Satelitná komunikácia v Google Správach sa výrazne zlepší.

Fenomén satelitnej komunikácie je v poslednej dobe skutočne diskutovanou témou. Najmä teda medzi výrobcami smartfónov, ktorí sa snažia túto možnosť komunikácie implementovať do svojich lepších telefónov. Zo začiatku to vyzeralo tak, že satelitná komunikácia bude prvkom určeným na núdzovú komunikáciu so záchrannými zložkami na mieste, kde nemáte štandardný signál. Príkladom môže byť napríklad hlboký les, kde jednoducho mobilný signál nedokážete riadne prijímať.

Bolo však len otázkou času, kedy sa začne rozprávať o satelitnej komunikácii ako o bežnom prvku určenom na spojenie sa aj s vašimi známymi. Google Správy teraz naznačujú, že táto zmena postupne smeruje aj do známej aplikácie na komunikáciu. Už v blízkej dobe by ste teda mohli komunikovať pomocou satelitného pripojenia aj s vašimi známymi.

Google Správy pracujú na zmene

Pri rozoberaní kódu aplikácie Google Správy sa narazilo na informácie, ktoré možno mnohých potešia. V beta verzii boli nájdené vety, ktoré naznačujú, že satelitnú komunikáciu bude v aplikácii možné využiť na komunikáciu s kýmkoľvek. Aj keď teda pôvodne aplikácia odkazovala len na núdzovú komunikáciu, teraz to vyzerá inak. V aplikácii boli nájdené tieto vety.

  • Ak chcete odosielať a prijímať, zostaňte vonku s jasným výhľadom na oblohu
  • Satelitné odosielanie správ môže trvať dlhšie a nemôže zahŕňať fotografie a videá
  • Môžete si posielať správy s kýmkoľvek, vrátane pohotovostných služieb

Práve tretia veta si získala skutočnú pozornosť, pretože s najväčšou pravdepodobnosťou sa komunikácia prostredníctvom satelitného pripojenia výrazne zlepší. Ak sa teda budete nachádzať mimo mobilného signálu, budete môcť využiť práve toto pripojenie, aby ste informovali svojich známych napríklad o núdzovej situácii. Nepredpokladáme, že by ste satelitnú komunikáciu využívali na dennej báze, keďže má stále obmedzenia napríklad v podobe smerovania telefónu pri odosielaní správ. Google Správy však idú dobrým smerom.

Satelitná komunikácia začala byť rozoberaná vo veľkom už v roku 2022, kedy Apple umožnil iPhonom využiť ju na núdzové kontaktovanie pohotovostných zložiek. Stále má však množstvo obmedzení. V Android smartfónoch sa očakáva rozšírenie možnosti využívania satelitnej komunikácie s príchodom aktualizácie na Android 15.

Zdroj: androidauthority.com

Prečítajte si aj:

Katarína Šimková

Katarína Šimková
Smartfóny, nositeľná elektronika či produkty inteligentnej domácnosti, zaujímam sa o všetko, čo i len okrajovo súvisí s technológiami.