Má mnoho konkurentov s podobnými vlastnosťami a predsa je iný, je spracovaním výnimočný.

Nevýrazný, skôr konzervatívny, vhodný takmer k akémukoľvek štýlu oblečenia. Náramok z odolného gumeného materiálu má kosoštvorcové vzorovanie, pričom pôsobí veľmi elegantne. To hlavné sa ale nachádza pod ním. V inteligentnom module, ktorý ponúka viacero funkcií. Spracovanie zariadenia, ako celku, je na vysokej úrovni. Modul je z kovu, na vrchu má malú informačnú LED diódu s meraním UV žiarenia a v spodnej časti dva kontakty na pripojenie magnetickej nabíjačky. Modul pod náramkom nie je takmer vôbec vidieť, len jeho lem. Na úvod je dobré spomenúť, že náramok je odolný voči vode aj prachu (IP 57), skúšali sme to niekoľko krát a zariadenie funguje presne tak, ako má.

Prejdime ale k tomu, čo ho robí inteligentným.

Prvoradé je stiahnutie príslušnej aplikácie – Color Band A1Google Play alebo iTunes. Náramok je kompatibilný s Android, ale aj iOS zariadeniami. Druhým krokom je jednoduché spárovanie náramku a smartfónu pomocou Bluetooth pripojenia. Všetky konfigurácie a výsledky aktivít si kontrolujete, len pomocou tejto aplikácie.

screenshot_20160917-122614

Základom sú upozornenia na prichádzajúce hovory a SMS správy. Tie vám náramok sprostredkuje cez jemné vibrácie na zápästí. Informačnú LED diódu si pravdepodobne vôbec nevšimnete. Upozornenia je možné konfigurovať podľa času – od kedy do kedy chcete cez náramok prijímať tieto upozornenia. Alebo ich môžete úplne vypnúť. Nevýhoda je, že na iné udalosti vás náramok neupozorní, a to ani na e-maily či pripomienky z kalendára. To by ale mohla napraviť aktualizácia (subjektívna úvaha). Ďalším benefitom je tichý budík, ktorým nezobudíte celý byt. Budíkov si môžete nastaviť max. tri, pričom každému môžete prideliť menovku a konkrétny deň opakovania. Budenie je tiché, avšak vibrácie trvajú len krátko, bez možnosti automatického opakovania (odklade budenia) po určitom čase. Poslednou funkciou spojenou s vibráciami je hľadanie náramku. V aplikácii zadáte hľadať náramok, on začne vibrovať a informačná LED dióda blikať.

Monitorovanie fyzickej aktivity a spánku je druhá podstatná činnosť náramku. Fyzickú aktivitu rozpoznáva automaticky, ale len v troch režimoch – chôdza, beh a bicykel. Na zaznamenanie aktivity nie je potrebné neustále pripojenie k smartfónu, to stačí napr. raz za deň, kedy sú všetky dáta zosynchronizované s aplikáciou. Nechýba hodinový, denný a mesačný náhľad aktivít v prehľadnom grafe, s možnosťou okamžitého zdieľania údajov na sociálne siete. Vhodné najmä ak sledujete svoj progres. Popri počítaní napr. krokov, sú namerané hodnoty premieňané aj na vzdialenosť a kalórie. Vy tak viete, akú vzdialenosť ste prešli a koľko kalórií ste spálili. Taktiež nechýbajú porovnania kalórie = strava. Okrem toho si v aplikácii môžete nastaviť kondičné ciele a vyplniť osobné údaje – meno, dátum narodenia, pohlavie, výšku a váhu. Zaujímavosťou sú odporúčania, ak sa napr. ráno prihlásite do aplikácie, odporučí vám začať deň s cvičením.

Keďže je tento náramok vhodný na nosenie 24/7, monitoruje aj váš spánok, presnejšie jeho priebeh a kvalitu. V prehľadných grafoch máte zobrazené údaje o spánku, ako – hlboký spánok, ľahký spánok a čas prebratia. Nevieme podľa akého algoritmu je to počítané, ale merania sú zaujímavé. Taktiež sú k dispozícii hodinové, denné a mesačné náhľady s možnosťou okamžitého zdieľania na sociálne siete. A ani tu nechýbajú odporúčania. Ak náramok vyhodnotí predchádzajúci spánok ako nekvalitný, odporučí vám pred nasledujúcim spánkom napr. šálku harmančekového čaju.

Poslednou doplnkovou funkciou je meranie UV žiarenia. Náramok dokáže cez informačnú LED diódu zmerať intenzitu UV žiarenia. Samozrejme, nejde o presný údaj, ale len informačného charakteru. Najprv treba zadať typ remienku (kožený/gumený) a potom smerovať náramok vrchnou časťou k slnečným lúčom, resp. zdroju UV žiarenia. Následne prebehne meranie (5 sekúnd) s vyhodnotením a odporúčaním na vhodný opaľovací krém (UV faktor) alebo prikrývku hlavy a pod. Zaujímavé, ale zaobišli by sme sa aj bez toho.

Ešte niekoľko dôležitých informácií

Integrovaná batéria v náramku vydrží takmer mesiac, čo je výborné. Ak však klesne pod 10 %, všetky upozornenia sa deaktivujú. V balení sa nachádza malá magnetická nabíjačka, ktorá je určená len pre toto zariadenie a pripája sa do nej klasický microUSB kábel. Aplikácia umožňuje reset na výrobné nastavenia zariadenia, a taktiež manuálne zisťovanie aktualizácií. Keďže náramok nemá displej, hodnotu batérie vidíte iba v aplikácii, no pri jej výdrži je to nepodstatné. Náramky, resp. remienky sú dostupné v dvoch vyhotoveniach – gumené a kožené (viacero farebných variant). Remienok je dostatočne pevný a odolný s dĺžkou 245 mm. Upnutie je pevné, pomocou kovového cvoku, avšak pri silnom odere sa môže stať, že sa rozopne. Honor Color Band A1Huawei Color Band A1 sú totožné zariadenia.

 

Verdikt TOUCHIT

Náramok používame niekoľko dní a nemáme nič extra, čo by sme mu mohli vytknúť. Akurát tá cena by mohla byť o niečo nižšia. Meranie fyzickej aktivity je v porovnaní s inými zariadeniami celkom presné a ak hľadáte nenápadný inteligentný náramok, Honor Color Band A1 odporúčame. Je to zaujímavé nositeľné zariadenie, ktoré bude neustále sledovať vašu aktivitu, spánok, ráno vás potichu zobudí a počas dňa upozorní na prichádzajúce hovory či správy.

 

Cena náramku Honor Color Band A1: od 66,60 eur

 

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE