Na výstave CES prezentovala aj spoločnosť Hisense. Je to štvrtý najväčší predajca televízorov na svete a veru mal čo ponúknuť.

Hlavným lákadlom bol prvý 8K laserový televízor na svete so zabudovanou umelou inteligenciou. Tá má na starosti realistické vykresľovanie obrazu a všetkých detailov. Návštevníci CESu videli aj nový prémiový rad mini LED TV U9H. Model Hisense 85U9H s rozlíšením 8K navyše získal ocenenie CES 2022 za inovácie. Prezentované boli aj ďalšie inteligentné televízory a vlastný 8K čip. Hisense prezentoval aj produkty pre inteligentnú domácnosť založené na platforme ConnectLife.

8K vládne svetom a to platí aj pre laser

Pre 8K rozlíšenie pripravil Hisense obrazovú technológiu pod názvom TriChroma. Je založená na troch laserových lúčoch a 33 miliónoch pixelov na dosiahnutie rozlíšenia 7680 × 4320 pixelov. Výsledkom je výborný obraz pri krátkej projekčnej vzdialenosti a obraz s uhlopriečkou nad 65 palcov. Navyše laserová technológia je pre ľudské zdravie menej škodlivá a obraz pôsobí prirodzenejšie. V porovnaní s LCD televízormi je laserová technológia oveľa úspornejšia z hľadiska spotreby elektrickej energie.

Televízor Hisense 100 L9G Trichroma

Základom laserových televízorov je televízna konzola. Pre Hisense je to projekčná časť televízora s ultrakrátkou premietacou vzdialenosťou len 19 cm a zobrazovací panel v pevnom ráme, ktorý môže byť upevnený fixne alebo môže byť aj výsuvný. Práve tento výsuvný panel je v prípade nedávno uvedenej novinky.

Na CESe boli prezentované laserové TV ako napr. PX1-PRO TriChroma Laser Cinema s podporou Dolby Vision, HDR10+ a režimom FilmMaker. Tento model umožňuje premietanie na zobrazovací panel s uhlopriečkou od 100 do 120 palcov ale premietať môžete aj na stenu.

Nová vlajková loď U9H Mini LED TV

Je to televízor pre tých najnáročnejších používateľov. Uhlopriečka je 85 palcov a rozlíšenie 8K. Existuje aj verzia so 75-palcovou obrazovkou s rozlíšením 4K, kvantovými bodmi, 1280 zónami lokálneho stmievania a jasom 2000 nitov. Televízor má HDR podporu vrátane Dolby Vision IQ. Výsledkom je obraz plný farebných detailov s detailami.

Vylepšený procesor a obrazovka s obnovovacou frekvenciou 120 Hz stoja za plynulým obrazom aj pri rýchlych športových scénach. Televízor je pripravený aj pre hráčov, k dispozícii je variabilná obnovovacia frekvencia a FreeSync.

Hisense
Hisense televízory v hernom nasadení

Vylepšený je aj zvuk, zaujmú pritom zabudované reproduktory v spodnej a hornej časti televízora. Samozrejmosťou je podpora priestorového zvuku Dolby Atmos a DTS VIrtual: X. Bezdrôtový audiosystém môžete pripojiť až ôsmimi kanálmi.

Tento televízor sa začne predávať na vybraných trhoch v lete tohto roku.

Ďalšie predstavené TV

Hisense tiež predstavila nové modely 4K televízorov prémiového radu U8H s QLED obrazovkou s podsvietením mini LED a jasom až 1500 nitov. Pre náročnejších zákazníkov sú k dispozícii aj 4K TV radu U7H s QLED obrazovkou s obnovovacou frekvenciou 120 Hz. Podporujú štandardy FreeSync, Dolby Vision IQ a HDR10+.

Zdroje: CES, Hisense, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.