Ako sme už na našej stránke spomínali, Orange Slovensko ako prvý operátor predstavil elektronickú SIM kartu. Nejde teda o kus plastu, ktorý si kúpite a niekam zasuniete, ale o kus papiera, na ktorom je uvedený QR kód.

My sme si tento kód načítali v spárovanom telefóne a začali hodinky používať. Len pripomeňme, že v dobe, keď aktivujete eSIM v hodinkách, musí byť v spárovanom telefóne ľubovoľná karta zo siete Orange Slovensko a do tejto siete musíte byť prihlásení. Neskôr, po aktivácii eSIM môže byť v spárovanom telefóne karta ľubovoľného operátora.

Hodinky sme používali asi týždeň a volali sme z nich, pár krát aj prijali hovor. Odporúčame s hodinkami spárovať Bluetoth handsfree systém, inak všetci okolo počujú obsah vášho hovoru. Aktuálne celý systém funguje tak, že máte na telefóne jedno číslo a na hodinkách druhé číslo. Nie je možné v súčasnosti použiť to isté číslo na hodinkách aj na telefóne, táto funkcionalita sa objaví počas budúceho roka.

V hodinkách s eSIM kartou musíte mať momentálne iné číslo ako v telefóne

Najčastejší scenár použitia hodiniek s eSIM je potom taký, že idete športovať a zoberiete si len hodinky. telefón necháte doma. Pritom ste stále kontaktovateľní (ak si dáte presmerovanie z vášho pôvodného čísla na eSIM v telefóne), prípadne z hodiniek zavoláte, ak potrebujete pomoc v teréne. Výdrž na batériu je v prípade Samsung Galaxy Watch asi 3 dni, pritom sme volali asi 5 krát a raz sme na nich prijali hovor. Potvrdzujeme, že pri resetovaní hodín do výrobných nastavení stále ostáva na nich aktivovaná eSIM a dajú sa ďalej použiť aj na telefonovanie.

Ako ďalšie možné využitie eSIM je niektorý z nových telefónov iPhone XS a XS Max, kde je duálne telefonovanie vyriešené tak, že jedno číslo je cez plastovú nanoSIM kartu a druhé cez eSIM. Nik vám nemôže brániť nahrať si QR kód namiesto do hodiniek do telefónu a s vysokou pravdepodobnosťou to aj bude fungovať. Spoločnosť Orange Slovensko však zatiaľ uvádza ako jediné podporované zariadenie práve hodinky Samsung Galaxy Watch, a preto v prípade nefunkčnosti eSIM na novom iPhone nie je možné túto službu reklamovať.

Pozrite si video, ako funguje proces aktivácie eSIM a tiež používanie takejto karty.

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.