Nie všetko, čo je bezplatné, je skutočne zadarmo.

Google poskytuje bezplatné Wi-Fi pripojenie v niekoľkých rozvojových krajinách. Po Thajsku, Mexiku, Indii a krajinách Indonézie teraz spustil Wi-Fi hotspoty zadarmo aj v Nigérii.

Z určitého hľadiska si zaslúži tento projekt pochvalu. Google spolupracuje s lokálnymi firmami a stavia sa do pozície poskytovateľa pripojenia do internetu. Vďaka tomu môžu túto technológiu bezplatne využívať ľudia, ktorí doteraz nemali tú možnosť. Na druhej strane je zrejmé, že pre pekné oči Nigérijcov to internetový gigant určite nerobí.

Prístup do internetu na nových trhoch totiž predstavuje možnosť získavať dáta o miliónoch nových používateľov, ktorí doteraz nemali možnosť byť online. A v prípade Googlu znamenajú dáta používateľov príjmy, ktoré získava zo zobrazovania personalizovanej reklamy. Google takisto môže novým používateľom predstaviť svoje služby a naučiť ich používať jeho vyhľadávač.

V Nigérii má pravidelný prístup do internetu menej ako 30% populácie. Dôvodom je slabá infraštruktúra a vysoké ceny za internet. Google bude poskytovať bezplatnú Wi-Fi na šiestich miestach hlavného mesta Lagos. Do konca roka 2019 chce toto pokrytie rozšíriť na 200 verejných miest v piatich mestách. Podobný projekt má aj Facebook.

Zdroj: techspot; titulný obrázok: TNT

Prečítajte si aj:

Free Basics: obluda z dielne Facebooku

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit