Vďaka tejto funkcii môžete komunikovať aj v miestach bez mobilného signálu.

SMS správy majú svoje najlepšie obdobie už za sebou. Mnohí používatelia namiesto nich používajú niektorú z aplikácií na posielanie okamžitých správ, ako je WhatsApp, Messenger či Signal. Prípadne používajú štandardnú SMS aplikáciu, avšak namiesto tradičných správ odosielajú modernejšie iMessage alebo RCS správy.

Zdá sa však, že SMS správy sa ešte do dôchodku nechystajú. Existuje totiž niekoľko špecifických situácií, keď oceníme ich existenciu aj dnes. Jednou z nich je odosielanie SMS správ cez satelit, ktoré je aktuálne dostupné pre používateľov iPhonov 14 a novších modelov a pre Huawei Mate 60 Pro. Táto funkcia umožňuje odosielať krátke textové správy aj v miestach bez mobilného signálu, čo môže byť v určitých situáciách doslova na nezaplatenie.

Odosielanie SMS správ cez satelit funguje aktuálne iba v niektorých krajinách, avšak v budúcnosti by sa mohla táto funkcia rozšíriť aj do ďalších regiónov. A najmä – dostupná bude aj v ďalších smartfónoch. Portál Android Authority informuje o tom, že Google túto funkciu finalizuje a podpora SMS správ cez satelit sa možnože objaví už v systéme Android 15, ktorý príde na trh na jeseň 2024.

Zmienka o tejto funkcii sa objavila v beta verzii systému Android 14 (QPR3 beta 2) v nastaveniach. Obrazovka s popisom prezrádza, že funkcia bude dostupná iba pre používateľské účty, ktoré si odosielanie správ cez satelit aktivujú, resp. budú mať aktívne predplatné.

Google finalizuje funkciu na posielanie SMS správ cez satelitZdroj: Android Authority
Google finalizuje funkciu na posielanie SMS správ cez satelit

Funkcia umožní odosielať správy v lokalitách bez mobilného signálu. Podmienkou je, aby ste boli vonku a videli ste oblohu. Poskytovateľom služby by mal byť T-Mobile – obrazovka s novou funkciou odkazuje na aktuálne neexistujúcu webovú stránku operátora.

Pripomeňme však, že T-Mobile oznámil v roku 2022 spoluprácu so spoločnosťou SpaceX, ktorá umožní smartfónom využívať mobilnú konektivitu cez satelity. Nová funkcia by mala byť dostupná v priebehu roka 2024, pričom na začiatku umožní posielať textové správy – a práve túto funkciu by mal priniesť Android 15, keď bude dostupný na jeseň 2024.

Zaujímavosťou je, že satelity spoločnosti SpaceX majú umožňovať mobilnú konektivitu „existujúcim telefónom s podporou LTE“ bez nutnosti zmeny hardvéru či firmvéru. Pokiaľ to tak bude, tak odosielanie SMS správ cez satelity by mohlo byť s príchodom systému Android 15 dostupné pre mnohé telefóny, ktoré sú dnes už dostupné na trhu.

Zdroj: Android Authority

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit