Trh s VPN službami sa neustále vyvíja a Google chce alebo musí byť pri tom.

Bezpečné spojenie je jednou zo záležitostí, na ktorú začínajú počuť aj používatelia, ktorí tomu donedávna nevenovali pozornosť. Svoj podiel má na tom Samsung, ktorý možnosť takéhoto spojenia používa v smartfónoch alebo napríklad Opera, ktorá implementovala VPN funkciu priamo do prehliadača. A nutné dodať, že platí len v rámci prehliadača.

Služba VPN má byť súčasťou balíka Google One. Teda platenej služby, ktorá vám dáva napríklad 100 GB priestoru v službe Disk a platí aj pre Fotky, vlastne 100 GB je pre celý váš Google ekosystém, ak nie je výnimka a služba nedáva viac miesta. To, ak berieme do úvahy základný balík služieb. Dôležitý je krok zo strany tohto poskytovateľa, že VPN bude aj v najlacnejšom z balíkov služieb.

Na svojej stránke vysvetľuje, čo to je a aké výhody pre vás táto služba bude mať. Otázkou bude dôvera používateľov. Nezabudli uviesť, že v roku 2021 ich čaká audit nezávislou spoločnosťou, aby preverili súkromie používateľov a ochranu ich údajov. Teda jednoducho povedané, či VPN naozaj poskytne žiadané súkromie.

Toto je veľmi dôležité a na svete nájdete mnoho VPN služieb. Tie korektné majú nezávislý audit v pravidelných intervaloch, aby si svoje hodnotenie udržali. Tiež sa verejne priznajú, že zaznamenávajú určitý typ dát. Musia, inak by vás nemohli pripojiť. Rozdiel je, do akej miery si robia o vás záznamy. Inak sa aj z VPN stane len falošný pocit istoty.

Pilotná prevádzka bude dostupná len pre USA. Stránka od Googlu v slovenčine však indikuje, že sa rozšíri do mnohých krajín, vrátane Slovenska. Uvidíme, aký bude mať úspech. VPN nie je novinka, no platí to, čo pri iných službách.

Kým s niečím triviálnym a rokmi zabehnutým nepríde veľká firma, používatelia sa do nových vecí nepúšťajú. Snáď bude Google tá správna cesta osvety a čoraz viac z nás začne služby VPN používať.

Zdroj: Google

Prečítajte si aj:

Ako sa pripojiť na VPN vo Windows 10?

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.