Zariadenia Homatics sme už v našom magazíne a na portáli TOUCHIT.sk predstavovali. Okamžite zaujali vašu pozornosť.

Niet divu – dokážu totiž zmeniť váš televízor na super Smart TV a nepotrebujete na to žiadnu anténu, nemusíte sa obávať zlého počasia. Stačí vám len prístup na internet.

Po dvojici zariadení so značkou Homatics je tu teraz tretie a konštatujeme, že zatiaľ najlepšie. Homatics Box R totiž patrí medzi najvýkonnejšie 4K multimediálne zariadenia na súčasnom trhu. V dodávke nájdete HMI kábel, externý napájací zdroj a diaľkové ovládanie s dvoma AAA batériami.

Dodávka Homatics Box RZdroj: TOUCHIT
Dodávka Homatics Box R

Jednoduchá inštalácia

Tentoraz už netreba nič zvláštne inštalovať, aby ste sa dostali k aplikáciám, ktoré si prajete. Operačným systémom je totiž oficiálny Android TV 11. A to znamená, že si nainštalujete napr. Netflix, Disney+, Antik TV, SledovanieTV, HBO GO, KODI a nemáte problém. YouTube už nájdete v zariadení hneď po zapnutí, samozrejmosťou je obchod Google Play. Aktualizácie máte automatické, týka sa to aj aplikácií.

Inštalácia je jednoduchá cez Android smartfón a službu Blízke zariadenia, ale ak by to nefungovalo, je tu ručná inštalácia. Vtedy zadávate heslo na Wi-Fi sieť, váš účet Google, zvolíte zopár volieb a prostredie máte pripravené na použitie.

Domáca stránka Homatics Box R po nainštalovaníZdroj: TOUCHIT
Domáca stránka Homatics Box R po nainštalovaní

Svižné reakcie

O svižné reakcie sa postará výkonná hardvérová výbava. Predovšetkým je to výkonný procesor Amlogic S905X4 a zariadenie je s ním o poznanie rýchlejšie ako v minulosti. Sekunduje mu 2 GB DDR RAM a 16 GB eMMC Flash.

Na rozšírenie pamäte môžete využiť aj microSD kartu, slot je na bočnom paneli zariadenia. Okrem toho je tu po jednom porte USB-C, USB 3.0 a USB 2.0. Výhodou hlavne pre hry je HDMI port vo verzii 2.1. Nájdete tu aj 100 Mbit/s Ethernet konektor a S/PDIF optický digitálny audio výstup. Homatics Box R však obsahuje aj bezdrôtové pripojenia – Wi-Fi 5 2,4/5 GHz a Bluetooth 4.2.

ZadnyPort.jpg – Zadný panel na Homatics Box R s dôležitými portamiZdroj: TOUCHIT
ZadnyPort.jpg – Zadný panel na Homatics Box R s dôležitými portami

Zabudovaný je tu aj Chromecast, takže môžete prehrávať svoje multimediálne súbory priamo zo smartfónu. Táto funkcia totiž dokáže zrkadliť obsah (fotky, hudbu, videá) takmer z akéhokoľvek smartfónu, tabletu alebo notebooku.

Bočný panel Homatics Box RZdroj: TOUCHIT
Bočný panel Homatics Box R

Aj pre hry

Keďže tu máte oficiálny obchod Google Play, môžete si stiahnuť hry a tie si prehrať cez Homatics Box R priamo na vašom televízore. Výborné je spojenie s bezdrôtovým ovládačom Xbox, pričom využijete rozhranie Bluetooth.

Jedno diaľkové ovládanie stačí

Súčasťou dodávky je diaľkové ovládanie, ktoré môžete so zabudovaným mikrofónom využiť aj pre asistenta Google ovládaného hlasom. Diaľkové ovládanie je so zariadením prepojené pomocou Bluetooth pripojenia, pri ovládaní tak nemusíte mať priamu viditeľnosť zariadenia a dá sa teda skryť z dosahu očí. Je vyhotovené ako minimalistické a sú tu všetky podstatné možnosti. Sú tu rýchle klávesy pre aplikáciu YouTube alebo streamovaciu službu Netflix.

Diaľkové ovládanie aj s priebežnou aktualizáciouZdroj: TOUCHIT
Diaľkové ovládanie aj s priebežnou aktualizáciou

Výhodou je tiež to, že pri inštalácii si môžete prepojiť dodávané diaľkové ovládanie s pripojeným televízorom alebo displejom. My sme použili monitor AOC, ktorý sme v zozname podporovaných zariadení aj našli. S diaľkovým ovládaním potom môžete meniť hlasitosť displeja, tiež ho môžete vypnúť,  zapnúť alebo meniť aktívny vstup monitora. Využiť môžete aj spomenutý mikrofón a takto hlasovo ovládať svoju inteligentnú domácnosť. Ako príslušenstvo sa dá dokúpiť aj veľké diaľkové ovládanie s viacerými tlačidlami.

Netflix si v tomto prípade užijete v 4K rozlíšeníZdroj: TOUCHIT
Netflix si v tomto prípade užijete v 4K rozlíšení

Vyhodnotenie

Celkovo je Homatics Box R veľmi dobré zariadenie, ktoré funguje na prvú inštaláciu. Umožňuje nainštalovať si aplikácie zo širokého spektra, ľahko ho prepojíte s telefónom a diaľkové ovládanie umožňuje aj hlasové ovládanie. Páči sa nám 4K rozlíšenie a tiež celkové vyhotovenie tohto zariadenia v bielej farbe.

Cena: 89,90 €

Zapožičal: AB-COM, www.abcom.sk

Prečítajte si aj:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.