé telefóny.

Vlani došlo na prvom mieste rebríčka najpredávanejších iPhonov k zmene. Zatiaľ čo v roku 2021 bol najpredávanejším jablčným telefónom základný model iPhone 13, v roku 2022 sa ním stal najväčší a najdrahší iPhone 14 Pro Max.

Základný a tým pádom aj najlacnejší iPhone bol najpredávanejším modelom dlhé roky, nielen predvlani. Mnohí priaznivci značky, ktorí si nepotrpia na výdobytky techniky, totiž proste chceli mať iPhone a stačila im aj základná verzia.

Ako však uvádza portál CNBC.com na základe údajov analytickej spoločnosti Omdia Smartphone Model Market Tracker, s vlaňajším modelovým radom iPhone 14 sa to zmenilo. Je to trend, ktorý sa prejavil aj pri značkách so systémom Android, keď spotrebitelia napriek rastúcej inflácii a strate pracovných miest na globálnom trhu čoraz viac uprednostňujú prémiové modely.

Napríklad v období od januára do júna sa dodalo 26,5 milióna kusov telefónu Apple iPhone 14 Pro Max, čo je najviac zo všetkých modelov od všetkých výrobcov, v porovnaní s 21 miliónmi dodaných kusov telefónu iPhone 14 Pro.

Analytici, vrátane známeho odborníka s kontaktmi v dodávateľskom reťazci Apple Ming-Chi Kua, očakávajú, že tento trend sa zachová a iPhone 15 Pro Max bude najpredávanejším modelom tohtoročného radu. Na túto situáciu sa pripravuje aj Apple, keďže podľa neoficiálnych informácií iPhone 15 Pro Max bude tvoriť až 35 až 40 percent dodávok v celom rade iPhone 15.

Pripomeňme, že predstavenia nového radu iPhone sa dočkáme 12. septembra a do predaja by sa mal dostať o 12 dní neskôr.

Zdroj: CNBC.com

Prečítajte si tiež:

Značky:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.