Rad smartfónov One je rozšírený o ďalší model. Úplná novinka One M9 predstavená v Barcelone na výstave MWC 2015 je plná príjemných vlastností. Potešia hlavne náročných používateľov. Prekážala nám len jeho vyššia hmotnosť.

Dizajn a vyhotovenie

Na prvý pohľad je na nerozoznanie od predchádzajúcej verzie. To však nevadí, nám sa to páči.  Určite existuje veľká skupina používateľov, ktorí si kúpia telefón preto, ako vyzerá,  ako sa drží v ruke a celkovo používa. Skupina týchto ľudí má potom možnosť upgradovať, povedzme spraviť generačnú výmenu, a mať tak to, na čo boli zvyknutí aj s dávkou vylepšenia.

Telo  typu unibody je z hliníka a vyzerá efektne. Ide o dual-tone vyhotovenie a rám telefónu má inú farbu ako zadný kryt a predná časť rámu. Všetky tri odtiene častí krytu spolu  ladia a odrazy svetla robia tento telefón neprehliadnuteľným. Výrobca ho právom prezentuje ako módny doplnok pre tých, ktorí chcú byť zladení nielen oblečením, ale aj svojou elektronikou. Nám sa na telefóne páčilo to, že je stále v úzkom tvare. Kým ostatní, či už v low-end alebo high-end triede, zväčšujú telefóny do šírky, HTC ide svojou cestou. A skutočne sa príjemne drží v ruke a ako sekundárny efekt sa aj dobre vkladá do vrecka na nohaviciach.

Veľmi sa nám páčili tlačidlá na ovládanie hlasitosti. Aj tu sú oddelené a na úzkej hrane vyzerajú dobre. Nad nimi je slot na microSD kartu až do kapacity 2 TB. Na opačnej strane je slot na Nano SIM kartu. Konektory pre audio aj nabíjanie sú na spodnej časti. Oceňujeme tento krok, možno sa pridá čoraz viac výrobcov. Pri počúvaní hudby je praktickejšie pripojenie slúchadiel zo spodnej časti.

Reproduktory BoomSound sú tentokrát doplnené o technológiu Dolby Surround 5.1. Pri počúvaní hudby alebo filmov sa zobrazí v notifikačnom paneli možnosť prepnutia režimu zvuku Hudba alebo Kino. Zmena je citeľná a reproduktory hrajú vynikajúco.

Fotoaparát na zadnej strane podporuje rozlíšenie 20 MPix a  sklíčko šošovky je zafírové. Náchylnosť na poškriabanie je minimálna. V tomto prípade sa výrobca zbavil technológie UltraPixel, predný fotoaparát je ňou vybavený a to je správne rozhodnutie. Znamená to, že aj selfie fotografie budú vyzerať veľmi dobre. Výrobca tu išiel cestou väčšej fyzickej veľkosti snímača než honbou za megapixelmi.

Technológie a používanie

Základom je silný procesor Snapdragon 810. Je to 8-jadrový model zložený z jadier 4 × 2 GHz a 4 × 1,5 GHz. Nejde teda o skutočný 8-jadrový procesor. Vo výsledku to však nevadí, je skutočne rýchly a zároveň má lepšiu správu výkonu, najmä ak potrebujete šetriť energiu. Je 64-bitový, čo v praxi prinesie celkové zrýchlenie. No ešte stále si treba počkať na plne kompatibilné aplikácie. Kapacita RAM v podobe 3 GB je prínosom. Počas testovania sme sa nestretli ani raz s prekreslením úvodnej obrazovky alebo akýmkoľvek spomalením systému. Kapacita 32 GB vo forme úložného priestoru bude mnohým postačovať, dá sa doplniť pamäťovou kartou.

Z ďalších technológií sme ocenili Wi-Fi s podporou všetkých štandardov a takisto podporou 5 GHz režimu. Toto je vynikajúce a vidno, že One M9 je technologicky dobre vybavený multimediálny telefón. Rozlíšenie displeja zostalo Full HD. Takže nielen pri použití UltraPixel fotoaparátu ale aj reálnom využití pomeru kvality a spotreby energie, ukázal výrobca svoju predstavu o reálne využiteľných vlastnostiach.

Mohli by vás zaujímať aj tieto články:
Oficiálne predstavenie HTC One M9 na Slovensku
Vedeli ste, že Google pozná históriu vašej polohy?
Letné dvojčíslo touchIT prináša veľkú letnú tému!

Je bežné, že vlajkové lode majú najnovší Android 5. HTC zapracovalo aj na rozšírení HTC Sense a k dispozícii je jeho siedma verzia. Absolútna previazanosť so systémom je niečo, v čom stále vedie a je to cítiť na každom kroku. Od úpravy, ktoré ikony budú v programoch zobrazené, cez témy až po špeciálne widgety. Všade je cítiť prínos HTC Sense. Prináša aj widget, ktorý zobrazuje ikony podľa toho, kde sa nachádzate. Tri lokality – Doma, Pracovisko a Vychádza, sa prepínajú podľa zadanej adresy. Aplikácia Galéria združuje všetky vaše fotky z miestneho úložiska aj cloudových služieb na jedno miesto. Nechýba ani aplikácia Zoe na mixovanie fotiek s hudbou.

Fotoaparát a zvuk

Silnou stránkou je fotografovanie. Toto je telefón, ktorý nielenže fotí skvelo, ale fotí aj rýchlo a vďaka 20 MPix snímaču si nakrútite vlastné 4K video

Silnou stránkou je fotografovanie. Toto je telefón, ktorý nielenže fotí skvelo, ale fotí aj rýchlo a vďaka 20 MPix snímaču si nakrútite vlastné 4K video

One fotí skvelo. Má rýchle zaostrovanie, ako aj vyváženie bielej a tak poskytne kvalitné fotky aj pri umelom osvetlení. Skúšali sme fotiť aj v tmavých podmienkach. Žiadny problém, fotografie bez viditeľného šumu boli samozrejmosťou. Fotoaparát má rôzne režimy fotenia. Tie si môžete pridať do aplikácie na fotenie a potom sa medzi nimi prepínať. Napríklad pre fotenie v panoramatickom režime, vytváranie jedného obrázka z dvoch snímok alebo špeciálny režim na zistenie hĺbky scény so zaostrením na objekt v popredí. Výborný fotoaparát je takisto aj v režime kamery. Záznam je ostrý a plynulý a to tiež v režime 4K. To je nielen jedno z prekvapení, ale aj logické vyústenie pridania nového procesora Snapdragon 810.

Po kvalitnom obraze prichádza na rad zvuk. Reproduktory BoomSound majú podporu priestorového zvuku vo verzii 5.1. Hrajú veľmi dobre a majú nastaviteľné dva režimy – KinoHudba. Paradoxne sa nám aj na hudbu viac páčil režim Kino, ktorý viac prekreslil stredy a výšky. Priaznivci basov by mali zostať pri hudobnom režime. Len málo telefónov na trhu si vieme predstaviť ako multimediálny prehrávač cez zabudované reproduktory. One M9 však zastúpi aj túto oblasť. Tým, že sú reproduktory po kratších stranách displeja a namierené na používateľa, ten si zvuk vychutná pri pozeraní filmov ale aj hraní hier. Veľmi dobrý zvuk si vychutnáte aj cez slúchadlá. Vtedy sa technológia prepne do režimu Do uší.

Verdikt touchIT

HTC One M9 prináša prirodzenú evolúciu toho známeho a dobrého, čo priniesol predchádzajúci model. Je to nádherný smartfón s užitočnými technológiami a vlastnosťami. Jeho rýchlosť vás prekvapí nielen v systéme ale aj pri fotografovaní a hudbe. Pre M9 bude dostupný inovovaný obal HTC Cover 2, ktorý bude interaktívnejší a bude zobrazovať aj používateľské grafické návrhy.

Hodnotenie
+ kvalita vyhotovenia, nádherný dizajn, rýchly za každých okolností, kvalitné fotografie a video, zvuk BoomSound 5.1
– pre niekoho vyššia hmotnosť

Cena: 729 EUR
Zapožičal: HTC

 

Model telefónuHTC One M9
Operačný systémAndroid 5.0.2
Formát SIM kartyNano SIM
Pamäť RAM / ROM / iná [MB]3 000 / 32 000 / –
Procesor2 GHz + 1,5 GHz, 8-jadrový, 64-bit, Snapdragon 810, Adreno 430
Displej, počet fariebIPS LCD, 16 miliónov
Displej – veľkosť [palcov]/ rozlíšenie [bodov]5 / 1080 × 1920
Regulácia podsvieteniaáno, automatická
Slot na kartumicroSDXC do 2 TB
Bluetooth, Wi-Fi, USB, GPS, NFC4.1, ABGNac, áno, áno, áno
Modul GSM, 3GQuad Band, HSPA+, LTE
Fotoaparát / video20 Mpix, autofocus / 4K, 30 fps
Vymeniteľná batéria a vlastnostiáno, 2840 mAh
Čas hovoru / úsporný režim [hod / hod]21,7 / 402
Rozmery [mm]/ hmotnosť [gramov]144,6 × 69,7 × 9,61 / 157
Cena [EUR s DPH]729
Benchmarky Výsledky
Smartbench 2012 – Productivity / Gaming indexN/A
Quadrant Standard – Total score5650
AnTuTu Benchmark – Total score45606
A2 Benchmark HQ test – Total scoreN/A
PCMark for Android – Work performance3952
3DMark Extreme – Total score21318
Graphic31473
Physics10012

 

10.0 Skvelé fotenie

Nádherný smartfón s užitočnými technológiami a vlastnosťami. Jeho rýchlosť vás prekvapí nielen v systéme ale aj pri fotografovaní a hudbe.

  • Dizajn a konštrukcia 10
  • Výbava/cena 10
  • Dodatočné funkcie 10
  • Výdrž 10
Značky:

Michal Reiter

Michal Reiter
Publikujem o dianí na internete, súkromí, bezpečnosti a testujem notebooky, smartfóny, audio produkty a ďalšie gadgety.