Naznačuje to nová ochranná známka.

Pokým netrpezlivo čakáme na predstavenie prvého telefónu s rozlíšením 200 Mpx, Motorolu X30 Pro, tak iba pred pár hodinami sa začali objavovať správy o ochrannej známke s označením „Hexa²pixel“, ktorá je v podanej prihláške bližšie definovaná ako „obrazový snímač pre fotografické zariadenia„. 

O pripravovanej novinke spoločnosti Samsung informoval portál GSMArena, ktorý dopĺňa, že senzor bude spájať 36 pixelov do jedného. To znamená, že tie budú usporiadané v skupine 6×6 pixelov. Je tak vidieť, že toto usporiadanie výrazne prevyšuje aktuálne používané Tetracell (2×2) a Nonapixel (3×3).

Pokiaľ aj v prípade nového senzora budú výsledkom12 Mpx fotografie, tak vieme vypočítať jeho rozlíšenie. Na základe získaných údajov sa tak dostávame k hodnote 432 Mpx, čo sa dá “marketingovo” zaokrúhliť na 450 Mpx. Pokiaľ sa však pozrieme na obidve výsledné hodnoty, tak si hneď môžeme všimnúť, že sú dvojnásobne vyššie, ako v prípade 200 Mpx senzorov spoločnosti Samsung, ISOCELL HP1 (1/1,22″, 0,64 µm pixelov) a HP3 (1/1,4″, 0,56 µm).

Rozloženie pixelov Samsung ISOCELL HP1vZdroj: GizChina
Rozloženie pixelov Samsung ISOCELL HP1

Obidva spomínané senzory využívajú farebné filtre „Tetra²pixel“, ktoré im umožňujú spájanie 4×4 aj 2×2 pixelov pre výsledné 12 Mpx, resp. 50 Mpx výstupy. To nám zároveň naznačuje, že aj nový senzor Hexa²pixel bude schopný pracovať v dvoch režimoch a vytvárať fotografie v rozlíšení 12 a 50 Mpx. Čisto teoreticky, pokiaľ by tento senzor bol schopný pracovať v režime 6×6 a 3×3, tak by sme sa vo výsledku mohli dočkať fotografií s rozlíšením 12 alebo 48 Mpx

Pred viac ako dvoma rokmi sme informovali, že Samsung dokonca pracuje aj na senzore s rozlíšením 600 Mpx. Je tak možné, že spoločnosť sa aktuálne stále nachádza na ceste za týmto cieľom, a senzor s rozlíšením 450 Mpx je iba medzizastávkou.

Zdroj: GSMArena

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.