Veľká aktualizácia operačného systému Windows 11 je oficiálne dostupná.

Ako sme uviedli v článku o vylepšeniach novej verzie, zavádzaná bude postupne. Používatelia majú možnosť urýchliť jej inštaláciu cez nástroj Windows Installation Assistant. Najlepšia cesta je počkať na overenie zo služby Windows Update. Tá berie do úvahy vašu systémovú konfiguráciu a ponúkne aktualizáciu len vtedy, keď bude zaistená plná kompatibilita.

Asistent inštalácie vyžaduje v počítači program Kontrola stavu počítača, ktorý vám odporučí stiahnuť. Stačí ho len spustiť a potom kliknúť na tlačidlo Obnoviť znova v Asistentovi inštalácie. Bez tohto kroku sa inštalácia nespustí. Na spustenie inštalácie ale musí byť splnená podmienka, že máte všetko v poriadku a počítač ako aj softvérové vybavenie je kompatibilné s požiadavkami zo strany Microsoftu.

Stretnúť sa preto môžete s takouto informáciou, ako je vidno na obrázku nižšie. Ide o informáciu z nášho nového notebooku s procesorom Intel Core i7 12. generácie.

Časť konfigurácií môže byť špecifických a tak nový notebook nemusí nutne znamenať dostupnosť systému medzi prvými. Druhá časť otázky dostupnosti je aj postupné uvoľňovanie, aby sa predišlo zahlteniu serverov.

Informácia o dostupnosti sa zobrazí v NastaveniachWindows Update automaticky, netreba nič robiť. Kontrola tohto typu sa dá robiť cez tlačidlo Vyhľadať aktualizácie.

Termín konca podpory

To, čo bude mnohých zaujímať, je termín podpory jednotlivých verzií. Podobne, ako to bolo pri Windows 10, aj tu sa bude uplatňovať doba podľa vami nainštalovanej aktualizácie. Verzia 21H2 má platnosť do 10. októbra 2023.

Aktuálne distribuovaná verzia označená ako 22H2 bude mať dostupnosť aktualizácií do 14. októbra 2024. Trvanie ďalších verzií ešte nie je ohlásené. Je pravdepodobné, že sa Microsoft vydá na podporu po dobu dvoch rokov.

Zdroj: vlastné, Microsoft

Prečítajte si aj:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.