HP predstavilo nové portfólio počítačov s umelou inteligenciou, ktoré zahŕňa nové počítače HP Elite, firemné notebooky na online spoluprácu a mobilné pracovné stanice HP Z.

Umelá inteligencia v notebookoch HP
Umelá inteligencia v notebookoch HP

HP zároveň oznámilo vznik centra na tvorbu AI vrátane AI Studio vyvinutého spoločne s NVIDIA. K tomu ešte pripočítajte nové portfólio certifikovaných riešení konferenčných miestností a náhlavových súprav značky Poly Studio. HP tiež predstavuje prvé podnikové počítače navrhnuté na ochranu firmvéru pred hackerskými útokmi z kvantových počítačov poháňané vylepšeným čipom HP Endpoint Security Controller (ESC) na ochranu citlivých údajov v budúcnosti.

Hybridné pracovné prostredie

V meniacom sa hybridnom pracovnom prostredí pracovníci bojujú s digitálnou únavou. Len 27 % znalostných pracovníkov má zdravý vzťah k práci a až 83 % sa domnieva, že je čas nanovo si vytvoriť vzťah k práci. Väčšina zamestnancov verí, že práve umelá inteligencia otvorí nové možnosti, ako si prácu viac užívať. Ale na to potrebujú tie správne nástroje s technológiou umelej inteligencie.

Budúcnosťou pre podniky je hybridná forma práce a na to treba byť pripravení
Budúcnosťou pre podniky je hybridná forma práce a na to treba byť pripravení

S využitím AI sa mení spôsob, akým komunikujeme s technológiami a tiež navzájom na pracovisku. Pracovisko je pritom v epicentre tejto revolúcie. Zamestnávatelia sú dnes pripravení povolať svoje tímy späť do kancelárie. Zamestnanci však na to nie sú pripravení.

Tento rozpor presahuje rámec bežného nesúladu v preferenciách a zamestnanci a podniky sa tak nachádzajú na križovatke. Zamestnanci žiadajú väčšiu flexibilitu, kde a kedy budú pracovať, zatiaľ čo podniky a ich vedenie chcú, aby sa ich zamestnanci vrátili do kancelárie a boli viac pod dohľadom.

Kláves pre umelú inteligenciu na HP Elite x360
Kláves pre umelú inteligenciu na HP Elite x360

Novú formu práce umožňuje umelá inteligencia

Pre veľké podniky to znamená posun v myslení k novým spôsobom práce. Musia proaktívne hľadať riešenia, ktoré umožnia zamestnancom podávať čo najlepší výkon a zároveň dosiahnuť viac s menším úsilím. Treba pritom pracovať s bežnou praxou – škrtmi v rozpočte, obmedzenými zdrojmi a pokračujúcim bojom o talenty s cieľom podporiť rast a ziskovosť.

Zamestnanci dnes preferujú prácu z domu
Zamestnanci dnes preferujú prácu z domu

Súčasná pracovná sila naproti tomu očakáva radikálnu flexibilitu a organizácie to musia akceptovať. Na konkurenčnom trhu práce je prilákanie a udržanie špičkových talentov kľúčovou úlohou vedúcich predstaviteľov podnikov. Prijímanie hybridných pracovných modelov je tak strategický krok, ktorý má osloviť širší okruh talentov vrátane tých, ktorí oceňujú flexibilitu práce na diaľku.

Porty na HP Elite x360
Porty na HP Elite x360

Spoločnosti však pochopili len časť tejto rovnice. Len veľmi málo organizácií sa dôsledne zaoberá celým spektrom možností, ktoré by vytvorili najlepšie pracovné prostredie vo svojej triede.

Toto sú míľniky, ktoré manažéri musia úspešne vyriešiť pri prechode na flexibilný model:

  • Technologická integrácia: Zabezpečenie bezproblémovej integrácie technológií na spoluprácu v rámci tímov
  • Komunikačné medzery: Prekonanie možných komunikačných a informačných nezrovnalostí v rámci rôznych nastavení, kde pracovné skupiny pracujú podľa rôznych harmonogramov a platforiem.
  • Zabezpečenie kybernetickej bezpečnosti: Zavedenie spoľahlivých opatrení kybernetickej bezpečnosti na ochranu citlivých údajov. Zamestnanci pracujú na rôznych miestach a zariadeniach a bezpečnosť je pre nich kľúčová.
  • Riadenie zdrojov: Efektívne riadenie kancelárskych, technických a podporných služieb pre hybridnú prácu
  • Optimálny výber dodávateľa: Nesprávny výber riešení pre vzdialené pracoviská vedie k oneskoreniam a neefektívnosti a tiež k zvýšeniu nákladov
Prezentácia noviniek HP pred partnermi
Prezentácia noviniek HP pred partnermi

Keďže väčšina spoločností stojí na prahu transformačnej éry na pracovisku, HP si uvedomuje svoju kľúčovú úlohu pri podpore zamestnancov a ponúka riešenia dôležité pre podnikanie a bezproblémovú digitálnu transformáciu pracoviska. Od kaviarní až po prácu z druhého konca sveta, HP uznáva rozmanité pracovné prostredie, v ktorom sa dnes zamestnanci pohybujú. Podporuje flexibilné riešenia na pracovisku, ktoré bezproblémovo umožnia zamestnancom pracovať v kancelárii, doma aj na cestách.

Práca s počítačmi s umelou inteligenciou

Pre súčasných manažérov, znalostných pracovníkov a tvorcov predstavila HP najnovšiu generáciu počítačov HP Elite a Pro s umelou inteligenciou, ktoré obsahujú Copilot v systémoch Windows 11 Pro. Tiež uviedla mobilné pracovné stanice Z by HP, ktoré prinášajú vysokovýkonné počítačové riešenia navrhnuté na výkon pri najnáročnejších pracovných postupoch. Najnovšie riešenia HP Elite a Pro PC sú vybavené schopnosťami AI poháňanými procesormi Intel Core Ultra 5 a 7 alebo procesormi AMD Ryzen PRO novej generácie s vyhradenými NPU na riešenie úloh AI s personalizovanejším výkonom.

Mítingy na diaľku sú dnes súčasťou aj rodinného života
Mítingy na diaľku sú dnes súčasťou aj rodinného života

Technológia HP Smart Sense je navrhnutá tak, aby automaticky predvídala a prispôsobovala sa vášmu správaniu pri používaní počítača. Musí zabezpečiť najlepšiu rovnováhu medzi výkonom a spotrebou. Okrem toho zvuk Poly Studio a dynamické vyrovnávanie hlasu, redukcia šumu AI a automatické rámovanie ponúkajú vylepšenú, prirodzenú interakciu a spoluprácu cez webkameru.

HP Elite x360 1040
HP Elite x360 1040

Spoločnosť HP má v súčasnosti najväčšie portfólio počítačov s umelou inteligenciou založených na technológiách Intel a AMD. Aktuálne predstavený rad zahŕňa:

  • Notebooky HP Elite 1000 Series G11: Táto séria je najvýkonnejším podnikovým počítačom s umelou inteligenciou na svete a je navrhnutá tak, aby poskytovala kombináciu mobility, výkonu a až 21-hodinovej výdrže batérie pre vedúcich pracovníkov a mobilných pracovníkov. Vďaka využitiu sily umelej inteligencie majú používatelia až o 80 % vyšší grafický výkon, až o 38 % nižšiu spotrebu energie pre spoluprácu s umelou inteligenciou a až o 132 % rýchlejší strih videa s umelou inteligenciou v porovnaní s predchádzajúcou generáciou. Vďaka technológii HP Smart Sense transformuje AI výkon počítača tak, aby pracoval až o 40 % tichšie. Viac ako 70 % hlavných častí obsahuje recyklované materiály vrátane recyklovaných rybárskych sietí v klávesnici. Okrem toho sledovanie údajov o spotrebe a následné návrhy pomáhajú znížiť spotrebu energie.
  • Notebooky HP EliteBook 800 a 805 série G11: Vytvorené sú tak, aby spĺňali potreby podnikových pracovníkov, ktorí denne pracujú s náročnými úlohami. Poskytujú vysoký výkon a funkcie na spoluprácu. Nová séria je vybavená procesormi Intel Core Ultra 5 a 7 alebo procesormi AMD Ryzen PRO novej generácie na produktivitu poháňanú umelou inteligenciou. Tieto počítače obsahujú minimálne 75 % PCR plastov vo svojom ráme.
  • Notebooky HP EliteBook 600 a 605 série G11: Vytvorené sú pre organizácie podnikového a verejného sektora, ktoré potrebujú maximalizovať hodnotu a flexibilitu na vybavenie celého radu používateľov v hybridných prostrediach. Tieto počítače zvládajú náročné podnikové aplikácie, takže prácu možno vykonávať efektívne a spoľahlivo. Zariadenia obsahujú najmenej 30 % PCR plastu v ráme a najmenej 50 % PCR plastu v krytoch klávesov.
  • Notebooky HP ProBook 400 a 405 série G11: Tieto zariadenia sú určené pre hybridných pracovníkov, ktorí delia čas medzi kanceláriu a domov a ponúkajú pracovné postupy založené na umelej inteligencii a základný výkon. Pritom ponúkajú možnosť rozšírenia úložiska a pamäte. Séria obsahuje v šasi 50 % postindustriálne recyklovaného lisovaného hliníka.
  • Stolný počítač HP Elite Small Form Factor 805 G9: Navrhnutý pre pracovníkov so stolnými počítačmi, ktorí chcú posunúť produktivitu na vyššiu úroveň, ponúkajú pracovníkom zvýšenú konektivitu, aby mohli využívať cloudové aplikácie AI, ako je Copilot v systéme Windows s možnosťou Wi-Fi 7 a voliteľným integrovaným NPU vo vybraných modeloch s procesorom Ryzen AI2 vrátane 2 GB grafiky AMD Radeon RX 6300 alebo 4 GB diskrétnej grafiky NVIDIA T400.

Pracujte chránení pomocou bezpečnostných riešení HP

  • HP stavia na svojej povesti najbezpečnejších a najlepšie spravovateľných počítačov a predstavila tak prvé firemné počítače na svete, ktoré chránia firmvér pred kvantovými počítačovými hackermi a sú vybavené vylepšeným čipom HP Endpoint Security Controller (ESC), ktorý pomáha zabezpečiť správu a ochranu citlivých údajov. Počítač má oddelený ESC radič od procesora a operačného systému a poskytuje hardvérovú platformu, ktorá znižuje riziko narušenia dát.
Endpoint Security Controller
Endpoint Security Controller
  • Notebooky HP Elite a ProBook a pracovné stanice Z by HP sú vybavené systémom HP Wolf Security for Business, ktorý chráni koncových používateľov bez ohľadu na to, kde a ako pracujú. HP tiež uviedla na trh službu HP Cloud Endpoint Manager SaaS, ktorá je účelovo vytvorená pre kritické zariadenia a pomáha IT oddeleniu zabezpečiť koncové body pred hrozbami pomocou automatizovaného monitorovania a nápravy zariadení.
HP Wolf Pro Security
HP Wolf Pro Security

Akcelerácia možnosti vedy o údajoch pomocou centra na vytváranie umelej inteligencie HP vrátane HP AI Studio

HP urýchľuje éru umelej inteligencie pomocou riešení dátovej vedy na mieru. Centrum HP na tvorbu AI kombinuje najpokročilejšiu pracovnú stanicu pre AI s robustnými riešeniami, ako je Z by HP AI Studio a poskytuje tak najkomplexnejšie riešenie pracovnej stanice na vývoj AI na svete.

Pracovné stanice a riešenia Z by HP navrhnuté v úzkej spolupráci so spoločnosťou NVIDIA pomôžu škálovať výpočtové a AI zdroje z lokálnej infraštruktúry do cloudu. Tým sa zjednoduší budovanie a prispôsobovanie súkromných modelov AI prostredníctvom platformy, ktorá spája dátové tímy, nástroje a výpočty.

Vďaka integrácii dát a predtrénovaných modelov NVIDIA do HP AI Studio môžu teraz zákazníci jednoducho pristupovať k pracovným postupom kdekoľvek. Grafické procesory NVIDIA urýchľujú tréning, čím zvyšujú rýchlosť dosahovania hodnoty. HP AI Studio, vylepšené technológiou NVIDIA, má byť prvou platformou na vývoj AI, ktorá bude obsahovať NVIDIA NGC od výrobcu OEM pracovných staníc.

HP Security
HP Security

Pre dátových vedcov a tvorcov umelej inteligencie je rozhodujúca možnosť plynulého škálovania projektov z pracovnej stanice umelej inteligencie do cloudu. Tým, že modely AI od začiatku vytvárajú v hybridnom výpočtovom prostredí z jedného centralizovaného miesta, môžu ľahšie prejsť z vývoja produktu do výroby pri najzávažnejších úlohách dátovej vedy a AI. Spoločnosti HP a NVIDIA zdieľajú spoločnú víziu, ktorá umožňuje bezproblémové škálovanie z pracovných staníc do cloudu NVIDIA DGX a poskytuje flexibilitu a výkon v ich výpočtových možnostiach.

Zvýšte produktivitu s monitormi a periférnymi zariadeniami HP

HP predstavilo aj nové monitory a periférne zariadenia, ktoré poskytujú pohodlné používateľské prostredie. Na svete je tak prémiový rad komerčných monitorov a HP oznámilo monitory HP Series 7 Pro, ktoré obsahujú najpokročilejší rad konferenčných monitorov na svete vytvorený pre tvorcov a manažérov, ktorí sa snažia prispôsobiť svoj pracovný štýl.

Nový sortiment HP
Nový sortiment HP

Monitory HP Series 7 Pro s uhlopriečkou 27 a 34 palcov sú prvou sériou konferenčných monitorov na svete s integrovanou webovou kamerou s umelou inteligenciou na ochranu súkromia, ktorá poskytuje virtuálnu spoluprácu tak ako pri osobnom stretnutí. Vždy vyzeráte a zniete čo najlepšie.

Tieto monitory, ktoré sú k dispozícii v rade 11 modelov, tvoria najširšiu ponuku displejov HP triedy DreamColor.

Bezdrôtová klávesnica HP 965 prináša novú úroveň pohodlia a flexibility. Jej rozloženie s rozdelenými zónami a 20 programovateľných klávesov ponúka dostatočnú mieru prispôsobenia, zatiaľ čo samostatný prispôsobiteľný numerický blok dopĺňa jej funkčnosť. Integrovaný kláves Copilot využíva možnosti umelej inteligencie. Pripojiť môžete viacero zariadení prostredníctvom rozhrania Bluetooth alebo hardvérového kľúča. Táto klávesnica je vyrobená z 50 % z recyklovaných materiálov a zabalená v externom obale z udržateľných zdrojov.

Nový sortiment HP
Nový sortiment HP

Dvojrežimová klávesnica HP 685 Comfort má zvlnený ergonomický dizajn a opierku zápästia, ktorá vám umožní pohodlne písať celé hodiny. Je tiež vybavená integrovanou klávesnicou Copilot. Myš HP 685 Comfort Dual-Mode Mouse vám vďaka tvarovaným úchopom dobre padne do ruky. Programovateľné klávesové skratky týchto zariadení a pripojenia so zvýšeným zabezpečením zaručujú bezproblémovú prácu.

Zdroje: HP, vlastné

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.