Nové pravidlo sa bude týkať neaktívnych účtov.

Spoločnosť Google sa pripravuje na veľké upratovanie, ktoré spustí koncom tohto roka. Jeho cieľom je odstránenie neaktívnych účtov, ktoré neboli použité dva a viac rokov. Aj preto odporúčame, aby ste svoje záložné účty v najbližšej dobe skontrolovali, vykázali aktivitu, čím sa vyhnete ich vymazaniu. 

Google po prijatí novej politiky spravovania neaktívnych účtov zverejnil svoje plány, čím odhalil, ako bude v najbližšej dobe s nimi narábať.  Prvá zmienka o narábaní s neaktívnymi účtami pochádza z roku 2020, kedy Google uviedol, že z neaktívneho účtu vymaže iba obsah, pričom samotný účet zostane zachovaný. Nové pravidlá idú však o niečo ďalej.

Google zvyšuje bezpečnosť

Spoločnosť teraz potvrdzuje prísnejšie pravidlá, v ktorých uvádza, že bude natrvalo odstraňovať účty aj s ich obsahom. Toto pravidlo bude platiť iba v prípade, ak je účet neaktívny minimálne dva roky. Google týmto rozhodnutím chce chrániť údaje používateľov. Spoločnosť tvrdí, že nepoužívané účty majú väčšiu pravdepodobnosť kompromitácie v dôsledku rôznych faktorov. 

Je však potrebné mať na pamäti, že hoci nové pravidlá sú už v platnosti, tak čistenie sa začne až v decembri 2023. Google v súvislosti s novými pravidlami dodáva, že pokiaľ váš účet je neaktívny viac ako dva roky, účet a aj jeho obsah môže byť vymazaný vrátane Gmailu, Dokumentov, Disku, Stretnutí, Kalendára, YouTube a Fotiek Google.

Google bude informovať v predstihu

Google váš účet samozrejme nevymaže iba tak zo dňa na deň. Predtým, ako sa tak však stane, spoločnosť vás na to upozorní. Informácia bude zaslaná na váš hlavný účet, ako aj na účet pre obnovenie.

V celom procese odstraňovania neaktívnych účtov bude aj určitá postupnosť. Google začne najskôr vymazávať účty, ktoré boli vytvorené, avšak neboli nikdy použité. Aj preto odporúčame, aby ste sa v najbližších dňoch až týždňoch prihlásili do svojho nepoužívaného účtu (v prípade, že si ho chcete nechať), a vykonali niekoľko operácií a vykázali aktivitu v službách ako napríklad Disk Google, YouTube, vyhľadávanie Google, alebo prepojenie služby tretej strany s vašim účtom.

Platné výnimky

Majte však na pamäti, že nové pravidlá sa týkajú iba osobných bezplatných účtov. Zmena nemá vplyv na neaktívne firemné účty. Chránené sú aj účty pridané do predplatného Google One.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Značky:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.