V našom redakčnom „hangári“ pristál ďalší dron a my sme počas piatich dní aktívneho lietania vyhodnocovali, či je taký dobrý, ako je prezentovaný a či aj toto zariadenie obháji dobré menu výrobcu.

A nielen to, obhájiť musí aj cenu, ktorá je štvorciferná. Podarilo sa mu to?

Balenie v dvoch verziách

Obsah balenia je bohatý, pričom všetky dodané zariadenia majú svoje miesto v tvrdenom batohu s mäkčenou časťou na chrbte, aby bol čo najpohodlnejší. Batoh je na nosenie pohodlný a vždy máte k dispozícii kompletnú zostavu na tvorbu videa.

GoPro Karma (ďalej „Karma“) je skladací a pomerne kompaktný dron, ktorému skočil do úsmevu DJI Mavic Pro. Ktorý z nich je lepší? To sa dozviete v nasledujúcich riadkoch.

Na ľavom popruhu batoha sa nachádza aj držiak, kde môžete pripnúť Karma Grip s kamerou. Takéto balenie má svoje opodstatnenie a nám sa páči. V batohu sa nachádza samotný dron, dve náhradné vrtule (celkovo 6 kusov), sieťová nabíjačka pre ovládač/dron, diaľkový ovládač s dotykovým displejom, trojosí stabilizátor pre akčnú kameru GoPro 4 alebo 5 a Karma Grip. V prípade rozšíreného balenia je v dodávke aj akčná kamera GoPro Hero 5 Black.

Zariadenia z balenia

Trojosí stabilizátor s GoPro Hero 5 a Karma Grip sme už testovali, tieto zariadenia si zhrnieme stručne. GoPro Hero 5 Black je špičková akčná kamera, ktorá má 12 Mpx CMOS snímač s optickou stabilizáciou obrazu. Video dokáže nahrávať v max. rozlíšení 4K, s frekvenciou 30 snímok za sekundu.

Fotografie sú vytvárané v max. rozlíšení 12 Mpx a pomerom strán 4 : 3. Samozrejmosťou je 2-palcový dotykový displej vzadu a malý stavový displej vpredu. Nechýbajú ani obsiahle nastavenia, záznam zvuku s potlačením okolitého ruchu, hlasové ovládanie, Wi-Fi, Bluetooth, GPS, možnosť zmeny šírky záberu a odolnosť voči vode do 10 metrov, bez použitia špeciálneho puzdra.

GoPro Hero 5 patrí ku špičke medzi akčnými kamerami a vytvára skutočne pôsobivé videá a fotografie s výbornou kvalitou. Pravdou je, že samotný dron ťaží práve z tejto kamery. Nezabúdajte ani na to, že Karma je bez tejto kamery (alebo Hero 4) nepoužiteľná.

Trojosí stabilizátor odfiltruje všetky otrasy a výsledné video je ako zo statívu. Stabilizátor je samostatné zariadenie s tromi motormi, ktoré kameru vždy a presne vyvažujú. V spodnej časti má jeden USB-C konektor, pomocou ktorého sa pripája k dronu, gripu alebo k inému príslušenstvu. K jeho funkčnosti nemáme žiadne výhrady, nakoľko pracuje ukážkovo.

Spojenie stabilizátora, Karma Grip-u a GoPro Hero 5 vytvára špičkové zariadenie na tvorbu videa z ruky. Navyše je táto kombinácia pomerne odolná, čo je výhodou. Grip má samostatnú batériu, ktorá napája stabilizátor, ale aj kameru.

Vo vrchnej časti má štyri ovládacie prvky, s ktorými zariadenie zapnete/vypnete, zmeníte režim kamery, pridáte značku do videa alebo „zmrazíte“ stabilizátor. Nasadenie stabilizátora na Grip je jednoduché, pomocou otočnej aretácie. Túto trojicu sme si skutočne obľúbili.

Testujeme dron a diaľkový ovládač s dotykovým displejom

Najskôr si predstavíme ovládač, nakoľko bez neho si nezalietate. Ten je celoplastový s pogumovaným zovňajškom, čo zaručuje dobrý a pohodlný úchop. Skladá sa z dvoch častí, pričom vrch tvorí výklopný panel s dotykovým HD displejom. Ten má veľkosť 5-palcov, je podsvietený a má automatickú reguláciu jasu, ktorá dobre funguje.

Ani v slnečných dňoch sme nemali problém s čitateľnosťou. Spodná časť je podstatne masívnejšia a je základňou pre ovládacie prvky.

Dva ovládacie joysticky sú zapustené do konštrukcie, ale s manipuláciou problém nie je. Medzi nimi sa nachádza trojica tlačidiel, vrchným sa zapína/vypína ovládač, stredným sa aktivuje/deaktivuje dron a spodný slúži na autonómny návrat dronu na miesto vzletu. Po obvode sú ďalšie štyri prvky. V pravej časti je spúšť kamery, zmena režimu a pridanie značky do videa.

V ľavej časti sa nachádza koliesko na presné ovládanie náklonu stabilizátora. S týmto prvkom sa dá pracovať veľmi precízne, pričom máte možnosť zmeniť rýchlosť pohybu gimbalu. Dodajme, že v pravej prednej hrane ovládača je malé tlačidlo so štyrmi LED diódami, ktoré zobrazujú aktuálny stav batérie.

Softvérové riešenie ovládača je intuitívne a prehľadné, ale chýba slovenská lokalizácia. Dron aktivujete tlačidlom na ovládači a v prípade potreby môžete dať príkaz na automatické vzlietnutie do výšky jedného metra. Ak ste ešte s podobným zariadením nelietali, pomôže vám virtuálny simulátor, ktorý vás prevedie základom lietania.

V prípade potreby je možné aktivovať režim pre začiatočníkov a dron sa bude správať prívetivejšie. Cez ovládač nastavíte všetko potrebné, veľa možností či nastavení však dron nemá. Odporúčame pravidelne vykonávať kalibráciu drona, ale aj ovládača.

Zábery, ktoré pri lietaní vytvárate, sú vždy ukladané na pamäťovú kartu v kamere. Dron nemá slot ani žiadnu internú pamäť. Vytvorené zábery si môžete prezerať aj v ovládači, ten však musí byť v aktívnom spojení s dronom.

Dron má v prednej (zelené) i zadnej (červené) časti pozičné svetlá, pričom tie predné môžete cez ovládač vypnúť a ušetriť trochu energie. V ponuke sa nachádza aj možnosť sledovania online mapy a záznam toho, kde dron lieta. Nato je však potrebný internet.

Ovládač disponuje Wi-Fi modulom a konektivitu mu môžete poskytnúť zdieľaním z vášho smartfónu. Samozrejmosťou sú nastavenia kamery cez ovládač, kde môžete zmeniť režim, snímkovú frekvenciu, pokročilé nastavenia ako ISO, vyváženie bielej a pod.

V režime lietania vidíte na displeji zostávajúci čas letu, rýchlosť, vzdialenosť od bodu vzlietnutia, výšku a smer zariadenia na virtuálnom radare. Dodajme, že integrovaná batéria v ovládači má výdrž približne 4 hodiny, čo zaručí iba sporadické nabíjanie.

 

Aplikácia Passenger

Ovládač má zaujímavú funkciu, ktorou je komunikácia so smartfónom, pomocou aplikácie Passenger. Tá je dostupná pre iOS a Android zariadenia zdarma. Ak chcete telefón s ovládačom spojiť, urobíte tak jednoduchým aktivovaním v položke Passenger. Následne vytvorí ovládač svoju Wi-Fi sieť, na ktorú sa s telefónom pripojíte. Aplikácia slúži ako náhľad kamery, ktorý ak máte napr. na tablete, budete mať lepší prehľad nad tým, kde a ako lietate.

Karma nás prekvapila rýchlosťou letu, maximum sme zaznamenali okolo 56 km/h.

Druhou možnosťou je funkcia Co-Pilot, čím povolíte pripojenému zariadeniu ovládať kameru a gimbal, s kompletnou možnosťou zmeny nastavení. To má výhodu, nakoľko sa jeden človek plne venuje lietaniu a druhý kamere a záberom, aby boli čo najlepšie. Nevýhodou je, že cez aplikáciu nie je možné dron ovládať.

Lietanie a letové režimy

Letových režimov nie je veľa, ale použiť sa dajú. Sú celkom štyri a fungujú na princípe bodu A a B. Vždy si nastavíte tieto dva body, medzi ktorými bude dron vykonávať nejakú činnosť. Označenie bodov sa vykonáva tak, že zaletíte na miesto, kde má byť bod A a označíte ho.

To isté platí aj pre bod B a následne spustíte program, ktorý sa ukončí automaticky alebo manuálne. Prvým režimom je Dronie, čo je odlietavanie z nízkeho bodu A, do vysokého bodu B, čím sa vytvára efekt strácania objektu v prostredí. V režime CableCam si nastavíte úsečku, po ktorej bude dron lietať až kým ho nezastavíte, to je vhodné na monitorovanie rôznych udalostí. Režim Reveal vytvára efekt odhalenia.

Dron začína z bodu A s kamerou kolmo dole a približovaním sa k bodu B ju postupne zdvíha. Posledným režimom je Orbit, pri ktorom dron krúži dookola bodu A, až pokým ho nezastavíte. Pri všetkých režimoch je možné prispôsobiť rýchlosť letu podľa aktuálnych požiadaviek.

Praktické skúsenosti

Ako už viete, bez kamery si nezalietate, čo je nevýhodou. Predstava firmy GoPro je taká, že keď lietate, tak by ste pritom mali natáčať video. Karma má celoplastové vyhotovenie a je skladacia, čím sa zaraďuje do segmentu kompaktných dronov. Skladacie sú iba ramená, a to smerom k prednej časti. S rozmermi 365 x 224 x 89,9 mm v zloženom stave tento dron až taký kompaktný nie je, určite nie tak ako DJI Mavic Pro.

Konštrukcia je dobre spracovaná a vrtule majú špeciálny dizajn, ktorý produkuje menej hluku. Montujú sa jednoducho a v balení nájdete aj dve náhradné vrtule. Batéria sa vkladá do zariadenia zo zadnej časti a tvorí väčšinu samotného tela. Stabilizátor s kamerou sa pripája do prednej časti, ktorá má otočnú aretáciu.

Držiak stabilizátora je zvnútra vertikálne podoprený strunami, ktoré dodatočne zmäkčujú rýchle pohyby. Tlačidlo napájania je jediným ovládacím prvkom na zariadení. Karme chýbajú senzory, ktoré by zabraňovali kolíziám. Dron je dobre ovládateľný, ale všetko je len na vás.

Stabilita zariadenia je dobrá, ale čakali sme viac. Samozrejmosťou je integrovaný GPS modul, ktorý komunikuje so satelitmi, pričom vždy vie, kde sa dron nachádza. Pred každým vzlietnutím treba počkať na nadviazanie kontaktu so satelitmi, na čo ste vizuálne i zvukovo upozornení. Následne môžete vzlietnuť, buď manuálne alebo automaticky, stlačením tlačidla. Karma vzlietne do výšky jedného metra a následne ovládanie preberáte vy.

Dron si drží výšku automaticky a postojí vždy tam, kde si to želáte. Ak sa nebudete vedieť vrátiť na bod vzlietnutia manuálne, stačí stlačiť tlačidlo návratu a dron to urobí autonómne, pričom pristane v mieste vzletu. To platí aj v prípade vybitia batérie alebo straty spojenia s ovládačom. Nám sa stalo aj to, že ovládač sa počas manévru náhodne vypol.

Dron v tomto prípade postojí a po chvíli sa aktivuje návrat domov. Stalo sa to iba raz, takže nie je predpoklad, že by sa to často opakovalo.

Komunikácia medzi ovládačom a dronom prebieha cez 2,4 GHz, s maximálnym uvádzaným dosahom 3000 metrov. Neplatí to však na prenos obrazu, ten sa nám strácal už vo vzdialenosti 800 metrov. Záznam to neovplyvňuje, ten pokračuje, ale nevidíte to, čo natáčate.

Batéria

Batéria tvorí podstatnú časť tela zariadenia a má kapacitu 5100 mAh. Jej veľkosť a kapacita však nezaručuje to, že bude dron dlhšie lietať. Už pri prvom lietaní sme boli prekvapení, keďže celý let trval okolo 16 minút, čo je málo. Na ovládači vždy vidíte zostávajúci čas letu, ktorý sa postupne míňa. Čas letu je na začiatku okolo 18 minút, ale v priemere sme lietali 15 minút.

Posledné 2 až 3 minúty si necháva dron do zálohy na núdzový prílet. Ak sa batéria vybíja a dron je ešte vo vzduchu, zaháji sa automatický návrat domov, ktorý nie je možné prerušiť. Zariadenie však môžete ovládať a prípadne smerovať na inú pristávaciu plochu. Výhodou je rýchle nabíjanie batérie, ktoré trvá len hodinu. Sieťová nabíjačka je jedna, ale nabíja batériu aj ovládač.

Verdikt

GoPro má predstavu, že máte k dispozícii špičkovú akčnú kameru, ktorou natáčate vaše zážitky a keď to príde vhod, vytiahnete z batoha Karmu, nasadíte jej gimbal s kamerou a natáčate/fotografujete z vtáčej perspektívy. To je skutočne pôsobivé. Dron však lieta krátko, je pomerne veľký a ak máte na výlete batoh s týmito zariadeniami, na osobné veci nemáte takmer žiadny priestor. Karma čerpá iba z obsahu balenia, ktoré je napokon nutné, pričom si bez kamery a gimbalu nezalietate. Lietanie s týmto dronom je však zážitkom.

Dron DJI Mavic Pro má navrch, ale to je dané dlhodobými skúsenosťami výrobcu. V  prípade GoPro Karma je podstatou balenia špičková kamera GoPro Hero 5, trojosí stabilizátor a Karma Grip, dron je skôr výborným doplnkom.

Cena: 1000 EUR základné balenie / 1400 EUR s kamerou GoPro Hero 5 Black
Zapožičal: www.vrga.sk

Tento článok vyšiel aj v tlačenom júnovom vydaní TOUCHIT č. 6/2017, preto sa niektoré skutočnosti uvedené v článku, môžu odlišovať oproti aktuálnemu dátumu publikovania.

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE