Hej Siri! S čím ti môžem pomôcť? Nie, takto to vyzerať nebude. Pre originálnu Siri, resp. Apple sme veľmi malý trh na to, aby sa „naučila“ po slovensky a česky. Ale taká Emma by to mohla zvládnuť, nie?  

Kto je Emma? Emma je nová hlasová asistentka v aktívnom vývoji, ktorý má na svedomí český vývojár alebo skôr nadšenec, David Beck. Toho štvalo, že Siri je síce perfektne integrovaná, no vôbec nevie po česky, a tak sa to rozhodol aspoň z časti zmeniť. Vyvinul úplne novú virtuálnu asistentku s menom Emma, ktorá síce nemá s ohľadom na bezpečnosť tak hlbokú integráciu v systéme, no podľa neho a videa, ktoré natočil na YouTube, toho dokáže celkom dosť. Samozrejme, aj táto asistentka je učenlivá, takže budú prichádzať stále nové funkcie a možnosti využitia. David Beck tvrdí, že Emma bude rozumieť češtine, slovenčine a neskôr aj poľštine.

Svoj projekt predstavil v sobotu, 29. februára, prostredníctvom YouTube videa, v ktorom z časti odprezentoval, ako bude hlasová asistentka Emma fungovať. Ako sme už spomínali, hĺbková integrácia nie je možná, no podľa videa dokáže Emma odpovedať na rôzne otázky, resp. splniť to, čo od nej žiadate. Vyhľadať cestu, spustiť obľúbenú hudbu a pod. Ak sa toto reálne podarí a táto aplikácia bude dostupná v oficiálnom Apple AppStore, tak pôjde o výborne použiteľnú službu, ktorú určite vyskúšame. Dodajme, že Emma nemá tak prívetiví hlas ako Siri, je to skôr robotické, ale to nevadí. Pokiaľ bude rozumieť a plniť príkazy, tak to bude v úplnom poriadku.

David Beck je bývalý moderátor (z 90. rokov) rádia City a Blaník, kde aktuálne pracuje v IT oddelení. Na jeho webe, ktorý je venovaný Emme uvádza, že prvá beta verzia bude k dispozícii 7.3.2020, čiže už o pár dní a prvá oficiálna verzia má byť všetkým používateľom iOS zariadení sprístupnená už v priebehu tohtoročnej jari. Prvá verzia by mala plne rozumieť českému a slovenskému jazyku. Skvelou správou je aj to, že Emma bude fungovať na všetkých zariadeniach od iPhone 6s vyššie a aby toho nebolo málo, tak bude úplne zadarmo (uvidíme dokedy). Nateraz už len zostáva veriť, že sa vývoj podarí podľa plánu a Emma bude dostatočne učenlivá a šikovná na to, aby bola použiteľná na dennej báze.

Aký máte názor na takúto (čiastočnú) náhradu za Siri? Dáva vám to zmyslel a dáte jej vôbec šancu?

Prečítajte si aj:

iOS: Tipy na prácu s textom, o ktorých ste pravdepodobne nevedeli

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE