Keď GoPro uviedlo, že tento rok bude vyrábať špecializovanejšie kamery, nebolo ešte celkom jasné ako to myslí.

Spôsob použitia

Dnes je situácia jasnejšia, keďže GoPro v USA predstavilo produkt s názvom Hero10 Black Bones. Ide o odľahčenú verziu vlajkovej kamery GoPro Hero 10 určenú výslovne pre pilotov FPV dronov. Funguje to tak, že kameru Hero10 Black Bones umiestnite na dron a na očiach máte FPV okuliare, aby ste sa cítili ako keby ste sedeli v kabíne drona. Záber z letiaceho drona sníma iná analógová kamera s nízkou dobou oneskorenia. Takto je ovládanie drona prirodzenejšie a zábery vyzerajú efektnejšie.

GoPro Hero 10 BonesZdroj: GoPro
Kamera GoPro Hero 10 Black Bones

Čo netreba, to vyhodíme

Spomenuli sme, že ide o odľahčenú verziu kamery a to znamená, že GoPro vyhodilo z vlajkovej lodi oba displeje, obetovalo aj jej vodotesnosť a nie je tu žiadna batéria. Výsledkom je extra ľahká a odolná kamera, ktorá môže lietať pričom prežije aj očakávané havárie drona.

Kamera GoPro Hero 10 Black BonesZdroj: GoPro
Kamera GoPro Hero 10 Black Bones váži len 54 gramov

Aj stabilizačný softvér

Mimochodom, takto postupovali niektorí používatelia sami od seba – kameru takto odľahčili a začali s ňou lietať. Firma si to všimla a začala to robiť namiesto nich. Kamera Bones však obsahuje okrem  5.3K60 snímača, objektívu a GP2 procesora aj špeciálne chladenie. Výsledná kamera pritom váži len neuveriteľných 54 gramov. GoPro k nej navyše pribalilo aj licenciu na stabilizačný softvér HyperSmooth. Takto vyzerajú výsledné zábery veľmi dobre.

Kamera GoPro Hero 10 Black BonesZdroj: GoPro
Ovládaní panel na kamere GoPro Hero 10 Black Bones

Chce to ľudí, ktorí vedia ako na to

Kamera Bones sa ovláda veľmi jednoducho – na zadnej strane sú len dve tlačidlá a to zapnutie/vypnutie kamery a režim fotografovanie alebo natočenie videa/časovej slučky. Inštalácia kamery vyžaduje, aby ste vedeli spájkovať a mali vlastného drona a výbavu pre FPV.

Zatiaľ len v USA

Kamera sa aktuálne predáva len v USA a to za 500 USD (350 USD s predplatným). Spoločnosť ju plánuje neskôr predávať aj v Európe.

Len pripomeňme, že GoPro vstúpilo do oblasti dronov už dávnejšie so svojím produktom Karma. Ten však nebol príliš úspešný. Uvidíme, ako sa bude dariť kamere Bones.

Zdroje: GoPro, The Verge

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.