Zásadná zmena sa našťastie nekoná.

Séria Pixel A združuje smartfóny, ktoré sú lacnejšou alternatívou k vlajkovým modelom spoločnosti Google. Dobrým príkladom je Pixel 8a, ktorý bol predstavený v máji 2024 a prepája modely sérií Pixel 8 a Pixel 9. Tento smartfón pritom ponúka viaceré prvky z ich vlajkovej výbavy, ale za podstatne nižšiu cenu. Niekoľko týždňov môžeme byť svedkami čoraz početnejších únikov o ďalšom zástupcovi série Pixel A, ktorým bude model Pixel 9a.

Dokonca sa hovorí, že tento smartfón rozšíri aktuálnu sériu Pixel 9 v oveľa skoršom termíne. Dostupné informácie zároveň naznačujú, že Google mení stratégiu uvádzania svojich smartfónov. Zdá sa, že novým nebude iba časový rámec uvádzania modelov série Pixel A, ale aj ich dizajn, ktorý už nebude nadväzovať na aktuálny dizajnový jazyk vlajkových modelov.

Najmenším “aktuálnym” smartfónom spoločnosti Google je model Pixel 8, ktorý má rozmery 150,5 × 70,8 × 8,9 mm. Tento smartfón je iba nepatrne menší, ako model Pixel 8a alebo Pixel 9. Práve toto trio zastrešuje smartfóny, po ktorých siahnu záujemcovia o kompaktné zariadenia. Nová správa od leakera Steve H.McFly z OnLeaks naznačuje, že pripravovaný Pixel 9a bude vyšší a širší ako Pixel 8a. Na základe jeho príspevku sa dozvedáme, že Pixel 9a môže mať rozmery 154,7 × 73,2 × 8,9 mm, alebo 9,4 mm spolu so zostavou fotoaparátov.

Ak zoberieme do úvahy rozmery modelu Pixel 8a (152,1 × 72,7 × 8,9 mm), tak Pixel 9a môže prísť s o niečo väčším displejom. V tomto momente nie je jasné, či sa Google rozhodne pre 6,1-palcový alebo 6,2-palcový displej ako pravdepodobnejšiu voľbu. Ak by sa Google rozhodol použiť rovnako veľký 6,3-palcový displej ako pri modeli Pixel 9, tak ani tento variant nie je vylúčený, keďže Pixel 9 je široký iba 72 mm. Očakáva sa však, že Pixel 9a bude mať hrubšie rámiky, čo ponecháva určitú neistotu ohľadom konečnej veľkosti displeja. Isté je, že Pixel 9a bude obsahovať OLED displej s obnovovacou frekvenciou 120 Hz.

Hovorí sa, že Google plánuje uviesť Pixel 9a na trh skôr, než sa očakávalo. Podľa nedávnej správy je skoršie uvedenie na trh skutočne možné, pretože Pixel 9a by mal byť údajne dostupný na predobjednávky v polovici marca 2025 s tým, že do predaja príde koncom marca 2025. Pixel 9a bude dostupný v štyroch farbách Porcelain, Obsidian, Peony a Iris.

Cena Pixel 9a by sa mala pohybovať na úrovni 500 eur podľa variantu. Medzi hlavné výhody smartfónov Google Pixel patrí 7-ročná softvérová podpora, ktorú ponúka aj aktuálne najvybavenejší model Google Pixel 9 Pro XL

Zdroj: Steve H.McFly/OnLeaks

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.