Prvoradý bude používateľský zážitok.

Operačný systém Android M prinesie viacero noviniek. Tieto sú najdôležitejšie.

Nie dizajn, ale používateľský zážitok. Zatiaľ čo aktuálna verzia systému, Android L, sa zamerala na výraznú zmenu grafického rozhrania, M chce zlepšiť celkový používateľský zážitok. To v praxi znamená, že Google optimalizuje systém a snaží sa odstrániť existujúce chyby. A vo verzii 5.0 ich bolo pomerne dosť.

Nový systém oprávnení. Ak si dnes nainštalujete aplikáciu, musíte jej povoliť všetky oprávnenia, ktoré žiada. A to bez toho, aby ste vedeli ako a či ich reálne využíva. Android M to zmení. Nový systém pripomína riešenie systému iOS – aplikácia bude žiadať o oprávnenia postupne a iba v prípade, že reálne potrebuje danú funkciu. Ak napr. použijete aplikáciu WhatsApp na odoslanie hlasovej nahrávky, tá si pred vytvorením prvej hlasovej správy vyžiada prístup k mikrofónu. K dispozícii bude celkovo 8 kategórií povolení (lokalita používateľa, kamera, mikrofón atď.) a používateľ ich môže dodatočne spravovať a meniť. Výborná zmena.

Systém oprávnení bude fungovať inak. Samotné oprávnenia budú rozdelené do 8 skupín

Systém oprávnení bude fungovať inak. Samotné oprávnenia budú rozdelené do 8 skupín

Prehliadač Chrome v aplikáciách. Ak niektorá z aplikácií odkazuje na webovú stránku, po kliknutí na odkaz sa obvykle prepnete do prehliadača Chrome, kde sa daná stránka načíta. Android M však prinesie novú funkciu „Chrome Custom Tabs„, ktorá umožní načítať webovú stránku priamo v aplikácií. Používateľ tak nebude nútený prepínať sa do a z prehliadača. Je výborné, že funkcia umožňuje využívať všetky vlastnosti prehliadača, ako je aktívne prihlásenie do Google účtu alebo uložené heslá.

Inteligentné prepojenie aplikácií. Aj táto funkcia čiastočne súvisí s predchádzajúcou novinkou. Ak kliknete na odkaz, ktorý smeruje na sociálnu sieť Twitter, Android sa vás dnes spýta, či ho chcete otvoriť v aktuálnom prehliadači alebo v inom, prípadne cez aplikáciu Twitter. Tento proces bude prebiehať v Android M automaticky a operačný systém sám zvolí, ktorá aplikácia je pre danú situáciu optimálna.

Výdrž batérie má byť lepšia a nabíjanie rýchlejšie

Výdrž batérie má byť lepšia a nabíjanie rýchlejšie

Lepšia výdrž batérie. Android 5.0 nás v tomto smere sklamal. Na pozadí často bežali procesy, ktoré boli zbytočné a rýchlejšie vyšťavili batériu. Android M však sľubuje dlhšiu výdrž batérie. Funkcia Doze dokáže lepšie manažovať procesy na pozadí a rozlišuje, či sa zariadenie používa alebo nie. Využíva k tomu pohybový senzor. Inak povedané, ak je zariadenie nehybné a v režime spánku, je zrejmé, že ho používateľ nevyužíva. Vypne teda nepotrebné procesy. Funkcia v prípade tabletu Nexus 9 údajne predĺžila výdrž batérie v standby režime až na dvojnásobok.

Podpora USB portu typu C. Zariadenie s USB portom typu C nabijete rýchlejšie a jednoduchšie (nemusíte experimentovať, ktorou stranou pripojiť kábel). Špecifickou funkciou je aj možnosť nabíjať iné zariadenia pomocou vášho Androidu. Nuž, dúfame, že výdrž batérie umožní využiť túto funkciu aj v praxi.

Hlavné vlastnosti nového Androidu

Hlavné vlastnosti nového Androidu

Skener odtlačkov prstov a platobný systém Android Pay. Nakoľko Android M natívne podporuje skener odtlačkov prstov, výrobcovia, ktorí tento komponent zabudujú do zariadenia, nemusia programovať softvérovú nadstavbu sami. Odtlačky prstov sú zároveň dôležitým komponentom nového platobného systému Android Pay. V podstate ide o priamu konkurenciu k Apple Pay. Systém využíva NFC a HCE a v Amerike bude akceptovaný vo viac ako 700 tisíc obchodoch. Či a kedy dôjde na Slovensko nevieme.

Dostupný dnes. Verejne koncom roka. Ako už býva zvykom, majitelia Nexus zariadení (5, 6, 9) si môžu stiahnuť vývojársku verziu operačného systému už dnes. Android M vo verzii pre bežných používateľov sa dostane na trh koncom roka. Pravdepodobne na prelome októbra a novembra. K tomuto dátumu si však pripočítajte niekoľkomesačné oneskorenie, ktoré je v prípade výrobcov tretích strán štandardné. Veď niektoré zariadenia dostávajú Android L až v týchto dňoch.

Vývojársku verziu si stiahnete už dnes. Ak máte Nexus zariadenie

Vývojársku verziu si stiahnete už dnes. Ak máte Nexus zariadenie

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit