Pomôže nielen pacientom, ale aj lekárom a lekárnikom.

Neraz sa stretávame so slovným spojením, že píšeš ako lekár. Áno, je to tak. Zdá sa, že veľa lekárov používa znaky z vlastnej abecedy, alebo dokonca sa zdá, že používajú výhradne iba znaky. Najhoršie na tom nie je to, že väčšina ľudí to nevie prečítať, ale skutočný problém nastáva v momente, keď lekárnik na základe takéhoto receptu vydá nesprávny liek, ktorý pacientovi uškodí. V niektorých prípadoch totiž ide skutočne až o život.

Aj na Slovensku sa stretávame s elektronickým lekárskym predpisom, ktorý eliminuje prípadné chyby s až fatálnymi následkami. Národné centrum zdravotníckych informácií a zdravotné poisťovne sa dohodli na novom koncepte elektronického predpisu, výdaja liekov a zdravotníckych pomôcok v rámci národného systému ezdravie.

Pokiaľ však nie je recept vystavený elektronicky, tak tu by mohol čoskoro prísť na pomoc Google. Portál PhoneArena informuje, že spoločnosť Google počas svojej výročnej konferencie oznámila, že spolupracuje s lekárnikmi na spôsobe interpretácie ručne písaného lekárskeho predpisu. Na základe získaných dát, spoločnosť vyvinula prototyp aplikácie, ktorá sa začína interne testovať. Aplikácia v tejto fáze umožňuje priame odfotografovanie receptu, alebo jeho nahratie z pamäte telefónu.

Google testuje aplikáciu, ktorá dokáže prečítať každý receptZdroj: PhoneArena

Po spracovaní fotografie aplikácia zvýrazní lieky, ktoré sú obsiahnuté v lekárskom predpise. Google upresňuje, že aplikácia bude fungovať ako asistenčná technológia na digitalizáciu ručne písaných lekárskych dokumentov, avšak žiadne rozhodnutie sa nebude prijímať výlučne na základe výstupu poskytnutého touto technológiou. 

Je preto potrebné, aby každý písaný recept, ako aj ten zdigitalizovaný, prešiel rukami lekárnika, ktorý na základe oboch výstupov vydá správny liek. Už na prvý pohľad ide o veľmi ambiciózny projekt, ktorý bude vyžadovať veľa umelej inteligencie a veľkú databázu predpisovaných liekov. V každom prípade ide o skvelý doplnok, ktorý dokáže eliminovať chyby pri vydávaní liekov

Zatiaľ však nie je známe, či sa spoločnosť Google túto technológiu rozhodne uviesť na trh. Ak by sa tak stalo, určite bude veľmi užitočná.

Zdroj: PhoneArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.