Zvýši sa tým bezpečnosť systému Android.

Android je roky známy svojou otvorenosťou, čo však z neho robí v rukách neznalých používateľov bezpečnostnú hrozbu pre ich údaje. V tomto mal vždy navrch Apple, až pokým sa v uplynulých mesiacoch nezačal viac “otvárať svetu”. Zdá sa však, že Google chce nasmerovať systém Android presne proti tomuto trendu, pretože aplikáciám umožňuje ľahšie blokovať inštalácie mimo Google Play a nútiť sťahovanie cez Obchod Play. Za všetkým je potrebné hľadať Google Play Integrity API, čo umožňuje aplikáciám zistiť, či boli alebo neboli nainštalované z Obchodu Play.

Prečo sťahovať aplikácie z Obchodu Play?

Blokovanie aplikácií mimo Obchodu Play bude mať aj pre bežných používateľov niekoľko výhod, ale zároveň aj určitých “obmedzení”. Keďže aplikácie môžu skontrolovať, či ste ich nainštalovali alebo kúpili z Obchodu Play, tak na základe zistení vás môžu upozorniť, že musíte aplikáciu stiahnuť z Obchodu Play, aby ste ju mohli aj naďalej používať. Blokovanie inštalácií mimo Obchodu Play bolo predstavené počas konferencie Google I/O 2024 a už ho používajú niektoré hry na blokovanie inštalácií mimo Obchodu Play.

Zdroj: Google

Jedným z hlavných dôvodov blokovania inštalácií mimo Obchodu Play je, že vývojárom sa takéto aplikácie nezapočítavajú k ich štatistikám v Obchode Play. Okrem toho, inštalácia aplikácií mimo oficiálneho obchodu s aplikáciami systému Android so sebou prinášajú aj ďalšie problémy kvôli chýbajúcim súborom, alebo nesprávnej verzii pre konkrétne zariadenie.

Ako to funguje?

Za všetkým je teda potrebné hľadať Google Play Integrity API, ktoré pomáha vývojárom overiť, či aplikácia beží na dôveryhodnom zariadení a či nebola upravená. Ak aplikácia zistí, že nie je nainštalovaná z oficiálneho Obchodu pre systém Android, môže zobraziť nepreskočiteľné dialógové okno, ktoré vás vyzve na stiahnutie aplikácie z Obchodu Play.

Prečo je zmena dôležitá?

Ako sme spomínali vyššie, z novej funkcie nebudú profitovať iba vývojári, ale aj používatelia. Tých funkcia ochráni pred podvodmi a neoprávneným prístupom. Rovnako sa zabezpečí, že aplikácie budú fungovať správne a budú dostávať všetky dôležité aktualizácie cez Obchod Play.

Na záver zdôrazníme, že funkcia je voliteľná a závisí od rozhodnutia každého jedného vývojára aplikácie, či ju použije alebo nie.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.