Vynikajúce nielen pre starých rodičov ale aj doplnok na prehrávanie hudby.

Mať totiž hudbu v mobile alebo počúvať podcasty nie je úplne pre každého a najmä to jediné riešenie. Rádio je klasika, ktorá dnes vyzerá inak. Minimálne v podobe zariadení na tom určených. Práve Hama DR200BT je zariadenie na prehrávanie FM rádia ale aj jeho digitálneho nástupcu cez štandard DAB+.

Zariadenie je kompaktné a podobá sa na bežný multimediálny reproduktor. Tým, že ide o nezávislé zariadenie, má vlastný displej a súpravu ovládacích tlačidiel. Nepotrebujete k tomu mobilný telefón. Teda dovtedy, kým sa nerozhodnete prepojiť smartfón a využiť ho ako zdroj zvuku a prepojenie cez Bluetooth. Preto sa toto rádio použiť aj ako externý reproduktor či istá forma multimediálneho reproduktora. Prepojiť sa dá aj cez AUX kábel.

Má látkový poťah a spracovanie je nerušivé. Toto je niečo, čo sa bude hodiť kamkoľvek. Týmto si ale nerobíte starosti, kupujete si pridanú hodnotu. Reproduktor sa nabíja cez USB-C a má vstavanú 2000 mAh batériu. Určený je do interiéru a okrem prevádzkovej teploty od -10 °C do 50 °C nemá iný spôsob odolnosti.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Nutné ale dodať, že ako celok je to pevne vyhotovené zariadenie. Na lepší príjem FM / DAB máte teleskopickú anténu. Podľa miesta a dostupnosti signálu je predpoklad, že ju nebudete potrebovať vysúvať. Tuto môže niekomu prekážať jej pevne stanovený uhol a po vysunutí zavadzia tým, že sa nedá dať kolmo ale  smeruje šikmo dozadu.

Displej je dobre čitateľný a podsvietený s inverzným zobrazením. Ovládanie sa dá naučiť, no prijali by sme možno ešte jedno dve tlačidlá na jednoduchšie prehadzovanie staníc, inak sú tlačidlá primárne určené na zmenu hlasitosti. Menu je po slovensky a dá sa v ňom celkom dobre vyznať a pohybovať. Toto sa týka všetkých rádií Hama, keďže používajú rovnaký princíp ovládania.

Zariadenie na displeji ukazuje aktuálny dátum a čas, keď sa nepoužíva. Dá sa aj úplne vypnúť, koho by svietiaci displej rušil. Má v sebe budík aj časovač vypnutia. Najlepšie použitie je v zapojení do siete s elektrickou energiou, batéria je skôr ako záložná záležitosť.

Čas si síce nastaví automaticky z vysielanej siete, takže o toto si starosti nemusíte robiť ani po vybití batérie. Tým, že nemá najvyššiu kapacitu, vydrží napájať rádio niekoľko hodín. Nemá zmysel ho teda neustále nabíjať. Batériu treba brať skôr ako doplnok, keď si chcete na nočnú smenu alebo niekam so sebou zobrať rádio a nestarať sa o napájanie.

Verdikt

Hama DR200BT je bez pochýb užitočné zariadenie. Je to nezávislé rádio s možnosťou prepojenia cez Bluetooth alebo AUX a použitia vo forme externého reproduktora.

Kvalita zvuku je niečo, čo nemá zmysel komentovať. Je to primárne rádio a hrá dobre. Toto nie je reproduktor, od ktorého očakávate súboj s 300 eurovými reproduktormi. So zvukom aj možnosťami budete spokojní.

Páči sa nám

  • Kompaktné spracovanie
  • Vstavaná batéria
  • Nabíjanie / napájanie cez USB-C
  • Podsvietený displej
  • Jednoduché ovládanie v slovenčine

Nepáči sa nám

  • Pevne nastavený uhol antény
  • Kapacita batéria je len na niekoľko hodín používania
  • nemá odolnosť voči vode

Cena: 67,99 eur

Zapožičal: Hama Slovakia

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.