Panasonic GH5 ako fotoaparát

Asi je už každému jasné, že GH5 je vynikajúca video kamera s neuveriteľne výhodnou cenou na svoje schopnosti. Ale tento prístroj má stále tvar aj funkcie fotoaparátu a v disciplíne fotografovania má mimoriadne silnú konkurenciu s väčšími snímačmi. A veľkosť snímača je niečo čo sa naozaj oklamať nedá. Tie väčšie budú mať vždy výhodnejšiu pozíciu z hľadiska kreatívnej slobody a rovnako aj pri hodnotení kvality výstupu, pretože dokážu zosnímať väčšie množstvo svetla. Ale aj menšie snímače majú svoje výhody, napríklad v kompaktnosti objektívov.

Pri svojej cene má GH5 veľmi silných konkurentov, či už sú to modely s APS-C snímačmi určené na fotenie rýchlej akcie, alebo Full Frame zrkadlovky s dva krát väčším snímačom. Navyše, pokiaľ niekto potrebuje čo najvyššiu výstupnú kvalitu fotiek za čo najlepšiu cenu, môže si vyberať z fotoaparátov začínajúcich niekde okolo 500 eur a získa podstatne vyšší dynamický rozsah. Konkurenti skrátka majú väčšinou výborné väčšie snímače, ktoré obvykle dosť jednoznačne porážajú MFT snímače z tiel Panasonicu (myslené v náročných svetelných situáciách, v dobrom štúdiovom či slnečnom svetle by ste si rozdiel zrejme nepovšimli). Aj preto je zrejmé, že obhájiť investíciu do GH5 ako čisto fotografického prístroja asi bude ťažké.

Portrét pri ISO 3200 s novým setovým objektívom LUMIX G VARIO 12-60 mm f/3.5-5.6 ASPH.

Akčný kamarát

Keď sa však zarátajú všetky dostupné fotografické režimy a celková rýchlosť GH5, situácia vyzerá zaujímavejšie. GH5 totiž vyzerá ako veľmi zaujímavý model na fotenie akcie, hlavne vďaka zrýchlenému zaostrovaniu a schopnosti fotiť sekvenčne 9 fotiek za sekundu popri sledovaní subjektu alebo až 60 fotiek za sekundu pri rozlíšení 6K (to už ale bez priebežného zaostrovania). Vo veľmi premenlivých akčných situáciách, napríklad pri fotení športu, príde veľmi vhod možnosť komponovať cez hľadáčik a popri tom voliť miesto zaostrenia pohybom palca po obrazovke. Vlastne po chvíľke používania GH5 takto budete ostriť takmer vo všetkých situáciách, snáď len s výnimkou fotenia z podhľadu alebo nadhľadu, kedy sa zase zíde plne polohovateľná obrazovka. Väčšina konkurencie takú neponúka. A ak by náhodou bola obrazovka zakrytá, stále existuje možnosť voliť miesto na zaostrenie pomocou nového joysticku na zadnej strane.

Režim 6K Photo je vlastne evolúciou 4K Photo, ktorý sa objavil na prvých fotoaparátoch tejto značky so schopnosťou záznamu 4K videa. V podstate šlo o špeciálny režim videa, kde jednotlivé framy boli exponované ako fotky a uložené v špeciálnom formáte tak, aby si z nich fotograf mohol vybrať jednotlivé momentky a uložiť ich s 4K rozlíšením, čo je ekvivalent 8 MPx. Pekné, ale trošku málo detailné. 6K rozlíšenie je však už ekvivalentom 18 MPx, čo je takmer plné rozlíšenie snímača. Vďaka schopnosti nakrúcať 60p video zábery z celého snímača tak GH5 v podstate môže „fotiť“ zábery s približne 6K rozlíšením až 60-krát za sekundu. Tento režim samozrejme obetuje niektoré funkcie, napríklad zaostrovanie, takže je použiteľný hlavne na situácie, kedy sa fotený subjekt nebude pohybovať v hĺbkovom smere scény. V tomto režime nie je možné fotiť do RAW a vybrané zábery je nutné extrahovať priamo vo fotoaparáte (našťastie ide s dotykovou obrazovkou o pomerne jednoduchý a intuitívny proces). Pri snímaní plnou rýchlosťou sa tiež o trošku zníži rozlíšenie hľadáčika, po zosnímaní sa hneď vráti na pôvodnú kvalitu. Je to zaujímavý režim, no mnohí o ňom hovoria, že je určený nenáročným používateľom, ale popravde, existujú profesionáli, čo 6K Photo využívajú a veľmi si ho pochvaľujú. Fanúšikovia časozberného videa (funkcia Timelapse) nebudú ukrátení o možnosť robiť zrýchlené zábery a nechať si ich previesť priamo do videa, GH5 im ponúka možnosť zvoliť dĺžku intervalov a počet záberov, následne už ho stačí nechať fotiť.

Dynamický rozsah a šum

Na tieto parametre snímača sa dá pozrieť dvoma pohľadmi: ak ich porovnáme s priamou konkurenciou na rovnakej cene, vyjdú nám porovnateľne len modely od Olympus a ostatná konkurencia bude mať náskok. Toto vyplýva z technických limitácií menšieho snímača. Ale ten druhý pohľad je tiež celkom zaujímavý: snímač GH5 má dynamický rozsah zhruba 12 EV a produkuje obstojné fotky aj na ISO 3200, v niektorých situáciách aj pri ISO 6400, pričom ani jedno z týchto tvrdení by pred pár rokmi neplatilo o najlepších dostupných APS-C snímačoch. Pritom s týmito väčšími snímačmi z nedávnej minulosti robili fotografi nádherné snímky a GH5 im teraz ponúka väčšie technické možnosti. Pokrok sa rozhodne udial a stále sa deje.


Dynamickým rozsahom dýcha GH5 na krk svojím konkurentom s väčším snímačom. Je síce trošku pozadu, ale s jeho rozsahom sa určite dá pracovať.

Menšie snímače MFT systému vlastne už nemožno haniť ani za limitácie v práci s hĺbkou ostrosti, existuje totiž niekoľko možností ako dosiahnuť naozaj plytkú ostrosť. Jednou je napríklad spomínaný Metabones adaptér, umožňujúci použitie objektívov z APS-C systémov. Ďalšou sú extra svetelné manuálne objektívy spoločnosti Voigtlander so svetelnosťou F0.95, po prepočte na svetelnosť Full Frame snímača je to ekvivalent F1.4, čo je veľmi dobrá hodnota. Takže GH5 je vo výsledku veľmi schopný fotoaparát, naozaj, je to len porovnanie s aktuálnymi modelmi konkurencie, čo ho pri jeho vysokej cene stavia do horšieho svetla. Ale popravde, ak niekto hľadá nástroj viac na fotenie než video, skôr ho z ponuky Panasonicu zaujme o polovicu lacnejší GX8.

ISO 25,600 – RAW záber bez redukcie šumu či akýchkoľvek ďalších úprav.

1. strana: predstavenie Panasonic Lumix DC-GH5
2. strana: technické parametre
3. strana: Panasonic GH5 ako video kamera
4. strana: Panasonic GH5 ako fotoaparát
5. strana: hodnotenie

9.6 Rodí sa legenda

Panasonic Lumix DC-GH5 je dvojica veľmi schopných prístrojov v jednom. Ako fotoaparát patrí k veľmi výkonným a zaujímavým riešeniam, je však mierne predražený voči schopnejšej konkurencii. Ako video kamera je to však najvýhodnejší prístroj zo svojej cenovej kategórie a poráža aj mnoho drahších konkurentov. Lepšie nástroje na záznam profesionálne vyzerajúceho videa začínajú od viacnásobne vyšších cien. Rodí sa nám budúca video legenda...

  • OBRAZOVÝ VÝSTUP 8.5
  • VYHOTOVENIE 10
  • VÝKON 9.7
  • VIDEO 10
1 2 3 4 5