iOS 15 bol predstavený iba nedávno, pričom sme z neho neboli úplne „na mäkko“, no niekoľko dôležitých noviniek predsa len prinesie a z praxe vieme, že bude aj veľa skrytých funkcií, o ktorých sa na predstavení vôbec nehovorilo.

 Aktuálne je dostupná iba Beta verzia iOS 15 pre vývojárov, ktorí upozornili na jednu zaujímavú novinku, ktorou je bezpečnostný protokol WPA3 v rámci hotspot pripojení.

Bezpečnostný protokol WPA3 existuje už dlho, no Apple ho doposiaľ tak trošku ignoroval. Aktuálne sa v rámci hotspot pripojenia v iOS používa starší bezpečnostný protokol WPA2. WPA3 protokol bol predstavený v roku 2018 alianciou Wi-Fi po zraniteľnosti KRACK-u v roku 2017. Nový bezpečnostný štandard priniesol nové možnosti pre osobné aj podnikové siete.

Wi-Fi

Wi-Fi

Z histórie uvedenia protokolu WPA3

„V roku 2018 sa v rámci Wi-Fi CERTIFIED WPA3 objavia štyri nové funkcie pre osobné a podnikové siete Wi-Fi. Dve z funkcií poskytnú silnú ochranu aj keď si používatelia zvolia heslá, ktoré nedosahujú typické odporúčania týkajúce sa zložitosti a zjednodušia proces konfigurácie zabezpečenia pre zariadenia, ktoré majú obmedzené alebo žiadne rozhranie displeja. Ďalšou funkciou bude posilnenie súkromia používateľov v otvorených sieťach prostredníctvom individualizovaného šifrovania údajov. A nakoniec 192-bitový bezpečnostný balík, zosúladený s balíkom Commercial National Security Algorithm (CNSA) od Výboru pre národné bezpečnostné systémy, bude ďalej chrániť Wi-Fi siete s vyššími bezpečnostnými požiadavkami – vláda, obrana a priemysel.„

Po oficiálnom uvoľnení iOS 15 / iPadOS 15 pre verejnosť (na jeseň tohto roku / podporované zariadenia) nebudú používatelia musieť robiť vôbec žiadne zmeny, pretože pôjde o automatickú aktualizáciu protokolu. Aj napriek tomu sa na prístup k hotspotu odporúča používať silnejšie/bezpečnejšie heslá.

Zdroj: 9to5mac.com

Prečítajte si aj:

Apple ukázal ako bude vyzerať a čo ponúkne nový iOS/iPadOS 15

Značky:

Miroslav Illéš

Miroslav Illéš
OUTDOOR | PRÍRODA | AUTOMOBILY | TECHNOLÓGIE