Finálnej verzie dostupnej pre širokú verejnosť by sme sa mali dočkať až v septembri. Dovtedy nás čakajú ešte štyri vývojárske náhľady plné noviniek.

Pôvodne sme očakávali príchod nového Android P najskôr o týždeň. Google sa však poponáhľal a predstavil novinku o pár dní skôr, než je zvykom. Meno nového Androidu stále ostáva utajené, no je viacero očakávaných názvov. Favoritom môže byť označenie Pancake,  v preklade palacinka.

Otestovať nové zostavenie Androidu je aktuálne možné iba na niekoľkých zariadeniach. Jedná sa konkrétne o Pixel, Pixel XL, Pixel 2 a Pixel 2 XL. Nechýba však ani možnosť testovania v Android Emulátore na počítačoch.

Opakovanie sa spomínalo v súvislosti s novým Androidom podpora výrezu v obrazovke podobná tomu na iPhone X. Dnes už tak vieme, že je to realita a spoločnosť Google počítača s tým, že firmy začnú čoraz častejšie tieto výrezy využívať vo svojich smartfónoch.

Android P zároveň prináša aj nové API rozhrania a vylepšuje pôvodné. Umožní tak výrobcom lepšie pracovať s dátami z kamier vďaka API podpore viacerých objektívov. Otvára sa však aj mobilné API pre NFC platby, aby ho mohli vývojári implementovať do svojich aplikácií. Za spomenutie stojí aj vylepšenie API pre automatické dopĺňanie prihlasovacích údajov a hesiel.

Skvelou novinkou, ktorá poteší viacero používateľov je prepracovanie upozornení a možnosť využívania inteligentných odpovedí či samolepiek priamo z rozhrania upozornení. Medzi významne novinky, ktoré však pomôžu skôr s úložnými priestorom v smartfónoch je podpora obrázkového formátu HEIF, ktorý dokáže ušetriť až polovicu miesta ako aj podpora videoformátu HDR VP9.

Dočkali sme sa však aj príchodu očakávanej funkcie, ktorou je podpora polohy vo vnútorných priestoroch fungujúca vďaka Wi-Fi RTT. Okrem toho už tradične nový Android prináša množstvo vylepšení stability, práce s procesmi či vylepšenou bezpečnosťou. Najvýraznejšou bezpečnostnou novinkou je obmedzenie používania kamery a mikrofónu na pozadí.

Kompletné informácie o tom, čo všetko prináša Android P nájdete na stránke spoločnosti Google v anglickom jazyku.

Zdroj: AndroidPolice

Značky: