Uvedenie novej generácie telefónov spoločnosti Google bude na jeseň.

Aby sme neboli hneď od začiatku veľmi kritickí, tak tento telefón do výbavy dostane čipovú sadu s podporou Ray tracingu, UFS 4.0 alebo AV1, avšak to nie je všetko. Pripomeňme si, že telefóny série Google Pixel 7 využívali čipovú sadu Tensor G2 založenú na 5nm výrobnom procese. Tento čipset sa pritom objavil aj v nedávno predstavenom prvom skladateľnom telefóne spoločnosti s označením Pixel Fold.

Je však potrebné sa posunúť o niečo ďalej, a pozrieť sa na to, čo má Google pripravené pre ďalšiu generáciu telefónov Pixel 8, ktoré uvedie na jeseň tohto roka. Najdôležitejším prvkom výbavy bude samozrejme čipová sada Tensor G3 s kódovým označením “zuma”. Tá bude poháňať modely Pixel 8 a 8 Pro a poskytovať im potrebný výkon.

Google Tensor G3Zdroj: AndroidAuthority
Google Tensor G3

O čipovej sade Tensor 3 píše portál Android Authority, ktorý sa odvoláva na zdroje priamo zo spoločnosti Google. Nový čipset údajne ponúkne deväť procesorových jadier v rozložení 4+4+1. To znamená, že tri klastre budú využívané 4 jadrami Cortex-A510 a 4 jadrami Cortex-A715. Najvýkonnejším super-jadrom bude Cortex-X3 taktovanie na 3,0 GHz. Hoci tieto jadrá vyzerajú sľubne, tak konkurencia je o niečo ďalej. Je však potrebné poznamenať, že Tensor G3 bude mať podporu pre 64-bitové aplikácie, zatiaľ čo modely s Tensor G2 pracovali s 32-bitovými knižnicami.

Súčasťou čipovej sady Tensor G3 bude údajne grafický procesor Arm Mali-G715 (Immortalis). Hoci počet jadier GPU nie je potvrdený, tak sa špekuluje, že by malo ísť až o 10 jadrový procesor. Práve táto konfigurácia by umožnila využívať moderné funkcie ak napríklad ray-tracing. Opäť by aj v tejto oblasti išlo iba o dobiehanie konkurencie, keďže napríklad Samsung túto možnosť sprístupnil už v roku 2022 s príchodom čipsetu Exynos 2200.

Google Tensor G3Zdroj: AndroidAuthority
Google Tensor G3

Tensor G3 by mal podporovať kodek AV1, čím sa Pixel 8 zaradí medzi prvé zariadenia, ktoré ho budú poskytovať už v základnej výbave. AV1 ponúka výbornú kompresiu, avšak obraz nestráca na kvalite. AV1 má vplyv aj na zníženie spotreby energie.

Je všeobecne známe, že fotoaparáty telefónov Pixel majú veľmi dobrú softvérovú optimalizáciu. Tá bude v prípade novej generácie Pixel 8 ešte lepšia. Tensor G3 totiž využíva úplne nová jednotka TPU (Tensor Processing Unit) a nový DSP. Taktovacie frekvencia TPU je nastavená na 1,1 GHz. Hoci o nej nie sú známe ďalšie informácie, očakáva sa niekoľko kľúčových zlepšení.

Tensor G3 bude prirodzene podporovať úložisko UFS 4.0, čo prinesie výrazné zlepšenie rýchlosti čítania a zápisu dát. Aj tu však platí, že aj táto podpora je dostupná v konkurenčných zariadeniach už dlhší čas.

Google Pixel 8 ProZdroj: SmartPrix
Google Pixel 8 Pro

Zatiaľ čo sa dozvedáme z oblasti CPU a GPU viaceré novinky, tak je vhodné spomenúť, že Google aj pri čipsete Tensor G3 použije modem Exynos 5300 zo sady Tensor G2. Zaujímavá je aj staršia správa, ktorá naznačuje, že Tensor G3 bude založený na čipsete Samsung Exynos 2300, ktorý využíva 3nm výrobný proces. ktorý by mal byť porovnateľný s 3nm procesom spoločnosti TSMC.

Pokým však séria Pixel 8 s čipsetom Tensor G3 bude skutočne uvedená na trh, tak toto čakanie skráti uvedenie telefónu Pixel Fold. Stane sa tak už 27. júna. 

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.