Koniec septembra patril Googlu.     

Spoločnosť na prezentácii predstavila okrem nových smartfónov aj novinky z TV oblasti – nový Chromecast s funkciou Google TV. Predstavenie dvojice smartfónov však bolo dlhodobo očakávané, takže iba potvrdilo už známe fakty. Najzaujímavejšími detailami dvojice zariadení je prítomnosť čipsetu s podporou 5G, nových ultraširokouhlých modulov fotoaparátu a systému Android 11.

Google Pixel 5

Pixel 5 bude jediným (takmer) vlajkovým smartfónom spoločnosti pre tento rok. Google Pixel 5 XL je svojim spôsobom nahradený Pixel 4a (5G), pretože je to pomerne veľké zariadenie. Spoločnosť sa však snaží ponúknuť zvyčajný prémiový dojem práve pri modeli Pixel 5.

Novinka z dielne Googlu dostala do svojej výbavy 6-palcový displej s rozlíšením FullHD+. Na naše prekvapenie sa však Google s 90Hz panelom posúva k trendu ostatných mesiacov. Pixel 5 s atraktívnym dizajnom je odpoveďou spoločnosti Google na iPhone 12. Len či je táto odpoveď dostatočne hlasná, aby ju používatelia vôbec zaznamenali.

Google Pixel 5 a 4a 5G

Zdroj: GizChina

Vylepšený fotoaparát 

Fotoaparát dostáva praktické vylepšenie. Dostupný je hlavný 12,2 Mpx fotoaparát a sekundárny fotoaparát s rozlíšením 16 Mpx. Ten je ultraširokouhlý s clonou f/2.2. Aj keď táto zostava fotoaparátov je takmer tradičná, považujeme ju za najpraktickejšiu. Google je v tejto oblasti silný po softvérovej stránke a pre svoju aplikáciu ponúka sadu algoritmov AI, vďaka ktorým bude tento telefón v oblasti fotografie jedným z najlepších. Google prináša aj OIS a nahrávanie videa v rozlíšení 4K / 60fps.

O výkon sa stará čipová sada Snapdragon 765G, ktorá prichádza s podporou 5G. Zariadenie disponuje 8 GB RAM a 128 GB interným úložiskom. Telefón je v oblasti konektivity vybavený Wi-Fi 5. Pixel 5 má nainštalovaný Android 11, čo nie je žiadnym prekvapením. O dostatočne dlhú výdrž na jedno nabitie sa postará 4 080 mAh batéria, čo je na Google pomerne dobrá hodnota.

Telefón má certifikáciu IP68, ktorá zaisťuje odolnosť proti vode a prachu. Telo zariadenia je z recyklovaného hliníka, no aj napriek tejto konštrukcii prináša bezdrôtové nabíjanie a reverzné bezdrôtové nabíjanie. Google pripravil Pixel 5 v novej farbe Sorta Sage (Mint Green) spolu s farbou Just Black.

Google Pixel 5

Zdroj: GizChina

Google Pixel 4a 5G

Je lepší ako Pixel 4a LTE, no nie tak dobrý ako Pixel 5. Je aj o niečo väčší. Pixel 4a 5G je model 4a doplnený o 5G pripojenie. Ide o veľké zariadenie so 6,2-palcovým OLED panelom s rozlíšením FHD+. 

Vo vnútri zariadenie takisto nájdeme Snapdragon 765G spárovaný so 6 GB RAM a rovnakým 128 GB úložiskom ako Pixel 5. Ďalším bodom, kde je Pixel 4a identický s Pixel 5, je zostava fotoaparátov. Prináša rovnaký 12,2 Mpx fotoaparát so 16 Mpx ultraširokouhlým fotoaparátom, vrátane 8 Mpx pre selfies.

Telefón prináša aj Android 11 a batériu s kapacitou 3 885 mAh. Bezdrôtové nabíjanie absentuje, ale tu je prítomné 18 W rýchle nabíjanie. Telefón nie je odolný voči vode alebo prachu.

Google Pixel 4a 5G

Zdroj: GizChina

Ceny a dostupnosť

Google Pixel 5 je už možné predobjednať. Dostupnosť je avizovaná od 15. októbra, pričom novinka bude dostupná v ôsmich krajinách. Cena je stanovená na 630 eur. Spoločnosť pri predobjednaní telefónu do 14. októbra poskytne zadarmo slúchadlá Bose QC 35 II. Ponuka je k dispozícii v Nemecku, Francúzsku, Írsku a Veľkej Británii.

Pixel 4a 5G sa bude predávať za cenu 500 eur. Predobjednávky sa však začnú až od 5. novembra. Skutočný predaj by mal byť spustený 19. novembra.

Zdroj: GizChina

Prečítajte si aj:

Google predstavil nový Chromecast s Google TV

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.