Tak jeseň je už tu, ale príde jar a leto a je tu čas pripraviť sa na novú motorkársku sezónu. Boli sme na prezentácii novej motorky Hodna Africa Twin, ktorá je plná technológií a dobrodružstva. Jednoducho, niečo fakt pre nás.

Honda Africa a jej multimediálny displej. Vpravo vidíte zakrytý USB port

Tak čo je nového?

Najnovšia modelová iterácia 2020 prináša väčší výkon a krútiaci moment. Je tu prvý motor Honda, ktorý splňuje náročnú normu Euro 5. Motorka má nový ľahší rám, motorka je štíhlejšia a obratnejšia.


Hodna zabudovala do motorky novú šesť-osú jednotka IMU, ktorá vie všetko o pohybe motorky a riadi celú škálu ovládacích funkcií motora a podvozku, ďalej ovládanie kolies, ABS pri zatáčaní a ovládanie zadného zdvihu. Je tu tempomat a 6 jazdných režimov, ďalej 6,5 palcový TFT displej s dotykovou obrazovkou a podporou Apple CarPlay. Žiaľ, podpora pre Android Auto stále chýba, podobne ako je to v prípade modelu Honda Goldwing. Elektronické riadenie zdvihu je k dispozícii na motorke Adventure Sports a DCT (automatická prevodovka) je stále k dispozícii ako voliteľné príslušenstvo.

Dve varianty

Model CRF1100L Africa Twin (tzv. malá Africa) je zameraná viac na off-road. Prispieva k tomu kompaktná kapotáž v štýle Rally, nová tenká palivová nádrž s objemom 18,8 litra, nižšie upevnenie čelného štítu, vylepšená ovládateľnosť a lepší pomer výkonu k hmotnosti o 10 %. Malá Africa má pneumatiky s dušou, kompaktné chrániče rúk a Menší a ľahší kryt motora.

Honda Afrika Twin malá

Honda Africa Twin malá

Model CRL1100L Africa Twin Adventure Sports (tzv. veľká Africa) je zameraná na cestovanie. K tomu ju predurčuje veľká palivová nádrž 24,8 litra s dojazdom cez 500 km. Je tu
manuálne nastaviteľný predný štít do 5 polôh a hliníková konštrukcia okolo prednej kapotáže. K bezpečnosti prispievajú „Corning lights“, čo sú svetlá svietiace na tú stranu, kam zatočíte volantom a takto to funguje aj pri dennom svietení. Motorka môže mať aj hmlové  svetlá. Konečnej je tu aj nastaviteľné elektronické odpruženie a objem kufrov sa rozšíril až na 128 litrov úložného priestoru a kanistra na 4,5 litra. Veľká Africa má vyhrievané rukoväte a je tu zásuvka ACC. Adventure Sports má už  bezdušové pneumatiky.

Honda Afrika Twin Velka

Honda Africa Twin Velká

Farebné varianty sú štyri.

Technologická výbava

Technologicky je zaujímavá 6-osá jednotka IMU, ktorej výrobcom je Bosch. Je určená na meranie osí a uhlov. Presné vyhodnotenie chovania motocykla umožňuje kontrolovať: trakciu zadného kolesa cez HSTC (kontrola trakcie), ABS, zdvíhanie predného kolesa, zdvíhanie zadného kolesa a intuitívne radenie rýchlosti podľa chovania motocykla. Dobrá správa je, že v režime off-road môžete všetko vypnúť a vyblázniť sa v príslušnom teréne, inokedy jazdíte úplne bezpečne.

Výhodou je aj automatické vypínanie smerových svetiel, na čo menej skúsení motorkári radi zabúdajú. IMU tu rozpozná vyrovnanie motocykla poodbočovaní a smerové svetlá vypne. Naopak, ESS – Emergency Stop Signal – sa aktivuje sa pri prudkom náhlom brzdení od rýchlosti 50 km/h a výstražné svetlá vpredu a vzadu začnú automaticky blikať.

Pred sebou máte 6.5“ farebný TFT dotykový displej a je to prvý krát na motocykli Honda. Dá sa ovládať dotykovo aj v rukaviciach a tiež sa dá ovládať cez tlačidlá na riadidlách.
Dobre vidíte informácie na ňom aj na priamom slnku pričom displej sa automaticky prispôsobuje svetelným podmienkam. Bluetooth sa využíva na Intercom , podporuje telefóny Apple iOS a Android. Nás zaujal aj USB port v plnej veľkosti + nabíjanie telefónu. Na displeji si môžete zobraziť tri možnosti zobrazenia s klesajúcou úrovňou detailov: Gold, Silver a Bronze. Displeje sú dva, na spodnom sú vyvedené hlavné informácie a ten ocení vtedy, keď je na hlavnom displeji zobrazená navigácia v mape.

Na to, aby ste využili systém Apple CarPlay s prepojením na USB musíte mať telefón spárový s Bluetooth slúchadlom a mikrofónom v prilbe. Predpokladá sa, že telefón ovládate cez hlasovú asistentku Siri.

Príslušenstvo

K Africe si môžete prikúpiť veľa doplnkov. Je to celý rad kufrov hliníkových aj plastových, kanister na benzín, predĺžený chránič kĺbov, rally stupačky, Quickshifter, čelný štít, nálepky na ráfiky, hlavný stojan, hmlovky, ochranné kryty motora a mnoho ďalšieho.

Ceny

Základná cena malej Africy je 13 090 eur, veľká Africa stojí 15 490 eur. Príplatok za automatickú prevodovku je 1000 eur, príplatok za elektronické odpruženie je 1500 eur. Plná výbava veľkej Africy je za 17 990 eur.

Značky:

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.