Pohrebisko Google produktov a služieb sa rozrástlo o nový prírastok.

Google má jeden hlúpy zlozvyk. S radosťou zabíja produkty a služby, ktoré si získali obľubu státisícov až miliónov používateľov na celom svete. Dokonca existuje stránka Killed by Google, kde nájdete pravidelne aktualizovaný zoznam vecí, ktoré Google zrušil. Do dnešného dňa je ich tam takmer 300 a určite ešte nie sme na konečnom čísle.

Najnovším prírastkom v zozname zabitých produktov je Chromecast. Toto obľúbené streamovacie zariadenie sa síce nepredávalo oficiálne na Slovensku, avšak dalo sa objednať zo zahraničia a na naše územie ho kvôli jeho popularite dovážalo viacero predajcov.

Chromecast ponúkal atraktívny pomer cena/výbava, keďže v cene na úrovni do 50 eur (resp. do 70 eur v prípade novšej 4K verzie s Google TV) šlo o výborné riešenie na streamovanie multimediálneho obsahu a posielanie obsahu zo smartfónov.

Lenže, Chromecast je mŕtvy. Google potvrdil, že hoci bude tieto zariadenia podporovať z hľadiska (bezpečnostných) aktualizácií aj naďalej, nový hardvér už nebude vyrábať. Keď sa teda vypredajú existujúce skladové zásoby, Chromecast si už nekúpite.

Chromecast s Google TVZdroj: GizChina
Zdroj: GizChina

Chromecast je mŕtvy, nech žije Google TV Streamer

Dôvodom pre toto rozhodnutie je oficiálne oznámenie zariadenia Google TV Streamer, o ktorom sme v posledných dňoch písali aj na webe touchit.sk. Google TV Streamer je priamym nástupcom zariadení Chromecast, pričom prináša vyšší výkon, nový formát a ďalšie funkcie.

Google TV Streamer je plnohodnotný set-top box, ktorým chce Google konkurovať zariadeniam Apple TV. Ponúka operačný systém Google TV, procesor MediaTek MT8696, ktorý prináša 22 % nárast výkonu v porovnaní s Chromecastom so systémom Google TV, 4 GB RAM a 32 GB úložisko.

Google TV StreamerZdroj: Google
Google TV Streamer

Ethernet, Gemini, Google Home a vyššia cena

Niektorých používateľov Chromecastu určite poteší, že Google TV Streamer obsahuje 1 Gbit ethernet, HDMI 2.1 výstup a USB-C port na napájanie. Je škoda, že Google doň nezakomponoval aj tradičný USB port, resp. extra USB-C port, na pripojenie externého úložiska.

Google TV Streamer podporuje 4K HDR, HDR10(+), Dolby Vision, HLG a aj Dolby Atmos. Bezdrôtovú konektivitu zabezpečuje dvojpásmové Wi-Fi 5 pripojenie a Bluetooth 5.1. Samozrejmosťou je zakomponovanie umelej inteligencie Gemini a ovládania inteligentnej domácnosti cez Google Home.

Nový Google TV Streamer sa dostane do predaja 24. septembra 2024. Dostupný bude v 20 krajinách, vrátane USA, Kanady, Spojeného kráľovstva, Talianska, Španielska, Francúzska, Belgicka, Holandska, Nemecka, Švajčiarska, Írska, Rakúska, Fínska, Nórska, Švédska, Dánska, Japonska, Taiwanu, Austrálie a Nového Zélandu. Európska cena bude 119 eur.

K dostupnosti v ďalších krajinách sa Google vyjadril nasledovne: „V tomto momente nevieme povedať viac k rozšíreniu služby aj do ďalších krajín, avšak snažíme sa nachádzať príležitosti, aby sme mohli priniesť naše zariadenia na nové trhy.“ Dá sa však očakávať, že ho budú niektorí predajcovia neoficiálne dovážať z ostatných európskych krajín aj na náš trh.

Google TV StreamerZdroj: Google
Google TV Streamer
Google TV StreamerZdroj: Google
Google TV Streamer

Zdroj: Google (1, 2), Android Authority

Prečítajte si aj:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit