Pre cenovo dostupné smartfóny.

S označením Gorilla Glass sa už pravdepodobne stretla väčšina používateľov smartfónov. V uplynulých rokoch vývoj aj v tejto oblasti napredoval o čosi výraznejšie, čo sa spoločnosť Corning snažila demonštrovať dvoma generáciami skiel Gorilla Glass Victus a Gorilla Glass Victus 2, pričom zatiaľ jej najväčším úspechom je sklo Gorilla Glass Armor, ktoré sa nachádza napríklad aj v TOP modeli Galaxy S24 Ultra.

Nie je však prekvapením, že veľa výrobcov smartfónov siahne práve po riešení práve od spoločnosti Corning, avšak niektoré z lacnejších zariadení sa v dnešnej dobe stále spoliehajú na generáciu Gorilla Glass 3 alebo 5, čo z marketingového hľadiska nevyzerá dobre, keďže tieto sklá sú na trhu už veľmi dlho. 

To si pravdepodobne uvedomili aj ľudia v Corning, pretože spoločnosť predstavila novú generáciu skla označeného ako Gorilla Glass 7i. Práve toto sklo je určené pre cenovo dostupné zariadenia, keďže vlajkové modely a modely vyššej strednej triedy sa poväčšine spoliehajú práve na Gorilla Glass Victus 1 a 2, alebo verziu Armor.

Corning Gorilla Glass 7iZdroj: Corning
Corning Gorilla Glass 7i

Novinka v podobe skla Gorilla Glass 7i odteraz urobí aj cenovo dostupné telefóny odolnejšími voči škrabancom a pádom, čo určite ocenia všetci, ktorým telefón v ruke dlho nevydrží. Dôležité je uvedomiť si, že tento krok spoločnosti Corning bol pre trh s cenovo dostupnými smartfónmi veľmi dôležitý, pretože vývoj skiel pre tento segment zariadení dlhé roky stagnoval. Teraz sa to s príchodom novej generácie Gorilla Glass 7i všetko mení.

Gorilla Glass 7i vydrží pády z výšky až 1 metra na drsné povrchy, ako je napríklad asfalt. Na rozdiel od tohto riešenia, konkurenčné hlinitokremičitanové sklá vo všeobecnosti zlyhávajú v nižších výškach, zvyčajne okolo 0,5 metra alebo menej. Corning tvrdí, že Gorilla Glass 7i ponúka aj dvojnásobnú odolnosť proti poškriabaniu v porovnaní s konkurenciou sklami

Momentálne ešte nie je známe, ktorý smartfón dostane nové sklo Gorilla Glass 7i ako prvý.

Zdroj: Corning

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.