Databáza obsahuje zoznam používateľov, históriu súkromných správ a ďalšie údaje.

Do redakcie nám prišiel anonymný email s odkazom na stiahnutie skomprimovaného súboru s databázou portálu domina.sk k dátumu 15. 12. 2016. Archív má 185 MB, samotná databáza má veľkosť 684 MB.

SQL súbor obsahuje 4 835 939 riadkov s údajmi o tom, kedy a z akých IP adries sa používatelia prihlasovali od februára 2015, ale aj zoznam samotných používateľov (takmer 30 tisíc položiek) s údajmi, ako sú emailová adresa, prihlasovacie meno a heslo. Údaje sú nešifrované, takže sa dá bez väčších problémov získať kombinácia emailovej adresy a hesla atď.

Na hacknutie stránky upozorňujeme najmä používateľov tohto webu. Zmeňte si heslo a pokiaľ rovnakú kombináciu meno / heslo používate aj v prípade ostatných služieb, aktualizujte si svoje heslo aj tam. Je totiž bežné, že útočníci využívajú pri útokoch na jednotlivé služby ukradnuté údaje z iných služieb. Časť používateľov totiž používa rovnaký email / prihlasovacie meno / heslo na všetkých svojich službách.

Databáza obsahuje aj heslá k jednotlivým albumom a archív súkromných správ medzi používateľmi, z ktorých sa dajú vyčítať napr. telefónne čísla. Používateľom teda odporúčame aj zmenu hesiel pri jednotlivých albumoch.

Prevádzkovatelia webu o útoku informujú všetkých používateľov hneď po prihlásení do účtu. Taktiež tvrdia, že nová verzia stránky je už dobre zabezpečená. Z používateľského hľadiska už minimálne nie je možné vytvárať „falošné účty“ bez potvrdenia skutočnej emailovej adresy.

Podľa anonyma bola databáza zverejnená už 15. 12., čo prinútilo administrátorov stránky vyzvať používateľov k zmene hesiel. Anonym takisto upozorňuje na dlhodobo nedostatočné zabezpečenie stránky, na ktoré v minulosti používatelia viackrát upozorňovali. Podľa jeho slov stále nedošlo k odstráneniu týchto chýb.

Prevádzkovatelia webu žiadajú používateľov o zmenu hesla

Prečítajte si aj:

Google radí: 5 tipov, ako byť na internete v bezpečí

Značky:

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit