Telefóny, ktoré prídu na trh od 1. februára 2020, budú mať predinštalovaný najnovší Android.

Google sa opäť pokúša zvýšiť trhový podiel najnovšej verzie systému Android. Technologický gigant totiž oznámil, že zariadenia so systémom Android 9 prestane certifikovať dňa 31. januára 2020. Na nové pravidlá upozornil portál XDA.

V praxi to znamená, že ak bude chcieť výrobca uviesť na trh nové zariadenie so systémom Android a bude chcieť získať certifikáciu, dané zariadenie bude musieť mať od 1. februára 2020 predinštalovaný systém Android 10.

Certifikácia od Googlu je pre výrobcov Android zariadení kriticky dôležitá. Vďaka nej môžu do svojich zariadení predinštalovať Google služby a získať podporu pre platenie telefónom pomocou Google Pay. Huawei nemohol získať túto certifikáciu pre svoju novú vlajkovú loď Mate 30 kvôli obmedzeniam zo strany USA a preto je uvedenie tohto telefónu na Slovensku a v mnohých európskych krajinách zatiaľ neznáme.

Je teda zrejmé, že výrobcovia budú musieť vyhovieť novým pravidlám od Googlu. Vďaka tomu by sme sa mali dočkať viacerých nových zariadení, ktoré ponúknu najnovšiu verziu systému Android priamo v základnej výbave. To sa týka najmä cenovo dostupných smartfónov a niektorých modelov strednej triedy, ktoré v minulosti prichádza na trh v marci alebo apríli s rok starým Androidom.

Zdroj: XDA

Prečítajte si aj:

Android 10 Q: 7 hlavných noviniek a vylepšení

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit