Najlepšia kamera vo forme fotoaparátu? Legendárna rodina Panasonic GH má nový prírastok a my sme sa naň pozreli v detailnom teste.

Dobré recenzie či testy sú ako víno – nedajú sa uponáhľať. Ak im nedoprajete čas, nebudú tak kvalitné ako mohli byť. A špeciálne to platí pre extrémne komplexný prístroj ako je Panasonic Lumix DC-GH5, alebo skrátene GH5. Existuje obrovské množstvo odskúšateľných vlastností: kopec špeciálnych fotografických režimov, dva kopce nastavení video záznamu, nepreberné množstvo pomôcok na manuálne použitie. A všetko to generuje obrovské množstvo dát. Pri tomto teste zaplnil požičaný kus GH5 zhruba 4 SD karty s kapacitou 32 GB. Nehovoriac o tom, že na poctivé otestovanie tohto prístroja sa človek musí naučiť veľa nových postupov na prácu s videom…

Legenda o GH

Písmená GH označujú v ponuke spoločnosti Panasonic modely určené náročným používateľom, ktorí pracujú s fotografiou ale často aj s videom. Prvý model GH1 bol dokonca vôbec prvým cenovo dostupným prístrojom (čo znamená, že nemal šialené ceny profesionálnych kamier), ktorý ponúkol priebežné automatické zaostrovanie počas nakrúcania videa. Ale nebolo to len ostrenie či možnosť záznamu skutočného 1080p videa, čím si séria GH získala pozornosť amatérskych aj náročnejších filmárov. Od prvého modelu si GH získavajú popularitu vďaka rozsahu manuálnych ovládacích prvkov, prispôsobivosti a občasnému updatovaniu zo strany výrobcu. Panasonic načúva svojim zákazníkom a postupne implementuje najžiadanejšie funkcie do každého ďalšieho modelu. A čo si žiadali najčastejšie v prípade GH5? Vraj to bol vnútorný záznam 4K s farebným vzorkovaním 4:2:2 a ten sa do tohto modelu naozaj dostal.

 

Dlho očakávaný prírastok

Model GH5 bol mimoriadne očakávaný každým fanúšikom videa, od amatéra po profesionála. Niektorí v ňom videli spasiteľa, ďalší proste sa tešili na miernu evolúciu takmer dokonalého GH4. Dočkali sa všetci – GH5 je na papieri skvelá voľba ako pre majiteľov predošlého modelu premýšľajúcich o upgrade, tak pre každého filmára, čo doteraz plánoval prejsť na 4K tvorbu ale čakal, s čím príde Panasonic. A nie je to len propagovaná možnosť nakrúcať 60 FPS video so 4K rozlíšením, Panasonic toho pribalil omnoho viac. Napríklad zrejme najlepší OLED hľadáčik na trhu, veľký rozmermi aj rozlíšením. A k tomu tradične výborná dotyková obrazovka s voľne nastaviteľnou polohou, aj do selfie polohy. GH5 proste útočí na všetkých najsilnejších konkurentov naraz.

Kľúčové novinky GH5

GH5 je tak zásadným upgradom, že vo väčšine trhov zrejme Panasonic ponechá model GH4 v predaji ako nižšie nasadený model. Pokiaľ sa však tešíte na skvelý nový fotoaparát možno ostanete sklamaní – GH5 sa zlepšil hlavne po stránke videa a vyhotovenia, ale niektoré novinky potešia aj fotografov:

  • 5-osová stabilizácia pohybom snímača vo vnútri tela
  • Sekvenčné fotenie 9 FPS s priebežným zaostrovaním
  • Snímanie 4K videa z celej plochy snímača
  • Možnosť záznamu 4K 30p videa v 10bit so 4:2:2 vzorkovaním
  • Možnosť záznamu 4K 50p / 59.94p videa v 8bit (externe aj 10bit)
  • Možnosť záznamu 1080p videa v 180 FPS
  • Záznam na dve SD karty (+ podpora štandardu V60)
  • Väčší hľadáčik s rozlíšením až 3,6 milióna bodov
  • Joystick
  • Vylepšené Auto ISO
  • Wi-Fi, NFC a Bluetooth

…takže ostré video bez orezu?

Presne tak. Snímanie z celej plochy snímača znamená, že 4K video je samplované z 5.1K plochy a je mimoriadne ostré (dokonca tak, že skúsenejší používatelia odporúčajú ubrať ostrosť v nastavenia videa). Znamená to tiež, že nie je treba prepočítavať ohniskovú vzdialenosť objektívov, ktoré budú fungovať v každom video režime tak ako pri fotení – bez orezania. Navyše, GH5 číta dáta zo snímača mimoriadne rýchlo, takže napriek odpočtu z celej plochy sa nemusíte báť tradičných artefaktov vo videu, ako je napríklad skosenie vertikálnych čiar pri rýchlom horizontálnom pohybe (známe ako rolling shutter). To je síce stále prítomné, ale vo veľmi malej miere.

Prečo je vysoká cena v poriadku

GH5 nestojí práve málo, v obchodoch ho nájdete za 2199 eur v kombinácii s objektívom LUMIX G VARIO 12-60 mm f/3.5-5.6 ASPH. Táto cena je o niečo vyššie než bola u GH4 v čase jej vydania, ale treba si uvedomiť, že GH5 konkuruje a často vyhráva porovnania proti raz tak drahým modelom. Panasonic v podstate opäť dáva do rúk nadšencov možnosti cenovo nedostupných profesionálnych kamier. Tie budú v istých parametroch stále neprekonateľné, ale ten rozdiel sa zmenšuje.

Na ďalších stranách nájdete detailné technické predstavenie a hodnotenie z pohľadu filmára aj fotografa…

1. strana: predstavenie Panasonic Lumix DC-GH5
2. strana: technické parametre
3. strana: Panasonic GH5 ako video kamera
4. strana: Panasonic GH5 ako fotoaparát
5. strana: hodnotenie

9.6 Rodí sa legenda

Panasonic Lumix DC-GH5 je dvojica veľmi schopných prístrojov v jednom. Ako fotoaparát patrí k veľmi výkonným a zaujímavým riešeniam, je však mierne predražený voči schopnejšej konkurencii. Ako video kamera je to však najvýhodnejší prístroj zo svojej cenovej kategórie a poráža aj mnoho drahších konkurentov. Lepšie nástroje na záznam profesionálne vyzerajúceho videa začínajú od viacnásobne vyšších cien. Rodí sa nám budúca video legenda...

  • OBRAZOVÝ VÝSTUP 8.5
  • VYHOTOVENIE 10
  • VÝKON 9.7
  • VIDEO 10
1 2 3 4 5