Šikovný notebook, ktorý má hmotnosť menšiu ako jeden kilogram a vydrží na batériu približne deväť hodín prevádzky.

Koľko notebookov sa môže pochváliť týmito parametrami? Veľa ich nebude a je pravda, že Aero 13 nie je určený na hry, no v rámci kancelárskeho notebooku poskytuje silný výkon vďaka procesoru Ryzen série 5. Rovnako treba povedať, že grafická karta v procesoroch AMD je silnejšia ako tá v drvivej väčšine procesorov Intel.

Plastové telo

Toto nemusí byť žiadna prekážka, nakoľko notebook má pevné telo. Je to aj základný predpoklad na zníženie hmotnosti a to by s hliníkom išlo podstatne ťažšie. Koncept takto stavaného notebooku vítam a odporúčam ho aj vám. Viem, že keď sa povie hliník, znie to lepšie, tu mi nechýbal.

Materiálové spracovanie je príjemné a opierka na dlane je jemne zdrsnená. Tiež aj klávesy sú drsnejšie, než pri iných notebookoch, kde výrobca vyleštil klávesy tak do hladka až sa kĺžu. Tu je to naopak a pôsobí to príjemne. Ako už býva pri HP zvykom, je tu stĺpec editačných klávesov napravo. Pekný zvyk zo 14“ modelov, teraz vďaka pomeru strán 16:10 vzniká priestor pre tento typ klávesov.

Displej má tenké rámiky a podľa mňa veľmi vysoké rozlíšenie. Konkrétne 2560 × 1600 px a to je na 13,3“ notebook priveľa. Opäť platí to, na čo sa sťažujem pri všetkých týchto notebookoch. Displej má malú uhlopriečku takže plné rozlíšenie bez zväčšenia prvkov nezvládnete.

Pri zväčšení 150 % sú ale prvky veľké a vo výsledku dostanete menej miesta ako pri Full HD+ rozlíšení. Kompromis, ktorý som zvolil ja, predstavoval hodnotu 125 %. To bolo tak akurát, aby som získal na displeji aj miesto na aplikácie a obsah, nielen hladký obraz a zároveň, aby som na displeji aj niečo videl.

Veko klasika

Nepríjemné, ale mne skrátka uhol vyklápania veko na notebookoch HP nestačí. Keby išlo o 15,6“ model, ktorého povedzme aj spodný rámik nie je tak nízko, bolo by to akurát. Tu ale otvoríte veko a máte pocit, že ešte kúsok by to chcelo.

Potom dávate hlavu priveľmi nadol, pretože tenké rámiky a ešte na malom notebooku začínajú nízko. Toto jediné pre mňa predstavovalo ergonomický problém. Roky to takto HP robí a pritom by pomohlo, keby mechanizmus povolil vyklopenie ešte o niekoľko stupňov.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Podsvietená klávesnica

Dva stupne podsvietenia je taký štandard, svetlo preniká aj pomedzi klávesy, ale vyzerá to dobre a večer si osvetlíte viac ako len klávesnicu notebooku. Toto úplne nebýva zvykom, ale k tomuto nemám výhrady.

Touchpad je jednoliaty, funguje dobre a jeho povrch je oproti opierke na dlane výrazne hladší. Treba ho ale stlačiť viac naspodku, inak síce „klikne“ ale nenastane udalosť pre ľavé alebo pravé tlačidlo myši. Čítačka odtlačkov je spoľahlivá a biela na bielom nenápadná. Iné biometrické prihlasovanie tu nie je. Škoda, že rám displeja nemá pri kamere mechanický kryt. To by som využil.

Zdroj: Michal Reiter / TOUCHIT

Výdrž 9 hodín

Na cestovanie je to veľmi dobrý notebook. Budete preklínať otvorenie veka pod malým uhlom ale velebiť za dlhú reálnu výdrž batérie. V benchmarku išiel cez deväť hodín. V reálnych testoch sa dostanete na 6,5 hodín kancelárskej práce s úsporným režimom. To je veľmi dobrý čas a zistíte, že sa na to môžete spoľahnúť.

Notebook má nabíjačku s konektorom HP, ja som ho ale nabíjal cez USB-C iným adaptérom. Na správu napájania môžete využívať profily HP a určovať si riadenie výkonu, najviac sa to oplatí pri potrebe šetrenia batérie. Ventilátory sú pri vysokom zaťažení dosť počuť, ale notebook sa vyslovene neprehrieva.

Verdikt

HP Pavilion Aero 13 je praktický notebook a s vyšším kancelárskym výkonom. Keby sa dal displej vyklopiť ešte o kúsok viac, nemal by som žiadne výhrady. Existuje aj vyššia konfigurácia s Ryzen série 7. Poteší aj zvukom Bang&Olufsen, ktorý patrí medzi to lepšie, čo môžete z notebooku počuť.

Cena: 989 eur

Zapožičal: HP Obchod

Páči sa nám

  • Skutočne ľahký
  • Využitý priestor pre klávesnicu
  • Vysoký kancelársky výkon
  • Extra výdrž na batériu

Nepáči sa nám

  • Malý uhol vyklopenia displeja
  • Zbytočne vysoké rozlíšenie na 13,3″ displej

Technické parametre

Model notebooku / ParameterHP Pavilion Aero 13-be0903nc
ProcesorAMD Ryzen 5 5600U 2,3 ÷ 4,2 GHz, 16 MB L3 cache (10 ÷ 25 W TDP)
Operačná pamäť16 GB DDR4 (max. 16 GB)
Pevný disk512 GB SSD
Hlavný displej13,3″, IPS, Anti-Glare, max. rozlíšenie 2560 × 1600 px
Grafická kartaAMD Radeon Graphics, 512 MB
Wi-Fi / BluetoothWi-Fi 6ax / Bluetooth 5.2
Porty2 × USB 3.2-A Gen 2, 1 × USB-C Gen 2 + DP + PD, HDMI 2.0, audio
Operačný systémWindows 11 Home
Rozmery [mm]297 × 209 × 17
Hmotnosť [kg]0,99
ZapožičalHP Obchod
Cena (EUR s DPH)989
Model / TestyHP Pavilion Aero 13-be0903nc
PCMark 10 – Kancelársky výkon5570
3DMark 11 – Herný výkon5294
VR Mark – Orange Roomnekompatibilný
HD Tune Pro 5 – Average speed [MB/s]1132,1
CrystalDiskMark Seq Max. Čítanie / Zápis [MB/s]3606,99 / 2797,73
PCMark 10 – Výdrž batérie [hh:mm]9:14
Displej – Maximálna hodnota jasu [cd/m2]429
Faktor mobility9,33

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.