Rozdiel medzi fitness náramkami a inteligentnými hodinkami sa zmenšuje.

Keď Huawei pred pár rokmi predstavil inteligentné hodinky Huawei Watch GT, niektorí ľudia ich nazvali ako fitness náramok s dizajnom inteligentných hodiniek. Hodinky (alebo náramok?) Honor Watch ES, ktoré prišli na trh pred rokom, začali opačnú evolúciu – pokročilejšie funkcie, ktoré boli dovtedy iba vo výbave inteligentných hodiniek, sa začali presúvať do segmentu kompaktnejších zariadení.

A Honor Band 6 túto evolúciu dokončil. Nová generácia cenovo dostupného fitness náramku od Honoru tak láka nielen dizajnom, ale aj funkciami, ktoré doteraz neboli samozrejmosťou v segmente fitness náramkov.

Novinku v portfóliu čínskeho výrobcu možno najlepšie definovať ako Honor Watch ES v kompaktnejšom prevedení. Honor Band 6 má displej, ktorý pokrýva prakticky celé telo náramku. Jeho uhlopriečka je 1,47 palca, rozlíšenie je 194 × 368 pixelov. Vďaka použitému AMOLED panelu je displej výborne čitateľný a to aj na priamom slnečnom svetle. Škoda len, že náramok nemá automatické nastavenie jasu a tento parameter si budete musieť manuálne upravovať. Je to otravné.

Honor Band 6

Honor Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Nahradí aj hodinky

Veľký a dobre čitateľný displej však považujem za hlavnú pridanú hodnotu novej generácie. Honor Band 6 totiž predstavuje kompaktné zariadenie, ktoré vám nebude zavadzať na ruke. Na druhej strane však prináša pomerne veľkú zobrazovaciu plochu a tak si pohodlne skontrolujete aktuálny čas, namerané hodnoty o vašej aktivite a tiež si bez problémov prečítate notifikácie, ktoré sa zrkadlia z telefónu.

Práve horšia čitateľnosť informácií na malom displeji fitness náramkov bol častý nedostatok predchádzajúcich generácií tohto typu zariadení a dôvod, prečo si používatelia častokrát priplatili za inteligentné hodinky. V prípade Honor Band 6 tento nedostatok odpadá a náramok vám pohodlne poslúži aj ako náhrada za hodinky, keďže čitateľnosť displeja je výborná a obrazovka je viac ako dostatočne veľká – otravovať vás možnože bude iba počas slnečných dní, dokedy si manuálne nezmeníte jas na maximum.

Honor Band 6 využíva operačný systém od Huawei s názvom LiteOS, s ktorým som sa už v minulosti stretol v prípade inteligentných hodiniek od Huawei a Honoru a tiež aj v segmente fitness náramkov týchto značiek. Operačný systém má v prípade fitness náramkov o niečo menej funkcií, avšak aj v tomto smere vidieť medzigeneračné vylepšovanie.

Pri testovaní Honor Band 6 má trochu prekvapilo, že náramok nemá používateľské rozhranie v slovenčine. Doplnené: Slovenská lokalizácia už pribudla vo forme aktualizácie.

Honor Band 6

Honor Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Tradičné funkcia, dobrá presnosť merania tepu

Honor Band 6 ponúka tradičnú funkcionalitu fitness náramkov. K dispozícii je vylepšený senzor tepu, ktorý zabezpečuje celodňové meranie tepu. Údery srdca sa merajú v reálnom čase počas spusteného monitorovania cvičenia a v inteligentných intervaloch (cca každých 10 minút) mimo športovania. Poteší tiež celodňové meranie stresu.

Nová generácia fitness náramku od Honoru ponúka tiež meranie okysličenia krvi Sp02. Táto funkcia je momentálne používateľmi vyhľadávaná kvôli koronavírusu a je fajn, že ju ponúka aj náramok. Bohužiaľ, meranie Sp02 je aktuálne k dispozícii iba v manuálnom režime – kontinuálne celodňové meranie, ktoré ponúkajú inteligentné hodinky od Honoru a náramok Huawei Band 6, nie je v prípade Honor Band 6 k dispozícii. Či to zmení aktualizácia, to neviem.

Presnosť merania tepu a SpO2 považujem za veľmi dobrú, dvojnásobne s prihliadnutím na cenu náramku. Honor Band 6 meria tep spoľahlivo aj počas behu, v prípade kardio cvičenia či posilňovania nevie rýchlo zareagovať na náhle zmeny typu. To je však problém, s ktorým majú do menšej či väčšej miery problém aj drahšie zariadenia.

Honor Band 6

Honor Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Nemá GPS, monitoruje 10 typov cvičení

Honor Band 6 nemá vo výbave GPS senzor. Pokiaľ si budete monitorovať beh a nebudete mať k dispozícii telefón, s ktorým je náramok spárovaný, bude sa odbehnutá vzdialenosť určovať na základe akcelerometra. Bol som príjemne prekvapený, že sa presnosť výpočtu trasy medzigeneračne zlepšila, avšak odchýlka v porovnaní s meraním trasy pomocou GPS dosahuje až 10 %.

Ak teda chcete tento náramok používať na behanie alebo bicyklovanie a je pre vás dôležitý presný údaj o trase a tiež aj uložená mapa, majte pri športovaní vonku aj telefón. Náramok dokáže z neho získať údaje o GPS a tie uložiť spoločne s ďalšími informáciami o cvičení.

Apropo cvičenie – Honor Band 6 má 10 športových režimov a dokáže monitorovať beh, chôdzu a cyklistiku vnútri aj vonku, plávanie, eliptický trenažér a veslovanie. Posledným režimom je iné, ktorý je vhodný na monitorovanie ostatného cvičenia. K dispozícii je tiež automatické rozpoznanie niektorých typov aktivity. Túto funkciu som si však vypol, nakoľko ma skôr otravovala, ako bola prínosom.

Honor Band 6

Honor Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Výdrž až 14 dní

Honor Band 6 tiež ponúka dychové cvičenia a analýzu spánku. Dokáže vyhodnotiť ľahký, hlboký a REM spánok, avšak presnosť analýzy spánku je v prípade tohto typu zariadení obvykle diskutabilná.

Z hľadiska inteligentných funkcií je k dispozícii zobrazovanie notifikácií. Na tie nemôžete reagovať, môžete si ich iba pozrieť. V kombinácii s Huawei alebo Honor telefónmi môžete využiť funkciu vzdialenej spúšte fotoaparátu. Takisto môžete ovládať prehrávanie hudby zo smartfónu, avšak táto funkcia je k dispozícii iba pre Android telefónmi. K dispozícii je tiež počasie, stopky, budík, svetlo a funkcia na nájdete pripojeného telefónu.

Honor Band 6 môžete využívať v kombinácii s Android a iOS zariadeniami. Je potrebné si stiahnuť aplikáciu Huawei Zdravie (Huawei Health). V prípade Android verzie treba aplikáciu sťahovať z obchodu Huawei AppGallery alebo z webu apkapp.gallery, pretože v Google Play je zastaraná verzia tejto aplikácie.

Výdrž batérie dosahuje až 2 týždne aktívneho používania. Pokiaľ si však aktivujete automatické monitorovanie tepu, spánku a stresu, počítajte s približne 10-dňovou výdržou. Oceňujem rýchle nabíjanie, kompletné nabitie trvá približne 80 minút.

Honor Band 6

Honor Band 6. Zdroj: Ondrej Macko / TOUCHIT

Verdikt

Honor Band 6 predstavuje výborný príklad medzigeneračného vylepšenia. Honor zoptimalizoval dizajn zariadenia, ktoré láka najmä veľkým displejom – na pomery fitness náramkov. Vďaka tomu ponúka zariadenie výborný prehľad o čase, notifikáciách a nameraných hodnotách.

Fitness náramok takisto dostal presnejší a lepší senzor tepu, ktorý meria aj stres a okysličenie krvi SpO2. Škoda len, že meranie SpO2 je aktuálne dostupné iba v manuálnom režime. Ocenil by som aj celodňový automatický režim.

Náramku Honor Band 6 môžem vytknúť iba absenciu automatického jasu. Vzhľadom na cenu však ide o výborný a moderný fitness náramok, ktorý bude svojou funkcionalitou bohato postačovať väčšine bežných používateľov.

Honor Band 6

thumbs-up-icon

Páčilo sa nám

  • Kompaktný a moderný dizajn
  • Dostatočne veľký a dobre čitateľný displej
  • Dobrá presnosť merania tepu a SpO2 vzhľadom k cene
  • Atraktívny pomer cena/výbava
  • Dobrá výdrž a rýchle nabíjanie
  • Bohatá funkcionalita pre bežného používateľa
  • Meranie SpO2 (v manuálnom režime)
  • Náramok aj aplikácia Huawei Zdravie sú v slovenčine

thumbs-down-icon

Nepáčilo sa nám

  • Nemá automatické nastavenie jasu
  • Chýba celodenné meranie SpO2
  • Aplikáciu Huawei Zdravie pre Android treba stiahnuť z Huawei AppGallery, resp. z webu apkapp.gallery (v Google Play je zastaraná verzia)

Cena: 49,90 eur

Zapožičal: Honor

Produktové fotografie: Ondrej Macko

Technické špecifikácie:

Honor Band 6
Typ a veľkost displeja1,47″, AMOLED, 194 × 368 px
Automatické / manuálne monitorovanie aktivityÁno / áno
Barometer / GPSNie / nie
Odolnosť voči vode5 ATM
NFC platby / úložisko na hudbuNie / Nie
Výdrž batérieAž 14 dní
Extra funkcieNič
Rozmery / hmotnosť43 × 25,4 × 11,5 mm / 28 gramov

Prečítajte si aj:

Honor Watch ES: Súrodenec Huawei Watch Fit bez GPS (RECENZIA)

Roman Kadlec

Roman Kadlec
Testujem inteligentné hodinky, robotické vysávače, smartfóny a herné zariadenia. Sledujte ma na sociálnych sieťach @roman_fitit