V tomto prípade ide o zariadenie 2 v 1 pre hybridný život. Je to notebook ale aj tablet a to všetko s operačným systémom Windows 11 Pro.

Určenie

HP Spectre X360 je určený pre používateľa, ktorý pracuje v kancelárii, často je na cestách a pracuje aj z domu. Taká typická hybridná práca. Notebook je vyrobený aj z recyklovaných materiálov.

HP Spectre X360Zdroj: Touchit.sk
HP Spectre X360 aj s magneticky prichyteným dotykovým perom

Takíto používateľa chcú dlhú dobu prevádzky na batériu, výborné možnosti na realizáciu on-line mítingov na diaľku s výbornou kvalitou obrazu a zvuku. Rovnako vyhľadávajú veľmi dobrý displej, aby mohli pohodlne pracovať s grafikou a tiež chcú, aby bola zaistená bezpečnosť údajov. Rovnako, ak by sa niečo s notebookom stalo, aby bola možnosť rýchlej opravy na celom svete. Notebook existuje v tmavo modrej a v čiernej farbe. Hmotnosť tohto notebooku je 1,2 kg a dá sa pohodlne prenášať.

Zrezané hrany na HP Spectre X360Zdroj: Touchit.sk
Zrezané hrany na HP Spectre X360

Hardvérová výbava

Základom je procesor Intel Core Ultra 7 155H s podporou umelej inteligencie. Displej má uhlopriečku 16,0 palcov, rozlíšenie 2.8K (2880 x 1800) a ide o OLED dotykový displej 120 Hz. Kapacita pamäti RAM bola v našom prípade 32 GB, typ LPDDR5X. HP Spectre X360 mal v našom prípade SSD disk s kapacitou 1 TB (M.2 SSD NVMe, max. kapacita je 2 TB) a grafickú kartu Intel Arc. Je možné tento notebook objednať aj s grafickou kartou NVIDIA RTX 4050.

Ukážka možností OLED displeja na HP Spectre X360Zdroj: Touchit.sk
Ukážka možností OLED displeja na HP Spectre X360

Na 16-palcovom OLED displeji s pomerom strán 16:10 sa výborne zobrazujú filmy. Je tu aj podpora pre IMAX (týka sa obrazu aj zvuku) a variabilná opakovacia frekvencia displeja je od 48 po 120 Hz. Filmy s IMAX ENHANCED podporou pritom môžete nájsť napr. na serveri Disney+. Pomer plochy displeja k celkovej ploche notebooku je 90 %.

Kvalitný obraz pri prehrávaní filmu s podporou IMAX ENHACEDZdroj: Touchit.sk
Kvalitný obraz pri prehrávaní filmu s podporou IMAX ENHACED

Z hľadiska fyzických portov je tu USB-C s Thunderbolt, ďalej USB 3.2, HDMI 2.1, 3,5 mm jack port a čítačka pre microSD karty. Notebook má zaujímavý dizajn, na okrajoch sú zrazené hrany a prepojovacie porty sa nachádzajú práve v jeho hranách.

Porty v zrezaných hranách HP Spectre X360Zdroj: Touchit.sk
Porty v zrezaných hranách HP Spectre X360

Komunikovať môžete aj pomocou Wi-Fi 7 a Bluetooth. Spojenie medzi notebookom a smartfónom je možné pomocou Intel Multi-Device Experience 2.0. V hornej časti displeja je 9 MPx infračervená webkamera a notebook tak môžete bezpečne odomknúť aj rozpoznaním podoby tváre a to aj pri nízkej úrovni osvetlenia a so širokým uhlom pohľadu. Tiež tento systém rozpoznáva, ak vám niekto nazerá cez rameno a rozpozná to. Rovnako, ak odídete od notebooku, displej sa automaticky zhasne. Keď sa priblížite, znova sa zapne. Rozpozná aj stav, keď máte tvár veľmi blízko pri displeji a mohli by ste si poškodiť zrak. Na to vás jasne upozorní.

Snímanie obrazu tváre je možné vylepšiť aj prisvietením pomocou svetlého pruhu na dispolejiZdroj: Touchit.sk
Snímanie obrazu tváre je možné vylepšiť aj prisvietením pomocou svetlého pruhu na dispoleji

Veľmi sa nám páčil veľký touchpad v spodnej časti so zreteľnou haptickou odozvou – realizovaný klik naozaj cítite v ruke a môžete notebook ovládať aj gestami, touchpad má špeciálne plochy na nastavenie hlasitosti a jasu. Ďalej je tu podsvietená klávesnica, čítačka odtlačkov prstov je integrovaná v zapínacom tlačidle a súčasťou dodávky je aj dotykové pero. Zvuk podporuje DTS:X Ultra a je výborný zvuk. Tvoria ho do hore smerujúce tweetery, ďalej dopredu smerujúce reproduktory s basovou zložkou. Audio je vytvorené v spolupráci s Poly Studio.

Spomenuté dotykové pero vydrží na batériu celý rok. Súčasťou dodávky sú dva hroty pre toto pero. Operačný systém Windows 11 Pro je súčasťou dodávky.

Batéria v notebooku je 6 článková s kapacitou 83 Wh a notebook takto vydrží pracovať až do 10 hodín. Súčasťou dodávky je napájací zdroj s výkonom 100 W.

HP Spectre a jeho napájací zdrojZdroj: Touchit.sk
HP Spectre a jeho napájací zdroj

Poznatky z testovania

Pri prevádzke tohto notebooku sme si všimli veľmi nízky hluk aj pri vyššej záťaži. Prakticky ho nie je počuť. Z hľadiska hardvérového vybavenia ide o zariadenie pre kancelársku prácu a to naozaj na akomkoľvek mieste. Nie je to stroj na najvýkonnejšie hry alebo strih vide v 4K rozlíšení. to by chcelo výbavu s dedikovanou grafickou kartou.

Rozmazanie pozadia za postavouZdroj: Touchit.sk
Rozmazanie pozadia za postavou

Špecialitou je práve realizácia video konferencií. Na to je HP Spectre X360 vybavený nadštandardne softvérovo aj hardvérovo. Bez toho, aby ste si všimli úbytok výkonu má pri video konferencii za sebou rozostreté pozadie, pokojne sem môže dať aj niektoré z preddefinovaných pozadí. Hlas sa zachytáva vo veľmi dobrej kvalite zabudovaným systémom mikrofónov. Ďalšie možnosti sú v softvérovom posilnení očného kontaktu s poslucháčmi (EyeContact), potlačení blikania od vonkajšieho osvetlenia (Anti flicker) a je tu aj automatické zarámovanie vás ako osoby napr. v strede obrazu.

Nastavenie mikrofónov pri realizácii videomítinguZdroj: Touchit.sk
Nastavenie mikrofónov pri realizácii videomítingu

K tomuto notebooku je k dispozícii záruka 2 roky na mieste + 2 roky HP Absolute.

Cena: 1999 eur

Zapožičal: HP

Zdroje: vlastné, HP

Prečítajte si tiež

Ondrej Macko

Ondrej Macko
Ako novinár pracujem už od roku 1990. Teraz sa zaoberám mobilnou komunikáciou, multimédiami a vyhotovovaním videorecenzií.