Všetko ide podľa plánu.

Spoločnosť Google práve vydala ďalšiu beta verziu Androidu 14. Ide o verziu, ktorá Android 14 dostáva do tzv. “platform stability”. Z pohľadu bežného používateľa sa však nič významné nezmenilo. Zaujímavé to však začína byť predovšetkým pre vývojárov aplikácií, pretože rozhrania API a správanie aplikácií sa nebudú meniť až do vydania konečnej verzie Androidu 14

Práve v tomto bode môžu všetci vývojári aplikácií tretích strán začať intenzívne pracovať na vlastných verziách aplikácií, určených pre Android 14, a pridávať im nové funkcie. V najnovšej beta verzii Android podporuje nastavenie veľkosti písma až do 200 %. Táto novinka umožní aj používateľov s horším zrakom lepšie čítať text na displejoch smartfónov. 

Android 14 beta 1 - harmonogramZdroj: Google
Harmonogram Android 14

Okrem toho sa pridala aj možnosť čiastočného udelenie prístupu ku knižnici médií, keď aplikácia vyžaduje povolenia, ktoré boli zavedené pri Androide 13. K dispozícii sú aj aktualizácie základných knižníc OpenJDK a bezpečnostné zmeny.

Pokým sa Google pripravuje na uvedenie finálnej verzie Android 14, tak si môžete pozrieť predpokladané modely telefónov od Samsungu a Xiaomi, ktoré dostanú nový Android 14 vrátane vylepšených verzií používateľského rozhrania.

Budúci mesiac bude vydaná posledná beta verzia a následne finálna verzia. Predpokladá sa, že tej by sme sa mohli dočkať niekedy v auguste.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.