Huawei bol pre časom prinútený vytvoriť si vlastnú verziu OS.

HarmonyOS využíva vlastné služby spoločnosti, napríklad obchod s aplikáciami AppGallery a integráciu ďalších funkcií bez použitia verzie systému Android od spoločnosti Google.

Huawei sa v blízkej budúcnosti pripravuje na vydanie Harmony OS pre viacero svojich smartfónov, avšak nové správy naznačujú, že o tento softvér majú záujem viacerí výrobcovia. Správa ďalej uvádza, že medzi záujemcami sú Xiaomi, Oppo, Vivo a ďalší.

Verzia systému Android od Googlu dominuje trhu s 87 % podielom. Avšak mimo smartfónov Google Pixel ostatní výrobcovia telefónov vytvárajú vlastné používateľské prostredie, ktoré obsahuje aj funkcie navyše, pre čo najlepší používateľský zážitok.

Krátke video, v ktorom je zachytený smartfón od Xiaomi s nainštalovaným HarmonyOS:

Mimo Číny sa pritom každý druhý telefón s Androidom spolieha na služby spoločnosti Google. Služby Google Play pritom slúžia ako chrbtová kosť takmer všetkých funkcií. Je však HarmonyOS skutočne úplne nová verzia softvéru zostaveného od základu?

Na prvý pohľad sa HarmonyOS javí ako odnož Androidu, čo však neznamená, že Huawei nespravil na svojom operačnom systéme veľký kus práce.

Ak však ide teoreticky iba o odnož Androidu, aký by bol skutočný prínos pre spoločnosti Xiaomi, Vivo alebo Oppo začať používať HarmonyOS?

Zdroj: Phandroid

Titulný obrázok: XiaomiToday

Prečítajte si aj:

Huawei P50 Pro: Až 5 fotoaparátov na zadnej strane a predinštalovaný HarmonyOS

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.