Značka Harley-Davidson je v našich končinách známa hlavne ako výrobca ikonických motocyklov, do jej portfólia však patria aj elektrobicykle predávané pod značkou Serial 1.

Najnovší model Bash/Mtn predstavil výrobca v utorok (24. 5. 2022) a hneď na prvý pohľad zaujme masívnym hliníkovým rámom bez odpruženia kolies. Na tému upozornil portál Engadget.com.

Spoločnosť Harley -Davidson tvrdí, že práve chýbajúce predné aj zadné odpruženie je dôvod, prečo si majú zákazníci kúpiť jej nový elektrobicykel, ktorý označuje ako horský. Doslova uvádza, že bicykel nemá žiadne zložité odpruženie ani pohon, ktoré by bolo treba zložito nastavovať – len dve kolesá, jeden prevod a jediný účel, poskytnúť jazdcovi najbezprostrednejšie prepojenie s traťou. Jediným pružením je tak sedlovka SR Suntour NCX s 50-milimetrovým zdvihom.

 Harley-Davidson Serial 1 BASH/MTNZdroj: Serial 1
Harley-Davidson Serial 1 BASH/MTN

V limitovanom náklade

Ďalšie parametre tohto elektrobicykla sú, aspoň papierovo, celkom solídne. Vymeniteľná 529 Wh batéria má podľa údajov výrobcu poskytnúť v závislosti od zvoleného režimu jazdy a terénu celkový dojazd v rozmedzí 48 až 145 kilometrov. Plné nabitie batérie zaberie necelých päť hodín, 75-percentnú úroveň nabitia dosiahne za zhruba dve a pol hodiny. Zostavu dopĺňajú hydraulické kotúčové brzdy TRP a 27,5-palcové bezdušové pneumatiky Michelin.

Cenu za tento e-bike stanovil Harley-Davidson na 3999 dolárov, čo je v prepočte asi 3744 eur. V Európe však môžeme očakávať skôr prvú uvedenú sumu v eurách. Svedčí o tom aj európska cena modelu Mosh/Cty, ktorý je postavený na podobnom ráme a jeho oficiálna cena je práve 3999 eur.

Séria elektrobicyklov Bash/Mtn bude limitovaná, výrobca ohlásil vyrobenie len 1050 kusov. Z nich presnú polovicu plánuje predávať v Spojených štátoch amerických.

Zdroj: engadget

Prečítajte si aj:

Branislav Caban

Branislav Caban
Okrem technologických tém sa snažím prinášať aj tie so spravodajským nádychom a rôzne zaujímavosti. Moja e-mailová adresa je bcaban@touchit.sk.