Výzva bola jasná: SSD disk, rýchly procesor (aspoň i5), dostatok RAM, 2-ročná záruka, showroom alebo predajňa, kde si ho môžeme vyskúšať na vlastnej koži a klávesnica so slovenskou diakritikou. S ponukou sme boli naozaj milo prekvapení, no nepredbiehajme. Poďme pekne postupne.

Asi sa čudujete, prečo riešime nejakú renovovanú techniku, keď si môžeme kúpiť predsa úplne novú. Samozrejme, môžeme. No keď sme sa dopočuli o tom, že kúpou renovovanej výpočtovej techniky výrazne ušetríme a zároveň pomôžeme prírode, rozhodli sme sa jej dať šancu, a tu je dôvod prečo sme tak urobili.

Kým sa dostaneme k výsledkom hľadania, ešte trochu odbočíme. Popri našich každodenných problémoch si zrejme neuvedomujeme, že každoročne skončí na skládkach množstvo elektroodpadu a pomerne vysoké percento z toho tvorí vyradená výpočtová technika. Zjednodušíme to – firma XY nakúpi pre svojich zamestnancov 30 nových notebookov od renomovanej značky. Zoberie si ich na leasing. Po 2 rokoch, kedy je všetko splatené, tieto zariadenia jednoducho vyradí. Pozor, nerecykluje, len ich proste vyhodí. A tak sa podobné zariadenia môžu dostať až na skládku, kde sa hromadia. Ani nehovoríme o tom, koľko škodlivých látok tieto zariadenia v sebe majú.

Firmy, ktoré sa zaoberajú renovovanou technikou, robia pravý opak. Takto vyradeným zariadeniam dávajú druhú šancu. Tak ako to vlastne je s renovovanou technikou na Slovensku?

Všetko je na Google

Naše prvé kroky zamierili na známy vyhľadávač, kde sme zadali naše kľúčové slovné spojenie: “renovovaný notebook”.

Na prvej strane sa nám okrem reklamy zobrazilo asi 6 firiem, ktoré sa tejto problematike venujú asi tak dobre, ako dobre majú nastavené aj SEO. Aspoň týmto heslom sme sa riadili. 😊

Veľmi pozorne sme si poprechádzali webové stránky jednotlivých firiem. Okrem samotných produktov a služieb, ktoré firmy ponúkali, sme si trochu posvietili aj na orientáciu na webe z hľadiska UX, keďže aj tento parameter je v dnešnej dobe veľmi dôležitý.

Na naše prekvapenie, prístupy firiem boli rôzne. Takmer všetky vybrané firmy mali naozaj super produkty za skvelé ceny, no zastaralý web a minimálne služby nás trochu odradili.

Našťastie netrvalo dlho, kým sa nám podarilo nájsť nášho favorita – značku Refurbished. Tá naozaj do bodky splnila naše očakávania a dokonca, v niektorých prípadoch by zahanbila aj predajcov novej výpočtovej techniky.

Náš favorit je Refurbished – líder na trhu renovovanej techniky

Najprv o webstránke. Orientácia na webe Refurbished bola naozaj dokonalá. Veľmi jednoducho sme sa preklikali ku kategórii “notebooky” a vyfiltrovali si podľa rôznych parametrov konkrétny model. Notebooky samozrejme nie sú jediné produkty, ktoré u tejto značky môžeme nájsť. Ak hľadáte renovované desktopy, monitory, tlačiarne, či pracovné stanice, Refurbished toto všetko má vo svojom portfóliu. A v hojnom počte.

Široká škála produktov od HP, Lenovo, Dell či Fujitsu-Siemens a prehľadný web nie je zďaleka to, čo robí značku Refurbished unikátnou. Vec, ktorú sme nikde inde nenašli je prístup 7 zo 7. V preklade to znamená asi toľko, že ponúka 7 služieb, ktoré by ste u konkurencie hľadali naozaj márne. Vypichneme napríklad 24-mesačnú záruku, ktorú je možné si predĺžiť až na 60 mesiacov, rýchly servis a dodanie produktov na 129 partnerských predajní po celom Slovensku, kde si svoj vysnený model môžete vyskúšať na vlastnej koži. Eko-nadšencov určite poteší aj štýlové balenie s recyklovateľných materiálov, vďaka ktorému je produkt nielen dokonale chránený, ale aj skvelo vyzerá.

Okrem toho sme zistili, že značka Refurbished dala v roku 2017 do obehu vyše 35 000 renovovaných kusov a zákazníkom ušetrili neuveriteľných 5 miliónov eur. Aj vďaka vyššie spomínaným službám a prístupom k zákazníkovi, ju pokojne môžeme označiť za lídra na našom trhu.

Dôraz na ekológiu

Ako sme napísali v úvode článku, renovovanú výpočtovú techniku sme si samozrejme nevybrali len tak náhodou. Kto sa o podobnú problematiku aspoň trochu zaujíma vie, že je to jeden z celosvetových trendov, ktorý sa dostáva čoraz viac do popredia aj u nás na Slovensku.

Udržateľnosť a šetrný prístup k našej prírode riešia mnohé firmy, ktoré s ňou majú čo-to dočinenia, no ruku k dielu môže pridať každý jeden z nás. Stačí ak zvolíte uvedomelejší prístup k životnému prostrediu a pomôžete budúcim generáciám, aby sa na tejto planéte mali o čosi lepšie. Myslite na to, keď budete najbližšie meniť váš notebook či iné zariadenie.

Značky: