Česko-slovenské predstavenie Honor 8 Pro sa konalo v Prahe a my sme tam, samozrejme, nechýbali.

Doplňujeme aj porovnávaciu tabuľku, ktorá prináša hlavné výhody Honor 8 Pro v porovnaní s konkurenciou.

Nielen na produktových fotografiách, ale aj v skutočnosti vyzerá Honor 8 Pro výborne a pôsobí prémiovo. Spoločnosť Honor hovorí, že takýto telefón tu ešte nebol, áno, v portfóliu spoločnosti ešte nie. Každopádne ide o zaujímavé zariadenie s takými špecifikáciami, ktoré nie sú často vídané.

„Tlačová konferencia sa niesla v príjemnej atmosfére a prebiehala bežným spôsobom, teda rekapituláciou aktuálne dostupných zariadení a informáciou o predajoch zariadení Honor. Treba povedať, že Honor bojuje správnymi zbraňami a má silnú základňu používateľov.“

Začnime displejom, ktorý má veľkosť 5,7-palca a QHD rozlíšenie (2560 x 1440 Px / 515 ppi). Displej má mierne zaoblené hrany (2.5D) a zaberá 79% z celkovej plochy telefónu. Je to vôbec po prvýkrát, čo má spoločnosť Honor vo svojom zariadení displej s takto vysokým rozlíšením, na ktorom si bezproblémov pozriete obsah v 4K kvalite, a taktiež ho využijete na virtuálnu realitu. To sme si na mieste predstavenia vyskúšali.

Displej pôsobí dobrým dojmom, farby sú živé a kontrast dostatočný. To, ako sa displej „správa“ v bežnej prevádzke sa dozviete v redakčnej recenzii. Páči sa nám integrácia funkcie, ktorá vo večerných hodinách redukuje vyžarovanie modrého svetla – eye-care mode 2.0.

„Konštrukcia Honor 8 Pro je celokovová (unibody) a výborne sadne do ruky. To aj napriek jeho veľkosti – 157 x 76 x 6,97 mm s hmotnosťou 186 gramov.“

Hardvér je to, čo odlišuje Honor 8 Pro od konkurencie. Zameranie na výkon je očividné, ale skutočnosť ukáže až čas. Honor 8 Pro poháňa osemjadrový procesor vlastnej produkcie – Kirin 960 (4 x 2,4 GHz + 4 x 1,8 GHz), ktorému sekunduje 6 GB operačnej pamäte RAM. Skutočne obrovská nádielka. Grafický procesor (GPU) je v tomto prípade Mali G71MP8, s využitím API Vulkan, čo poteší najmä mobilných hráčov. Grafický výkon je podľa výrobcu až o 180% vyšší, oproti Honor 8.

Okrem bežných herných titulov využijete výkonnú grafiku a jemný displej na virtuálnu realitu. Každé balenie Honor 8 Pro sa dá premeniť na základné VR okuliare, pričom môžete využiť predinštalovanú aplikáciu Jaunt VR. Interná pamäť zariadenia má kapacitu 64 GB, pričom je možné rozšírenie o microSD kartu do max. kapacity 128 GB. Dodajme, že operačný systém je Android vo verzii 7 Nougat, s vylepšenou nadstavbou od výrobcu – EMUI 5.1.

„Honor 8 Pro je Dual SIM zariadenie a má hybridný slot. Môžete si vybrať medzi druhou SIM kartou alebo pamäťovou kartou.“

Fotoaparát nie jeden, ale rovno dva. Podobne ako v zariadeniach Huawei, akurát bez Loga spoločnosti Leica. Fotoaparát je kombináciou dvoch 12 MPx snímačov – RGB + monochromatický. Vo výsledku by mal ponúknuť vyšší dynamický rozsah a lepšiu svetelnosť. Tá má hodnotu f/2.2 a v prípade prednej kamery, s rozlíšením 8 MPx, je clona f/2.0.

Fotoaparát má vylepšený algoritmus a kombinované zaostrovanie: laserové + kontrastné. Laserové zaostrovanie ju ukryté v čiernom leme fotoaparátu a nie je ho vidieť. Viditeľný je však dvojtónový LED blesk. Nachádza sa tu aj režim širokej clony, s ktorým je možné pracovať aj po zachytení snímky. Efekt má rozsah od f/0.95 po f/16. Dodajme, že zadná kamera natáča video v max. rozlíšení 4K/30 fps, pričom predná kamera zaznamenáva Full HD video.

„Zadná strana zariadenia patrí okrem dvojici fotoaparátov aj multifunkčnému snímaču odtlačkov prstov, ktorý patrí medzi najrýchlejšie na trhu.“

„Máme tu už aj niekoľko prvých benchmarkov“

Veľkému telefónu patrí veľká batéria. O tú núdza nebude, novinka má batériu s kapacitou 4000 mAh a podporou Smartpower 5.0. To je systém energetickej správy batérie, ktorý zvyšuje jej výdrž. Výdrž udávaná výrobcom jeň: 1.44 dňa náročného používania, 2 dni bežného používania, 18 hodín prehrávania videa alebo 108 hodín prehrávania hudby.

Zhrňme si to, Honor 8 Pro je „nadopovaný“ výkonným hardvérom, má kovové telo, veľký 5,7“ QHD displej, ponúka plnú podporu LTE sietí, je to DUAL SIM zariadenie a má USB-C konektor. Štandardnou výbavou je snímač odtlačkov prstov, NFC, Bluetooth 4.2, Wi-Fi, a tiež USB OTG. Páči sa nám celkový dizajn a kombinácia 12 MPx snímačov, ktorým dáme zabrať v redakčnom teste.

Honor 8 Pro je možné objednávať od 1.5.2017, čiže od nasledujúceho pondelka. Stanovená cena pre Slovensko je – 590 eur. Novinka bude dostupná u predajcov: Alza.sk, NAY, Datart, TPD, Okay, Mall.sk alebo u operátora O2.

Za pozvanie na tlačovú konferenciu ďakujeme spoločnosti Honor

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE