Tento článok je tlačová správa a je publikovaný bez redakčných úprav.

Dostupnosť bývania sa zhoršuje, nožnice medzi mzdami a  stúpajúcimi cenami nehnuteľností sa roztvárajú. Otáľať s kúpou väčšieho bytu či domu sa preto nemusí vyplatiť.

Práca z domu sa vlani stala novým štandardom. Inak to nebude ani tento rok a odborníci očakávajú, že home office z nášho pracovného života tak skoro nevymizne. Z prieskumu spoločnosti Profesia vyplýva, že viac ako polovica Slovákov bude aj v roku 2021 pracovať aspoň niekoľko dní v týždni z domu. Až 21 percent zamestnancov by malo robiť systémom „pol na pol“, teda rovnaký čas strávia prácou z domu a z kancelárie. Ďalších 13 percent bude robiť z kancelárie menej ako tretinu pracovného času. Firmy sa tomuto novému trendu už prispôsobujú. Z prieskumu Americkej obchodnej komory na Slovensku medzi členmi svojej platformy biznis centier vyplynulo, že až 53 percent zamestnávateľov v biznis centrách plánuje znižovanie aktuálnej metráže svojich kancelárií.

Ako upozorňuje Roman Koči, konateľ spoločnosti Logamic, ktorá zabezpečuje pre slovenské a zahraničné spoločnosti špecialistov predovšetkým zo segmentu IT, mnohé firmy s homeofficom počítajú aj do budúcnosti. Podľa neho pandémia spoločnosti naučila, že pri vybraných profesiách skutočne nezáleží na tom, odkiaľ pracuje človek, ktorý danú úlohu vyrieši. Je im jedno nielen to, či sedí v kancelárii, alebo pracuje z domu, ale i to, z ktorej krajiny pochádza.

Prieskumy však upozorňujú aj na to, že práca z domu musí byť pre zamestnanca pohodlná. To znamená, že sa nemôžu krčiť väčšinu dňa na gauči v obývačke, pretože to môže mať v budúcnosti negatívny vplyv na ich zdravie.

Je nás v bytoch priveľa

 Problémom slovenských domácností však je, že mnohí nemajú na vytvorenie pracovného kúta dostatočný priestor. Podľa Eurostatu máme totiž najviac preplnené domácnosti zo všetkých krajín EÚ. Kúpa väčšieho bytu či domu sa preto pre mnohých stáva nevyhnutnosťou. Ako vyplýva aj zo skoršieho prieskumu Poštovej banky o bývaní* Slovensko patrí medzi päť krajín s najvyšším počtom mladých do 30 rokov žijúcich u rodičov. Žije tak až 76 percent mladých, ktorí buď potrebujú priestor na štúdium alebo podobne ako rodičia na homeoffice. Z prieskumu tiež vyplýva, že až tretina detí starších ako 12 rokov má spoločnú izbu so súrodencom a teda nemá adekvátny priestor na dištančné vzdelávanie.

Národná banka Slovenska tiež poukazuje na zhoršenie dostupnosti bývania vo viacerých krajoch Slovenska. „Priemerná cena nehnuteľností na bývanie narástla za celý rok 2020 o 11,9 % oproti roku 2019. Očakávané zhoršenie vývoja na trhu práce negatívne vplýva na dostupnosť bývania,“ konštatujú analytici centrálnej banky.

Odkladať kúpu nového bytu sa tak nemusí oplatiť, keďže ten vhodný už nemusí byť onedlho k dispozícii, prípadne jeho cena opäť stúpne. Môžeme predpokladať, že ceny pôjdu nahor, pretože ponuka cenovo dostupného bývania nedokáže uspokojiť dopyt. „Okrem toho, ten je podporovaný aj tým, že úrokové sadzby z úverov sú na historických minimách, čo láka ľudí ku kúpe bytu alebo domu. A to opätovne tlačí ceny smerom nahor,“ hovorí Gabriel Balog, divízny riaditeľ Poštovej banky.

 Vybavíte aj online

 Keďže dopyt po novom bývaní rastie, Poštová banka ponúka hypotéku s úrokom už od 0,5 percenta ročne. Podmienky na jej poskytnutie sú výhodnejšie, než boli vlani. Dnes dostane klient takýto úrok aj pri úvere vo výške 70 percent z hodnoty nehnuteľnosti, v minulosti to bolo 50 percent.

Okrem toho Poštová banka ponúka aj takzvanú Bezpečnú hypotéku. Vďaka prvej telefonickej konzultácii klienti zistia či a za akých podmienok im dokážeme úver na bývanie poskytnúť.

Po prvotnom telefonickom kontakte dostane klient pozvánku na Skype konzultáciu, po nej mu príde do mailu nezáväzná ponuka. Netreba si pritom inštalovať novú aplikáciu, rozhovor sa odohráva prostredníctvom webového prehliadača. Prístup k rozhovoru či k poskytnutým údajom nemá nikto nepovolaný.

Okrem bezpečnosti je výhodou celej komunikácie, že si klient môže bez stresu a v pohodlí domova premyslieť ponuku a dospieť k preňho najvýhodnejšiemu rozhodnutiu.

Bezpečná hypotéka:

  • s úrokovou sadzbou už od 0,5 % p. a.;
  • prvá konzultácia je možná aj telefonicky;
  • 100% zľava z poplatku.

Viac informácii sa dozviete na www.postovabanka.sk