Ide o krok späť a považujeme to za znehodnocujúci faktor obchodu od Googlu.

Inštaláciou aplikácií z obchodu je niečo, čím ochránite svoj smartfón od aplikácií, ktoré by mohli byť škodlivé. Minimálne je to vyššia úroveň, ako inštalácia z iného zdroja cez súbor APK. Na to, aby ste mali prehľad o aplikáciách ale potrebujete vedieť, aké majú oprávnenia. Web ghacks.net upozornil na to, že tento prehľad už nie je súčasťou popisu aplikácií. Situáciu sme preverili na vlastnom obchode Google Play a z pohľadu informácií o aplikáciách je tu výrazná redukcia.

Chýbajú informácie, ktoré by vás upozornili na možno až príliš vtieravé povolenia. Radi uvádzame príklad, ktorý sa objavoval v minulosti a išlo napríklad o kartové aplikácie vyžadujúce prístup k SMS a hovorom. Už to samé je podozrivé a je lepšie sa takýmto nenásytným aplikáciám vyhnúť.

Teraz v Google Play nájdete len základné informácie o bezpečnosti. Aj to Google uvádza ako informáciu od vývojára. Sám Google pravdepodobne nezisťuje podľa manifestu aplikácie, kam všade chce mať dosah.

Tipom pre tých z vás, ktorí chcete vedieť o aplikáciách viac ako sa dozviete v obchode od Googlu, je použiť aplikáciu Aurora Store. Ide o obchod, ktorý je priamo napojený na Google Play a tak získate všetky informácie o aplikáciách a hrách. Aktuálne teda výrazne viac informácií. Z tohto obchodu sa dá obsah aj inštalovať.

Zdroj: ghacks.net

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.