Zariadenia špeciálne určené pre hráčov rastú ako huby po daždi. Máme herný smartfón, monitor ale aj projektor.

Model X3000i od BenQ je typickým predstaviteľom herného projektora. Kombinuje totiž vysokú rýchlosť a mimoriadne nízke oneskorenie. Práve to je pri hraní hier kľúčové. X3000i má vstupné oneskorenie 4ms (pri rozlíšení 1080p) a ďalej podanie farieb pokrývajúce 100 % DCI-P3 a aj kvalitný audio systém založeným na technológii od treVolo.

BenQ X3000iZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Digitálny projektor BenQ X3000i a možnosti nastavenia

Ide o DLP projektor a BenQ X3000i prináša do vašej obývačky filmový zážitok ako v kine s garantovanými farbami a technológiou BenQ CinematicColor. Celkový pocit potom umocňuje naozaj veľmi dobrý zvuk. Obnovovacia frekvencie je 240 Hz, čo spolu s oneskorením 4 ms znamená mimoriadne rýchlu prácu napr. pri automobilových závodoch. Pri našom teste sme takto vytvorili s relatívne maličkým zariadením až 150 palcovou uhlopriečkou. Pritom vzdialenosť projektora od steny bola 3,8 metra.

BenQ X3000iZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
BenQ X3000i pri hre Need For Speed s veľkou uhlopriečkou obrazu a na bielej stene

BenQ X3000i má podobu kocky, pričom telo je v bielej farbe a čelná časť je čierna s oranžovou linkou. V spodnej časti sú nastavovateľné nožičky na nastavenie výšky zobrazenia obrazu. Súčasťou dodávky je aj diaľkové ovládanie.

BenQ X3000iZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Dodávka BenQ X3000i obsahuje aj diaľkové ovládanie

To podstatné je maximálne rozlíšenie 4K (3840 × 2160 pixelov), svietivosť je 3000 ANSI lumenov a vysokým kontrast 500 000:1 s algoritmom Dynamic Black na rýchle určenie optimálnej úrovne svietivosti a čiernej. Pri 4K/60 Hz je vstupné oneskorenie 16 ms.

BenQ X3000iZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Nožičky na projektore BenQ X3000i

Projektor je primárne určený pre herný segment, ale svojimi parametrami je ho možné používať aj ako zariadenia na premietanie filmov. Práve preto aj X3000i podporuje štandardov HDR10 / HLG a technológie 4LED (RGBB). Ako zdroj svetla je použitá extra blue LED dióda, ktorá voči RGB štandardu vylepšuje svietivosť o 8-12 % . Avšak pre hry sú k dispozícii špeciálne režimy.

BenQ X3000iZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Špeciálne nastavenie určené pre hry

Spomínaný audiorežim používa dva 5 W stereo reproduktory, ktoré sú navrhnuté na základe systému treVolo. Výrobca uvádza podporu pre technológiu Bongiovi DSP a vylepšenie pre maximálne detaily a priestorovosť zvuku. Vnútorný zvuk sa dá preniesť do externého zariadení cez HDMI ARC, ktorý je dostupný na jednom z portov HDMI 2.0b.

BenQ X3000iZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Prepojovacie porty na BenQ X3000i

K vlastnostiam projektoru patrí a možnosť nastavenie 1,3× zoomu a tiež nastavenie zaostrenia pomocou špeciálnym nastavovacích prvkov. Na tele projektora sú aj tlačidlá na nastavenie ďalších vlastností. K dispozícii je aj korekcia lichobežníkového skreslenia 2D keystone.

Špeciálna súčasť dodávky je HDMI kľúč, ktorý sa dá umiestniť do vnútra projektora. Potom premeníte tento projektor v podstate na televízor a operačným systémom Android TV.

BenQ X3000iZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
HDMI kľúč inštalovaný do vnútra projektora BenQ X3000i

Znamená to, že tento projektor môžete použiť na premietanie televízneho vysielania napr. s aplikáciou Skylink Live, pozriete si Netflix alebo Disney+. Samozrejme, sú pre vás pripravené filmy z knižnice Google. Priamo z prostredia tohto operačného systému sa dostanete do špeciálnych vlastností projektora.

BenQ X3000iZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Špeciálne vlastnosti z projektora BenQ X3000i

Výhodou je aj bohaté portové vybavenie v zadnej časti. Nájdete tu napr. optický SPFIF konektor alebo pripojenie externého disku s USB-A portom. Výhodou je aj bezdrôtové prepojenie iných zariadení pomocou Chromecast.

BenQ X3000iZdroj: Ondrej Macko/TOUCHIT.sk
Porty na BenQ X3000i a snímanie infračerveného signálu z diaľkového ovládania

Životnosť svetelného zdroja je viac ako 10 rokov pre každodennom používaní tohto projektora. Tento projektor sme pre jeho osobitné vlastnosti ocenili cenou EISA.

Cena: 1999 eur

Zapožičal: BenQ

Zdroje: vlastné, BenQ

Prečítajte si tiež

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.