Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Skupine popredných spoločností v oblasti telekomunikácií sa podarilo dosiahnuť dôležitý technologický míľnik na základe novo schváleného štandardu NSA 5G NR. Cieľom je úspešné spustenie komerčných 5G sietí v roku 2019.

Spoločnosti Ericsson a Qualcomm Technologies, Inc., dcérska spoločnosť Qualcomm Incorporated, v spolupráci s AT&T, NTT DOCOMO, Orange, SK Telecom, Sprint, Telstra, T-Mobile USA, Verizon a Vodafone predviedli interoperabilnú technológiu 5G NR v súlade so štandardom 3GPP. Verejné testovanie sa uskutočnilo v laboratóriu Ericsson vo švédskom meste Kista a vo výskumnom laboratóriu firmy Qualcomm v New Jersey v USA.

Úspešné demonštrácie ukazujú spoločnú silu zúčastnených firiem pri uskutočňovaní testov, ktoré sú prípravou na komerčné spustenie infraštruktúry a zariadení, vyhovujúcich štandardu 5G. Predkomerčné základňové stanice 5G NR od spoločnosti Ericsson a prototypy 5G NR UE od Qualcomm  Technologies umožnia operátorom vykonať testy naživo vo svojich vlastných sieťach.

Fredrik Jejdling, výkonný viceprezident a riaditeľ pre oblasť sietí v spoločnosti Ericsson, hovorí: „Dosiahnutie tohto míľniku je založené na našich dlhoročných výskumoch a vývoji technológie 5G, ako aj smerovaní a prispievaní k štandardizácii činností. Úzka spolupráca s našimi kľúčovými partnermi na včasných skúškach a zdokonalení nášho globálneho portfólia nám umožnia priniesť technológiu, kompatibilnú so štandardmi v prospech našich zákazníkov a ich zákazníkov.“

„Dosiahnutie interoperability viacerých hráčov, založenej na globálnom štandarde 5G NR, je skutočným dôkazom nášho stabilného vedúceho postavenia v oblasti 5G, ktoré je zásadným prínosom pre štandard 3GPP a smeruje k spusteniu komerčných sietí a zariadení, kompatibilných so štandardom 5G, od roku 2019,“ povedal Cristiano Amon, výkonný viceprezident spoločnosti Qualcomm Technologies. „Podobne ako pri 3G a 4G sieťach sme radi, že spolupracujeme so spoločnosťou Ericsson ako lídrom priemyslu, ktorý urýchľuje cestu k celosvetovému spusteniu 5G sietí.“

Testovanie vývoja interoperability vzduchom (IODT) bolo vykonané pre dátové spojenia, pracujúce v pásmach 3,5 GHz a 28 GHz. Tieto pásma, ktoré boli len nedávno štandardizované, sú základnými stavebnými prvkami technológie 5G NR.

  • Na svetovom mobilnom kongrese (World Mobile Congress) v roku 2017 sa vedúci predstavitelia telekomunikačného priemyslu celého sveta zaviazali urýchliť vývoj 5G NR pre rozsiahle testovanie a nasadenie. Následne v marci 2017 partnerský projekt 3GPP schválil pracovný plán na urýchlenie vývoja špecifikácií NSA 5G NR o šesť mesiacov a koncom decembra 2017 bol na plenárnom zasadnutí 3GPP RAN v portugalskom Lisabone schválený ako štandard. To pomôže pri plnení rastúcich požiadaviek na pripojenie pre zdokonalené mobilné širokopásmové služby, ako sa píše aj v najnovšom vydaní správy Ericsson Mobility Report.

Značky: