Po tom, ako sme uviedli článok o softvérových vylepšeniach, ktoré prináša model Samsung Galaxy S6 edge+ voči S6 edge sa teraz zameriame na rozdiely v hardvéri. Hlavnou zmenou je väčší displej a integrácia až 4 GB RAM. Na druhej strane pamäťová kapacita je 32- a 64 GB, model so 128 GB pamäťovou kapacitou ako to bolo v prípade S6 edge zatiaľ Samsung pre S6 edge+ neplánuje.

Ani v prípade S6 edge+ nenájdete port pre microSD kartu, kapacita batérie bola zvýšená na 3000 mAh a pre pripravované platby mobilom je množné použiť nielen NFC systém ale aj MST (Magentic Secure Transaction). To v praxi znamená, že zaplatíte aj na tých termináloch, ktoré pracujú s klasickou čítačkou platobných kariet a nie sú vybavené moderným systémom NFC. Samozrejme, na Samsung platby v Európe si ešte budeme musieť počkať. Platby bude možné potvrdiť napr. pomocou odtlačku prsta.

Smartfón Samsung Galaxy S6 edge+ má 5,7 palcový SuperAMOLED displej,  zatiaľ čo S6 edge má uhlopriečku 5,1 palca. Nie je to veľký rozdiel na nosenie, ale oveľa viac na väčšom displeji vidíte. Osobne preferujeme väčšie displeje na smartfónoch, ale to veľmi závisí od tohto, čo preferujete práve vy.

S6edgePlus

Rozdiel v hmotnosti je 21 gramov, S6 edge+ váži 153 gramov. Na bočných stranách sú tieto telefóny identické, S6 edge+ má o niečo širšiu časť, za ktorú telefón držíte a nám sa v ruke držal veľmi pohodlne.

Na spodnej strane nezistíte žiadne rozdiely, použitý je tu port USB 2.0. Cestu USB 3.0 Samsung zanechal pri modeli Galaxy Note 3.

S6edgePlus-2

Väčšie prekvapenie vás čaká na hornom paneli, v prípade Galaxy S6 edge+ totiž chýba infračervený port. Televízor značky Samsung budete stále môcť ovládať pomocou tohto zariadenia cez špeciálnu aplikáciu a Wi-Fi pripojenie, ale ovládanie konkurenčných televízorov nebude také jednoduché.

S6edgePlus-4

Zobrazenie informácií na displeji sme si pochvaľovali, SuperAMOLED displej robí svoje. O tom, ako je to s lepším využitím bočného panelu v prípade Samsung Galaxy S6 edge+ sme už písali.

Fotoaparát štartuje na S6 edge+ naozaj o niečo rýchlejšie ako je to v prípade modelu S6 edge. Výrobca hovorí o oneskorení 0,6 sekundy po dvojitom stlačení tlačidla Domov na štart fotoaparátu. Rozlíšenie zadnej aj prednej kamery je rovnaké, totožný je aj blesk.

S6edgePlus-8

Nočné hodiny sú zobrazené efektne na zakrivenej časti displeja. Majú to byť hodiny na nočný stolček, preto aj obmedzenie na maximálne 12 hodinový interval. Nočné hodiny sa zobrazia len vtedy, ak je dostatočná kapacita batérie.

S6edgePlus-9

Rovnako ako S6 edge ani S6 edge+ nepodporuje MHL pripojenie. Teda okrem bezdrôtového pripojenia (napr. zrkadlenie) nemáte ako preniesť obraz z displeja telefónu na displej napr. televízora alebo projektoru.

Telefón S6 edge+ sme skúšali počas víkendu, je to čas, kedy nie je toľko telefonátov ani mailov. Telefón na plnú batériu vydržal obidva dni. Aktuálne ho budeme testovať v plnom zaťažení a zistíme, aká je reálna výdrž na batériu. V dodávke je rýchla nabíjačka a pomocou nej sa naozaj prázdnu batériu nabijete na plnú kapacitu zhruba za 1,5 hodinu.

Ešte pripomeňme, že Samsung Galaxy S6 edge+ sa bude predávať na Slovensku od 4. septembra a to za cenu 799 Eur za 32 GB verziu a 899 Eur za 64 GB verziu.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.