Nová aktualizácia, nové problémy. Nie všetky sa dajú odhaliť pred jej vydaním.

Na pretrase je teraz aktualizácia na najnovšiu verejne dostupnú aktualizáciu Windows 11 označenú ako 22H2. Problém sa objavuje po jej nainštalovaní a hlásia ju hráči s grafickými kartami NVIDIA. Sťažujú sa na citeľný pokles výkonu. Na Reddite je novej aktualizácii venované samostatné vlákno s vyše 600 príspevkami. Na informácie o tomto probléme upozornil aj web ghacks.net.

Tu sa objavili aj príspevky na problémy spojenými s kartami uvedenej značky. Microsoft zatiaľ problém nepotvrdil, no NVIDIA je progresívnejšia a pýta od ľudí bližší popis problému. Ten sa dá nahlásiť na tejto stránke a nemusí ísť o vzniknutú situáciu s poklesom výkonu po prechode na verziu Windows 22H2. Formulár slúži na nahlasovanie rôznych ťažkostí s výrobkami NVIDIA. Je to podrobný a slúži na čo najlepšiu identifikáciu nielen samotného problému ale aj produktu, pri ktorom sa prejavuje.

Využitie CPU kleslo z 50 % na 5. To už je citeľný pokles výkonu, ktorý sa nedá prehliadnuť ani na výkonných zostavách s vyššou rezervou aj vzhľadom na striedmejšie nastavenie hry. Popri tom sa podľa ľudí znížilo aj snímkovanie. Nie je to ale prvý prípad. Už v minulosti sa objavili problémy s výkonom na platforme AMD. A to podľa slov Microsoftu má byť Windows 11 najlepší systém na hry.

Faktom ale je, že mnoho hráčov zostáva na Windows 10, nakoľko niektoré špecifické funkcie, ktoré má Windows 11 v základe, dostali Desiatky ako aktualizáciu. Ide napríklad o funkciu Direct Storage. Riešenie nie je ešte k dispozícii, na to ubehla veľmi krátka doba. Avšak používatelia po prechode na staršiu verziu Windows ohlásili, že problémy s výkonom sa napravili. Nie je to najlepšie riešenie, ale zatiaľ jediné najrýchlejšie.

Predpovedať, v čom môže byť problém, je ešte priskoro. Možno to má súvis s novo zavedenými funkciami ako napríklad variabilnou obnovovacou frekvenciou a vylepšenia pri hraní hier v režime okna. Možno bude chyba na strane ovládačov NVIDIA.

Zdroj: ghacks.net, Reddit

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.