Spoločnosť ARM pripravuje nový licenčný model, ktorý môže mať negatívny dopad na ceny smartfónov.  

Spoločnosť Arm je v technologickom priemysle veľmi dôležitým hráčom, ktorý sa drží v úzadí, aj keď jeho vplyv je obrovský. Hoci nie každý o tejto značke mohol počuť, tak je isté, že technológie tejto spoločnosti nosí každý deň so sebou. Nejde pritom iba o smartfóny, ale aj ďalšie kategórie elektronických produktov dennej spotreby. Nová správa z portálu AndroidAuthority naznačuje, že spoločnosť má v pláne prehodnotiť svoj licenčný model. V podstate chce za rovnakú vec viac peňazí.

Zdroj uvádza, že spoločnosť chce už v roku 2024 zvýšiť cenu svojich návrhov čipov prechodom na nový licenčný model. Táto správa je založená na vyjadreniach viacerých vedúcich pracovníkov a bývalých zamestnancov pôsobiacich v odvetví. Spoločnosť Arm má údajne v pláne prestať účtovať výrobcom čipov (napr. Qualcomm, MediaTek a pod.) licenčné poplatky za návrhy čipov Arm na základe hodnoty čipu. Namiesto aktuálneho licenčného modelu by spoločnosť Arm mohla výrobcom zariadení začať účtovať licenčné poplatky na základe hodnoty zariadenia.

Tchajwanský TSMC vyrába čipy napr. pre Apple. Zdroj: AppleinsiderZdroj: Appleinsider
Taiwanský TSMC vyrába čipy aj pre Apple

Poplatky aj výrobcom zariadení?

Táto navrhovaná zmena v porovnaní so súčasnou stratégiou údajne povedie k zvýšeným ziskom za každý návrh čipu. Pravdepodobne najdôležitejšou skupinou smartfónov pre Arm sú skladacie zariadenia, ktorých cena neraz presahuje 1500 eur. Hoci táto skupina zariadení teraz predstavuje iba malé percento, v budúcnosti sa bude jej podiel na trhu zvyšovať. Nový licenčný model môže spoločnosti Arm priniesť zvýšené zisky takmer okamžite po jeho zavedení. 

Na plány spoločnosti Arm reagoval aj vedúci pracovník jedného z veľkých čínskych výrobcov smartfónov. Uviedol: “Výška (licenčného poplatku) bude minimálne niekoľkokrát vyššia, ako dostáva Arm teraz.“ Hoci Arm pripravuje nový licenčný model, tak už na začiatku sa stretáva s odmietavým postojom.

Qualcomm Snapdragon X60Zdroj: Qualcomm
Qualcomm Snapdragon X60

Arm aktuálne predáva návrhy CPU, GPU, licencie na architektúru a ďalšie produkty výrobcom čipov, ako sú Qualcomm, MediaTek a ďalší. Spoločnosť potom týmto výrobcom čipov účtuje licenčné poplatky za každý dodaný procesor. Následne výrobcovia čipov predávajú svoje produkty výrobcom zariadení, ako sú Samsung, Xiaomi, OPPO a ďalší.

Portál tiež tvrdí, že výrobcovia čipov MediaTek, Unisoc a Qualcomm boli o navrhovaných zmenách informovaní. Predpokladá sa, že o pláne boli informovaní aj viacerí čínski výrobcovia smartfónov vrátane spoločností OPPO a Xiaomi.

Zdroj: AndroidAuthority

Prečítajte si aj:

Peter Hupka

Peter Hupka
Každý deň sledujem aktuálne dianie v technologickom svete a vyberám tie najzaujímavejšie témy pre náš web.