Stará známa, ktorá má stále niečo nové aj keď vyzerá podobne ako predtým. Je jednoduchá, dobre sa s ňou komunikuje a vždy spraví to, čo od nej žiadate.

Takto môžeme definovať akčnú kameru GoPro Hero 6 Black (ďalej „GPH6“), ktorá prešla nutnou evolúciou a keby sme ju postavili vedľa minuloročného modelu, len málokto by vedel, ktorá je Hero 6 a ktorá Hero 5 (GPH5). Viditeľných zmien je minimum, ale zásadné zmeny sa týkajú výhradne vnútorností a softvéru. Segment akčných kamier sa podstatne rozšíril a GoPro, ako ikona týchto zariadení, to už nemá také jednoduché, ako kedysi.

Zaujať je čoraz ťažšie, najmä ak sa obhliadneme za lacnejšími akčnými kamerami z Číny, ktoré ponúkajú veľmi dobrý pomer cena/výkon. Pri kúpe zariadení od spoločnosti GoPro neplatíte iba za kvalitu a výkon zariadenia, ale aj zato, že máte v rukách GoPro a nie Xiaomi. Každopádne, aj keď je konkurencia veľká, GoPro bude mať svoje silné postavenie na trhu s akčnými kamerami ešte veľmi dlho, keďže sú tieto kamery nielen drahé, ale aj naozaj spoľahlivé, jednoducho ovládateľné a vždy ponúknu nejakú pridanú hodnotu. Tak je tomu aj v prípade GoPro Hero 6 Black.

Novinky a základné technické špecifikácie

Novinky nie sú viditeľné na prvý a ani na druhý pohľad, ale po nejakom čase ich možno postrehnete, ak ste náročný používateľ. V prvom rade je tu možnosť natáčania 4K videa so 60 snímkami za sekundu (fps) a Full HD videa s 240 fps. Predchodca, GPH5, dokázal natáčať 4K video iba pri 30 fps, ale napr. Xiaomi 4K+ vedela snímať 4K/60fps video už o niečo skôr. Totožné možnosti natáčania videa majú aj nové smartfóny od Apple, kvalita snímača v GPH6 je však niekde inde. Vhod prídu aj HDR fotografie alebo jednoduchý dotykový zoom. Novinka by mala byť oproti predchodcovi 2-krát rýchlejšia, za čo vďačí najmä novému procesoru GP1, ktorý pre GoPro vyvíja spoločnosť Socionext.

Snímky sú počas dňa i noci vo výbornej kvalite

Predchodcovia, vrátane GPH5, využívali procesory Ambarella, ktoré používa aj množstvo iných výrobcov akčných kamier, ako napr. Xiaomi. Nový procesor je teda rýchlejší a aj obrazová kvalita je o niečo lepšia. Konštatujeme, že ani s GPH5 sme nemali problém a výsledná kvalita médií bola ukážková. K špecifikácii ešte doplňme, že GPH6 má CMOS snímač s rozlíšením 12 Mpx a rôzne preferencie videa/fotografií.

Video môže mať formát PAL alebo NTSC a fotografie JPEG alebo RAW (RAW sa nastavuje v preferenciách). Samozrejmosťou je pokročilá stabilizácia obrazu, nahrávanie stereo zvuku, presný GPS modul, Wi-Fi (2,4 a 5 GHz), Bluetooth, 2-palcový dotykový displej, hlasové ovládanie, USB-C/miniHDMI konektor, nahrávanie na microSD kartu, odolnosť voči vode/prachu a možnosť prepojenia kamery s rôznym Bluetooth príslušenstvom a viacerými GoPro aplikáciami.

Hrdina šiestej generácie v praxi

Hlavným benefitom GPH6 je kvalita obrazového snímača a tým aj výsledných médií, ktoré sú výborné a použiteľné aj na profesionálne účely. 4K video pri 60 fps je špičkové, pričom môžete z takéhoto záznamu získať 8 Mpx fotografie. Avšak 4K/60fps video neprehrá plynulo každé zariadenie (notebook/TV) a mal s tým problém napr. aj Macbook Pro (2015). Ak chcete zábery dostatočne spomaliť, využijete Full HD video s 240 fps. Kvalita videa v tomto rozlíšení by však mohla byť aj lepšia.

Samozrejmosťou je aj možnosť nastavenia šírky záberu – širokouhlý (s efektom rybieho oka), široký (najlepšia možnosť bez skreslenia) a napokon úzky. Pri akčnejších pohyboch nás potešila výborná stabilizácia videa, ktorá je však stále iba softvérová. Ak zvolíte najvyššie rozlíšenie, stabilizácia nebude dostupná. Vo výsledku to však nevadilo a zábery boli pekne stabilizované.

 

Žiadne špeciálne puzdro nie je potrebné, zoberte kameru a bez starostí skočte do vody

Pri testovaní sme najčastejšie natáčali video v rozlíšení 2,7K/50 fps, ktorého výsledná kvalita je nadštandardná. Videá, ale aj fotografie, boli takmer vždy výborné. Nepáčilo sa nám ale farebné podanie pri vysokokontrastných záberoch, kde boli výrazné farby presaturované.

GPH6 podáva dobré výsledky aj v zhoršených svetelných podmienkach, čomu dopomáha možnosť manuálneho nastavenia pokročilých preferencií videa/fotografie a tiež niekoľko nočných režimov (night Photo/night lapse photo). Vyskúšali sme aj pokročilú konfiguráciu režimov časozberného videa/fotografie, video sekvencií a série snímok. Ak sa venujete tvorbe videí alebo ste iba nároční na kvalitu médií a možnosti zariadenia, GPH6 vás nesklame.

Naším testom prešli aj stereo mikrofóny a výsledok bol na pomery akčnej kamery prekvapujúci. GPH6 v štandardnom režime kombinuje redukciu šumu a nahrávanie stereo zvuku, pričom je toto nastavenie možné zmeniť. Ak potrebujete perfektný zvuk, nechýba možnosť pripojiť externý mikrofón.

Už tradične dobrý je 2-palcový dotykový displej, ktorý presne reaguje na každý dotyk a potešilo nás aj funkčné hlasové ovládanie kamery. Povedzte „GoPro, take a photo“ a kamera vytvorí fotografiu. Podobné povely sú dostupné pre každú predvoľbu. GPH6 disponuje aj GPS modulom, ktorý presne sleduje vašu polohu, rýchlosť a pod., pričom môžete tieto dáta použiť vo videu.

Taktiež podporuje rôzne Bluetooth príslušenstvo, z ktorého dáta môžu byť tiež vo videu. Video a zaznamenané dáta sa kombinujú v PC s aplikáciou Quick.

Záznam videa s aktívnymi údajmi o polohe, rýchlosti, čase, nadmorskej výške, prevýšení a pod.

Keďže má GPH6 miniHDMI výstup, môžete ju priamo pripojiť k TV/monitoru a jednoducho si prezerať médiá (režim MEDIA). V tejto sekcii nájdete aj režim LVE (živý obraz z kamery bez ukazovateľov nastavení) alebo MONITOR (živý obraz s ukazovateľmi ako na kamere). V každom režime je displej neaktívny.

Veľkou výhodou je možnosť prepojenia kamery so smartfónom s aplikáciami GoPro alebo Quik (Android/iOS). Komunikácia prebieha cez Wi-Fi sieť. Aplikácia GoPro ponúka živý náhľad z kamery, všetky možnosti prispôsobenia, zobrazenie a ukladanie médií do telefónu alebo na platený GoPro Cloud. Aplikácia Quick slúži na automatickú alebo manuálnu editáciu médií, pričom tá automatická funguje perfektne. Video/fotografie postrihá, pridá efekty, detaily, zvuk a v okamihu máte dostupné zaujímavé video. V prípade aplikácie GoPro nám chýba možnosť zdieľania živého videa na sociálne siete, ako to majú napr. aplikácie DJI.

Podstatnou súčasťou softvéru sú riešenia pre aktívne šetrenie batérie, ako napr. vypínanie LCD pri nahrávaní videa, automatické vypnutie pri nečinnosti alebo QuikCapture. Táto funkcia po stlačení tlačidla spúšte prebudí vypnuté zariadenie a začne nahrávať video. Po ukončení sa opäť zariadenie uspí.

Ak podržíte spúšť 3 sekundy, spustí sa režim časozbernej fotografie. Nezabudnite ani na vodoodolnosť do hĺbky 10 metrov, bez použitia puzdra, čo je výhodou a tiež klasické rozloženie ovládacích prvkov. V spodnej časti, pod krytom, je 1220 mAh batéria a hneď vedľa šachta pre microSD kartu. Na ľavej strane, pod krytom, je USB-C a miniHDMI port. Na pravom boku má miesto tlačidlo napájania a vo vrchnej časti je tlačidlo spúšte. Nechýba ani predný informačný displej a dve LED diódy.

GoPro Hero 6 Black je jednoduché, ale do detailu prepracované zariadenie

Niekoľko dôležitých faktov

Výdrž batérie závisí od mnohých okolností, ale v zásade platí pravidlo, že čím nižšie rozlíšenie videa, tým lepšia výdrž batérie. Za každú cenu netreba mať zapnuté ani GPS alebo Wi-Fi, čo sú taktiež poriadny „žrúti“ energie. V našom prípade bola výdrž okolo 1,5 hodiny pri natáčaní videa v rozlíšení – 2,7K/50 fps, pričom sme mali aktívne Wi-Fi a GPS. Používali sme pritom kartu Kingston microSDHC triedy 10, ale na 4K video odporúčame výkonnejšie karty (viď test kariet). Základná veľkosť videí v dĺžke 20 sekúnd je nasledovná: 4K/60 fps = 180 MB / 4K/30fps = 173 MB / 2,7K/60fps = 169 MB / 1440p/60fps = 173 MB / 1080p/240fps = 156 MB / 1080p/60fps = 85 MB. Základné balenie obsahuje kameru, dva držiaky s 3M páskou, držiak kamery a krátky USB-C kábel.

Verdikt

GoPro Hero 6 Black je aktuálne najlepšia akčná kamera s nadštandardnou obrazovou kvalitou. Plusom je prehľadné prostredie, intuitívne ovládanie a obrovské množstvo pokročilých preferencií videa a fotografií. Pomocou GoPro aplikácií si všetky vaše médiá rýchlo spracujete do zaujímavého obsahu. Treba však myslieť na to, že za kvalitu a značku sa platí. GoPro Hero 6 Black si ju dokáže obhájiť.

Cena: 569 EUR
Zapožičal: www.dronerepublic.sk

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE