Značka Technics predstavila nový gramofón Grand Class SL-1200G s priamym náhonom. V mnohých funkciách a vlastnostiach sa zhoduje s nedávnym modelom Grand Class SL-1200GAE, ktorý sa predával v limitovanej sérii k 50. výročiu založenia značky a momentálne je už vypredaný.

Nový gramofón však bude k dispozícii bez obmedzenia. Je určený pre audiofilov, ktorí nedajú dopustiť na jedinečnú zvukovú kvalitu analógových nahrávok na vinylových platniach.

TechnicsSL-1200G-04_nowat

Ako prekonať dávne problémy s analógom

V bežných analógových gramofónoch majú na zvukovú kvalitu neblahý vplyv vibrácie motora a drobné, no časté kolísanie otáčok. Toto kolísanie sa však teraz podarilo v podstate úplne eliminovať – pomohla k tomu kombinácia predchádzajúcich skúseností a novo vyvinutého motora bez železného jadra. Čo sa týka vibrácií, tie boli už predtým takmer nepatrné a teraz sú potlačené ešte výraznejšie. Pomohli k tomu mimoriadne presné rotačné pozičné senzory riadené systémom mikroprocesorov.

TechnicsSL-1200G-02_nowat

Model SL-1200G sa vyznačuje plynulými otáčkami, ktoré riadia špeciálne kódovacie zariadenia s presným detektorom uhlu rotácie.

Konštrukcia s dvoma rotormi znižuje záťaž na celý systém a pritom zachováva vysoký krútiaci moment. Okrem toho ďalej znižuje vibrácie pri otáčaní a umožňuje tak dokonale presnú reprodukciu aj tých najtichších tónov vrytých do drážok analógových dosiek, na ktoré skutoční audiofili nedajú dopustiť.

Šasi gramofónu je tvorené trojvrstvovou konštrukciou s masívnym liatym tanierom z mosadze a hliníka a s tlmiacou gumovou izoláciou po celej zadnej strane. Táto tlmiaca vrstva eliminuje rezonancie a vibrácie a posilňuje stabilitu systému.

Rameno s tlmiacim efektom

Rameno gramofónu je vyrobené z ľahkej horčíkovej zliatiny s použitím metódy ťahania za studena, čo vylepšuje vlastnosti materiálu a zvyšuje tlmiaci efekt. Posluchové testy dokázali, že horčík má podstatne lepšie zvukové vlastnosti než hliník.

TechnicsSL-1200G-01_nowat

Okrem toho výrobcovia stavili na tradičnú gimbalovú konštrukciu zavesenia, kde sa vodorovná a zvislá rotačná os stretávajú v jedinom stredovom bode. K stabilite systému prispievajú aj presné ložiská.

Rôzne závažia v základnom balení pre rôzne prenosky

K audiofilskému zážitku z analógového prehrávania neoddeliteľne patrí možnosť meniť prenosky podľa žánru a užiť si tak maximálnu kvalitu zvuku pri každej nahrávke zvlášť. V základnom balení gramofónu Technics SL-1200G vďaka tomu nájdete dve rôzne prídavné závažia pre celý rad prenosiek. Štandardné závažie je určené pre prenosky s 5,6 ÷ 12 g. S prvým prídavným závažím narastie hodnota na 10 ÷ 16,4 g, s druhým potom na 14,3 ÷ 19,8 g.

Štvorvrstvová konštrukcia skrine

K trojvrstvovej konštrukcii (hliníkový odliatok, špeciálna zlúčenina Bulk Moulding Compound a izolačná pätka z absorpčnej silikónovej gumy), ktorou sa vyznačoval model SL-1200GAE, pribudla štvrtá vrstva – 10 mm hrubý panel ušľachtilého hliníka. Štvorvrstvová konštrukcia znamená dokonalú pevnosť a pritom elegantný dizajn.

Gramofón príde na trh k vybraným predajcom v októbri 2016. Odhadovaná cena je okolo 4000 EUR.